Política

Primer aval judicial a una adhesió a l'AMI, davant els recursos de Llanos de Luna

Una jutgessa de Girona desestima el contenciós de la Delegació del Govern espanyol contra la incorporació de Mont-ras

Condemna l'Estat a pagar els costos del litigi

La titular del jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona ha desestimat el recurs que la Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya va presentar l'any passat contra l'acord pres per unanimitat pel ple de Mont-ras per adherir-se a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). És el primer aval judicial que reconeix el dret de les corporacions locals a participar-hi.

L'òrgan que presideix María de los Llanos de Luna havia centrat la impugnació en el cost de la quota anual, de 262 euros, en considerar que el pagament vulnerava alguns articles de la Constitució Espanyola i incidia en “desviació de poder”. Però la magistrada fa prevaldre la legislació catalana municipal, que atorga als ens locals “competències en els àmbits de la participació ciutadana, l'autoorganització, la identitat i la representació locals”, a més de defensar el dret dels municipis a associar-se previst en l'Estatut.

Però, al marge dels fonaments jurídics, en la sentència, la jutgessa qualifica de “sorprenent” el procediment emprès per la Delegació del Govern espanyol per la “desproporció entre mitjans i finalitat”, ja que els 262 euros de la quota representaven un “miserable 0,017% del pressupost municipal”. A continuació, la magistrada esmenta un seguit de cursos –solfeig, Pilates, puntes de coixí, hip-hop o sevillanes–, organitzats pel consisto-ri baixempordanès, que també es poden desviar de les competències municipals, però que no estan inclosos en la impugnació.

“Tot això porta a la conclusió que es tracta d'una actuació exercitada per la Delegació del Govern espanyol a Catalunya amb la finalitat última d'entorpir o dificultar mitjançant un ús esbiaixat dels tribunals de justícia la voluntat municipal”, sosté la jutgessa en la sentència, abans d'imposar les costes del procés a l'ens estatal.

Satisfacció al poble

L'alcalde de Mont-ras, Carles Salgas (CiU), va rebre ahir la notícia amb una barreja de “satisfacció i tranquil·litat, ja que, després de la prohibició que Garriguella pagués la quota, el litigi pintava malament”.

Salgas argumentava que “l'adhesió no fa mal
a ningú i ho és a una associació legalment consti-
tuïda”, que va comparar amb les dues entitats municipalistes (FMC i ACM). L'alcalde, que destacava que el govern espanyol acabarà gastant més dels 262 euros en el litigi, confiava que la sentència estableixi un precedent per als prop de 270 recursos presentats per De Luna contra municipis catalans per temes identitaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia