Política

Cap a un cens de contribuents

El govern no descarta fer una crida als catalans perquè presentin les dades tributàries en el futur

Estudia altres vies per garantir-se l'obtenció de la informació

El govern no descarta fer una crida als catalans perquè aportin tota la seva informació tributària a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) amb el propòsit de bastir un dels pilars fonamentals de la hisenda pròpia: el de la base de dades dels contribuents. Però també estudia altres formes d'obtenir la informació establint-ne l'obligatorietat en un context de “foment de bones pràctiques” tributàries. Després que l'ATC i les diputacions hagin ampliat el conveni que regeix la xarxa Tributs de Catalunya, tal i com va avançar aquest diari, perquè l'agència registri dades tributàries de caràcter general dels catalans i per engrandir fins a 90 les 53 oficines que fins ara integraven l'entramat de la finestreta única, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va deixar la porta oberta perquè el govern pugui fer un emplaçament públic als catalans en el futur, però va aclarir que no ho farà de moment.

L'elaboració del cens de contribuents de Catalunya és essencial perquè l'administració catalana assumeixi en el futur la condició d'autoritat fiscal del sistema tributari català. Homs va expressar el seu “respecte” per la campanya impulsada per l'ANC, Declara't a Catalunya, que incentiva la ciutadania a posar al dia de les seves declaracions fiscals a l'agència catalana. La iniciativa coincideix amb l'obertura del període de l'Agència Tributària espanyola per a la presentació de la declaració de la renda del 2013 i amb l'ampliació del conveni de Tributs de Catalunya. El nou acord estableix que a partir de dilluns vinent les 90 oficines prestaran els “serveis de recepció i registre de qualsevol declaració i documentació amb informació de caràcter tributari”. Fonts del govern assenyalen, tanmateix, que l'estructura actual de l'ATC no podria assumir en aquests moments una allau de presentacions. El desplegament del conveni de col·laboració amb les diputacions és progressiu i, de fet, la Generalitat avança amb extrema prudència cap a l'objectiu últim que l'agència pugui assumir la gestió de la totalitat dels impostos dels catalans si fructifica el procés sobiranista.

L'impuls d'una campanya social dirigida als ciutadans i a les empreses perquè facilitin una còpia de les seves declaracions és una de les vies que el Consell Assessor per a la Transició Nacional va recomanar al govern d'Artur Mas per nodrir els arxius de l'ATC en un context de nul·la col·laboració de la hisenda espanyola. Amb la previsió que l'administració estatal es negarà a proporcionar a la Generalitat les dades dels contribuents catalans, el CATN també va aconsellar a Mas la recopilació de totes les informacions disperses que es troben en diferents bases de dades.

L'executiu, no obstant això, explora altres maneres per assegurar-se l'obtenció de la informació establint-ne l'obligatorietat. Es tracta d'una via relacionada amb el foment de bones pràctiques amb què intenta connotar la construcció de la nova hisenda, molt allunyada d'un context de relativa tolerància social amb l'alt frau fiscal.

CiU i ERC, de fet, van introduir a la llei d'acompanyament dels pressupostos dos articles en aquesta línia. En concret, la norma estableix que la Generalitat pot “sol·licitar” o “exigir” l'aportació de “declaracions tributàries” si el coneixement de les dades “és necessari per al desenvolupament de les funcions que tenen atribuïdes”. Aquesta informació que reclami l'administració catalana “pot ser cedida” a l'ATC d'acord amb el marc legal vigent “a l'efecte de la comprovació del compliment d'obligacions fiscals en l'àmbit de les seves competències”. La Generalitat, així, pot obligar els ciutadans a acreditar les seves dades tributàries en els diferents àmbits que hi té de relació i, després, traslladar-la a l'ATC. La hisenda pròpia és l'estructura d'estat prioritària per la qual treballa el gabinet de Mas.

LES XIFRES

90
oficines
té la xarxa de Tributs de Catalunya, que uneix el sistema tributari de l'Agència catalana i les diputacions.
150
seus preveu
tenir la xarxa arreu de Catalunya quan es desplegui del tot el conveni per a la hisenda pròpia.

600 milions perduts pel dèficit

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va denunciar ahir que la renúncia del govern espanyol de tres dècimes de l'objectiu de dèficit per a aquest any ha fet perdre a Catalunya un marge de 600 milions. Amb aquesta xifra, Homs va apuntar que la Generalitat hauria pogut recuperar la paga retallada als funcionaris”. L'endemà que el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, lamentés que el govern espanyol no va comunicar la seva decisió a les comunitats autònomes abans de recollir-la en el pla d'estabilitat 2014-2017 remès a la Unió Europea, Homs va criticar que els territoris treuen “el fetge per la boca” per complir amb els objectius de dèficit mentre que l'administració general de l'Estat “regala” a la troica un total de 3.000 milions autoimposant-se un llindar global del 5,5% quan havia pactat amb Brussel·les el 5,8%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia