Commemoració del Tricentenari
Un 1714 de col·leccionisme
Presenten vuit proves filatèliques del setge de Barcelona i una moneda commemorativa
El Gremi de Filatèlia i Numismàtica ha estat l'impulsor, amb el suport del Comissariat del Tricentenari, d'aquesta original iniciativa
Gran Bretanya, 6 de maig del 1840. Entestat a reformar el sistema de correus britànic per fer pagar al remitent l'enviament postal –i no al destinatari, com s'havia fet fins aleshores–, el professor i funcionari fiscal Rowwland Hill (1795-1879) va veure com el primer segell de la història (anomenat penny black o penic negre) s'emetia amb l'efígie de la reina Victòria. Hill va revolucionar, així, el servei postal, avui dia pràcticament en vies d'extinció, però actiu des de temps immemorials. L'endemà, probablement, es va iniciar el col·leccionisme filatèlic, que es va estendre ràpidament a tots els racons del món, com ara Hong Kong, la batllia de Jersey o Alderney. Molts d'ells, a més, amb autonomia postal, tot i no ser estats.
A Catalunya, els orígens del col·leccionisme filatèlic daten del 1896. Gairebé 120 anys després, el Gremi de Filatèlia i Numismàtica, enclavat al cor de l'eixample de Barcelona, esdevé el nexe d'unió entre comerciants agremiats i col·leccionistes d'arreu del món que articula la dèria col·lectiva promovent subhastes, exposicions i activitats diverses. L'última ha estat el tiratge d'una sèrie de vuit proves filatèliques sense valor postal de personatges cabdals del 1714 i una prova numismàtica del Tricentenari que homenatja les darreres monedes encunyades a Catalunya.
Pel president del gremi barceloní, Alejandro Serrat, “aquest és el principi del que volem que sigui la representació de tota la història de Catalunya en el col·leccionisme filatèlic”. Una història, doncs, representada des de tots els seus contorns: “Pretenem treure una llarga llista de segells sobre el paisatge, l'esport, la literatura o l'arquitectura a Catalunya.”
La presentació d'aquestes noves peces de col·leccionista –amb un tiratge de 5.000 exemplars cadascuna– es va celebrar fa uns dies a l'antiga fàbrica de monedes La Seca, al barri del Born, i va tenir la col·laboració del Comissariat del Tricentenari i la presència de Miquel Calçada, que va actuar com a mestre de cerimònies.
Les proves es podran trobar, fins que se n'acabin totes les existències, als mercats de col·leccionistes i als poc més de 200 comerços agremiats.