Dues lletres, una cançó
El PSOE expressa el seu suport al govern espanyol per iniciar la batalla jurídica contra el 9-N i li proposa treballar “junts” per gestionar l'endemà
Santamaría agraeix el gest però li retreu la buidor de la reforma federal
El govern espanyol i el PSOE fa mesos que es mantenen enrocats en la mateixa posició davant el procés català: Mariano Rajoy és partidari de tallar el debat en sec segellant l'aixeta perquè no s'escapi ni una gota, i Pedro Sánchez ara i Alfredo Pérez Rubalcaba fins al juliol preferirien deixar una escletxa oberta, encara que només sigui perquè baixi un rajolí d'aigua. És el que es coneix com la via morta del PP o la tercera via socialista, totes dues destinades a intentar diluir el fenomen independentista. Però, a mesura que s'apropa el 9-N i, sobretot, després de l'aprovació de la llei de consultes –avalada també pel PSC–, s'han intensificat els gestos d'apropament entre els dos partits estatals per deixar constància que, més enllà del tacticisme i les estratègies electoralistes, els uneix la convicció que, amb la llei a la mà, l'Estat serà capaç d'aturar “el desafiament secessionista” d'Artur Mas.
Si el dia anterior es va conèixer que Rajoy i Sánchez es van trobar dilluns a La Moncloa per coordinar-se de cara a un imminent decret de convocatòria de la consulta, ahir, al Congrés, el portaveu socialista, Antonio Hernando, deixava constància d'aquesta sintonia a l'hora d'afrontar els passos que pugui fer el president català i les seves conseqüències: “Donem suport als recursos davant el Constitucional.” “No hi haurà referèndum”, subratllava tot destacant que pel PSOE “democràcia i respecte a la llei són una mateixa cosa”. En la seva intervenció, el portaveu tornava a col·locar el discurs de la reforma constitucional tot assegurant: “La situació del país és molt delicada i hem de treballar tots junts”.
Hernando es dirigia en aquests termes a la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría durant la sessió de control al govern espanyol, en un cara a cara que semblava fet a mida per exhibir l'entesa entre els dos partits estatals, atès el to suau que van usar fins i tot en la tanda dels retrets. Un to que, si bé era dur en el fons –sobretot per part de Santamaría–, contrastava amb la virulència amb què s'expressaven dies enrere María Dolores de Cospedal i altres membres del PP per denunciar el vot positiu del PSC a la llei de consultes i per menystenir la reforma federal.
La número dos de La Moncloa també va iniciar la intervenció reconeixent el “sentit d'Estat” i la “responsabilitat” del PSOE donant suport al govern de Rajoy. Dit això, Santamaría va aprofitar que Hernando ja havia esgotat tot el temps per a la rèplica per carregar contra la inconsistència de la proposta de reforma federal deixant-li entreveure que és tan reiterativa com buida de contingut. “Volen un estat simètric o asimètric?” “El model de finançament, va cap a un pacte fiscal o és una cosa diferent?” Per intentar forjar un consens, “s'ha d'anar més enllà de l'enunciat”, insistia.
Any de paràlisi
Així, mentre que el PSOE, amb més o menys convicció, procura posar de manifest que té un pla B per a Catalunya que no es queda només en la resposta jurídica a la consulta, l'executiu de Rajoy té molt clar que el 2015 és un any electoral i que si el PP vol retenir tot el seu poder no es pot permetre experimentar amb un assumpte tan “sensible” pels seus votants com és el dels greuges territorials.
La gestió política de l'endemà del 9-N és l'únic fet diferencial que intenten emfasitzar un i altre partit, si bé els socialistes admeten en privat que la seva proposta està abocada al fracàs. Malgrat tot, hi ha dirigents que no han perdut l'esperança que, un cop superat tot el debat legal, Rajoy pugui acabar fent el gest d'obrir el meló constitucional, encara que no es vagi enlloc.
LES FRASES
“El PSOE sap que s'ha de dialogar”
Josep Antoni Duran i Lleida agraïa ahir que si més no hi hagi un partit, el PSOE, que és conscient que l'única solució possible és la de “dialogar” sobre el problema polític català, encara que la discussió quedi circumscrita a una reforma federal –“que compartiré o no”, remarcava el portaveu de CiU– però que implica trencar l'immobilisme en què està instal·lat el PP. Així ho assegurava el líder democratacristià després de reunir-se durant més d'una hora al Congrés amb el secretari general socialista, Pedro Sánchez. Duran admetia ser molt conscient que “ningú no es pot pensar” que per promoure la reforma “es diluirà” l'assumpte català ni s'apagarà el clam dels ciutadans. Sánchez, per la seva banda, no opinava el mateix, i atribuïa a la seva reforma la facultat de ser el nou model de convivència que es necessita per garantir la unitat d'Espanya. “És l'única alternativa possible a la crisi del desafiament sobiranista”, sentenciava. En tot cas, també coincidia amb Duran que Rajoy ha aixecat un mur i no vol moure's ni un mil·límetre, mentre es dedica a erosionar el PSOE per les seves diferències amb el PSC per la llei de consultes.