Política

Pujol: “Jo no he estat un polític corrupte”

L'expresident de la Generalitat compareix al Parlament per respondre a les preguntes de la Comissió d'Afers Institucionals

L'expolític esquiva les preguntes dels diputats i els renya “per barrejar-ho tot” contra ell i contra CiU

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, ha comparegut aquest divendes a la tarda davant la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament per donar explicacions sobre el cas de frau fiscal que afecta la seva família. El fundador de CDC ha negat haver estat “un polític corrupte” i ha carregat contra els partits per “barrejar-ho tot” contra ell i contra CiU.

Pujol ha començat la seva intervenció apuntant que els retrets que avui li facin els diputats “no seran tan punyents” com els que es fa ell mateix. “Pot passar que en el curs d'aquesta compareixença hi hagi intervencions crítiques, punyents, però molt probablement no ho seran tant com les recriminacions que jo em faig”, ha dit. I ha garantit que la investigació a la que està sotmesa la seva família “no limitarà ni condicionarà” la seva compareixença al Parlament.

Tot seguit ha llegit la introducció del comunicat en què va confessar tenir diners sense regularitzar a l'estranger provinents de l'herència del seu pare, Florenci Pujol. Després ha repassat la trajectòria d'aquest i com es va fer un lloc en el món industrial i financer català.

Al llarg del seu discurs ha tornat a reconèixer que va mantenir l'equivalent a “140 milions de pessetes de l'època en dòlars” en comptes a l'estranger durant 34 anys. Abans, ha precisat que el seu pare tenia diners en aquesta divisa perquè havia fet fortuna important dòlars des de Tànger per a la indústria cotonera, ja que a l'Espanya franquista s'impedia la lliure cotització de divises.

Ha insistit que el seu pare li havia volgut deixar aquests diners per a la seva família “per si les coses anaven mal dades” econòmica o políticament. L'exlíder de CiU ha subratllat que el seu pare creia que “arriscava massa” i “li feia por” que a causa del seu compromís i les seves activitats polítiques pogués “acabar pelat”.

En aquest context, ha considerat que “l'existència d'uns diners a l'estranger pot ser criticada, però no pressuposa que tinguin un origen il·lícit”. “I no varen sortir de l'erari públic”, ha reblat.

“Jo no he estat un polític corrupte, simplement això”, ha proclamat.

“No he rebut mai diners a canvi d'una decisió política i administrativa. Per la feina que he fet, no he cobrat mai res més que el meu sou de president”, ha afegit.

“Jo no vaig decidir fer política per guanyar diners. De diners ja en tenia”, ha conclòs

Pujol esquiva les preguntes amb una esbroncada

Després d'escoltar el torn de preguntes dels grups parlamentaris, Pujol ha negat algunes de les informacions que s'han dit sobre ell i, en un to visiblement enervat, els ha acusat de frivolitzar. “Això no és seriós”, ha etzibat.

En aquest context, ha defensat que els 23 anys del seu govern i els del tripartit “no han estat, en general, condemnables” i ha denunciat que “hi ha un punt d'embolicar la troca, de barrejar-ho tot contra mi i contra Convergència”. “Si tant dolent fos el govern de CiU durant tant de tems seria una condemna per a tota la societat civil catalana”, ha etzibat.

L'expresident ha dit que li ha fet “pena algunes de les coses que s'han dit” i ha destacat que ha informat “fins i tot d'aspectes que no em demanaven”. “M'he despullat davant de l'opinió pública, i això passa poques vegades”, ha destacat.

A més, ha retret als partits que hagin aprovat “una moció de condemna molt dura” abans d'escoltar la seva compareixença” i ha recordat que no té “cap causa oberta”.

“Cal ser molt curosos amb les coses que es diuen, no es pot dir mentides i coses que confonen a la gent. I això, en el meu cas, s'ha fet”, ha conclòs sense respondre les preguntes formulades pels diputats.

La compareixença ha durat dues hores i mitja i ha acabat sense que l'expresident hagi fet ús del seu últim torn de resposta.

Pujol ha arribat cap a les dues del migdia a la cambra catalana i s'ha reunit amb la seva presidenta, Núria de Gispert, i tots dos han dinat junts al despatx d'aquesta. Després l'expresident s'ha quedat preparant la seva intervenció i no ha sortit fins al moment de la compareixença. La premsa, que normalment grava i fa fotografies pràcticament a tots els passadissos del Parlament, ha estat desallotjada de l'entorn del despatx de la presidenta, i està situada a uns 20 metres de la porta.

Un cop acabada la compareixença l'expresident ha sortit del Parlament emparat per diversos diputats i dirigents de CiU com Lluís Corominas, Josep Rull, Toni Font, Benet Maimí i Jordi Turull, entre d'altres, que l'han acompanyat fins al mateix cotxe. Pujol no ha fet servir l'escala principal per sortir de la cambra, sinó que ha utilitzat una de secundària i així ha evitat les càmeres de televisió i els fotògrafs. Els mitjans de comunicació pràcticament no s'han pogut apropar a ell per la presència de barreres de cinta que impedien el pas.

  • 18:02 Pujol: "Em fa pena algunes de les coses que s'han dit"
  • 18:00 Pujol: "Els 23 ans de govern de CiU i els del tripartit no han estat, en general, condemnables. Hi ha un punt d'embolicar la troca, de barrejar-ho tot contra mi i contra CiU
  • 17:57 Pujol: "És mentida que jo tingués una conversa amb el president Rajoy. Això no és seriós"
  • 17:53 Jordi Turull (CiU): "No cal que perdin més el temps per empastifar el procés, perquè cada vegada hi ha més gent que s'hi adhereix"
  • 17:51 Jordi Turull (CiU): "Estem dolguts. No aprovem els fets continguts en el seu comunicat però valorem allò que ha fet pel país"
  • 17:41 David Fernàndez (CUP): "Ens pot assegurar que CiU mai no s'ha finançat il·legalment?"
  • 17:29 Albert Rivera (Cs): "El senyor Mas formava part de la trama?"
  • 17:26 Albert Rivera (Cs): "Té alguna cosa a veure la suposada caixa B de Banca Catalana amb l'import de l'herència del seu pare?
  • 17:25 Albert Rivera (Cs): "Per què tenen por del que surti d'Andorra?
  • 17:23 Joan Herrera (ICV): "Va actuar quan va saber que s'aprofitaven de vostè per fer negocis?"
  • 17:05 Sánchez Camacho (PP) demana a Pujol que aclareixi si és doctor o llicenciat en medicina
  • 17:03 Sánchez Camacho (PP): "Vostè pot dir que l'origen de la seva fortuna prové d'aquesta herència?"
  • 16:56 Miquel Iceta (PSC): "Pot assegurar que cap persona de la seva famíla no ha utilitzat el seu nom per fer negocis privats a l'empara de la Generalitat"
  • 16:43 Gemma Calvet (ERC) pregunta per quin motiu ha fet la confessió i per què l'ha fet ara
  • 16:34 Comença el torn de preguntes dels grups parlamentaris
  • 16:34 Pujol: "En aquella época jo em sentia molt pressionat personalment, erà l'època del 23-F, i també de la Loapa"
  • 16:34 Pujol: "El meu pare va demanar a dos amics que es cuidessin d'aquests diners, amb la condició explícita meva de quedar-me al marge"
  • 16:32 Pujol sobre la quantitat que el seu pare tenia a l'estranger: "Parlem de 140 milions de pessetes de l'època"
  • 16:28 Pujol assegura que el seu pare tenia por que s'hagués de vendre tot el patrimoni i acabés "pelat"
  • 16:19 Pujol: "I a aquest projecte vaig voler dedicar la vida i els meus recursos"
  • 16:18 Pujol: "Jo tenia un projecte prioritari i que vaig començar a escriure l'any 1958: es deia construir Catalunya i fer país"
  • 16:18 Pujol: "Insisteixo: No he rebut mai diners a canvi d'una decisió política o administrativa. He mirat de trobar solucions"
  • 16:17 Pujol: "Jo no he estat un polític corrupte, simplement això"
  • 16:16 Pujol: "L'existència d'uns diners a l'estranger pot ser criticada, però no presuposa que tinguin un origen il·lícit. I no varen sortir de l'erari públic"
  • 16:14 Pujol relata que el seu pare creia que s'arriscava massa
  • 16:12 Jordi Pujol comença la seva intervenció a la Comissió explicant la trajectòria professional del seu pare i com va fer diners
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia