La portaveu de CDC, Mercè Conesa, és una de les cares del procés de regeneració que viu el partit d'Artur Mas. Com a alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, forma part d'una nova fornada de dirigents que guanya espais i visibilitat en la formació.
Aquesta és una avaluació que han de fer els grups que donen suport a la consulta. Encara estem en passos previs i no podem dir que no existeixen aquestes garanties. Els ajuntaments estan fent passos, la ciutadania pot veure a través del web de la Generalitat on podrà exercir el dret a vot... Es duen a terme els elements que ens han de permetre votar el 9-N. El calendari avança de pressa. Però mentre no ho acordin tots els grups no podrem dir que no hi ha garanties.
Per CDC, quins són els elements ‘sine qua non'?
Que la consulta es pugui celebrar dins un marc legal. L'arquitectura legal és la llei de consultes. Hem de recordar que no tota la llei està suspesa. També que els ciutadans trobin espais per pronunciar-se respecte a la pregunta. Som conscients que el govern de l'Estat busca que ens encallem en l'arquitectura legal perquè és una manera d'esgotar el procés. Som conscients que hem de continuar endavant reivindicant una actitud de resolució política que només consisteix a respectar la llei de consultes emanada del Parlament.
No la imagino. El president ha reiterat que el nostre escenari únic és celebrar aquesta consulta i fer-la bé. Hi està treballant de valent el govern de comú acord amb la resta de forces polítiques.
Descarten una consulta alternativa coorganitzada pel govern, els ajuntaments, l'ANC i Òmnium?
Els ajuntaments col·laborarem en tot allò que se'ns demani. De fet, la gran majoria hi està col·laborant. Els ajuntaments hauran de tenir un paper clau i actiu en la consulta del 9-N. Ara bé, és una consulta convocada pel govern. Es durà a terme perquè hi ha una convocatòria signada pel president de la Generalitat. Mai un president havia arribat tan lluny per donar opció als ciutadans a dir què esperen del futur polític del país.
Hi ha una data límit per determinar si es podrà votar? Francesc Homs apuntava entre dilluns i dimecres que ve.
No hi ha una data límit. Entenc que el que volia dir el conseller de la Presidència és que en funció de com anem complint els diferents passos podrem dissenyar aquesta consulta d'una manera o d'una altra. No poso en dubte la consulta. Veurem sobre quina arquitectura legal se suporta. Què vull dir? Hi ha parts de la llei de consultes que no estan suspeses, i aquestes parts poden permetre també tirar endavant la consulta tal com estava pensada.
Es podria fer una enquesta d'opinió o variar el format de la votació per preservar-ne la legalitat?
Ho acordaran els diferents grups. És clar que l'escenari és poder celebrar aquesta consulta el 9-N i els grups polítics tenen tot el ventall de l'arquitectura legal per saber com orientaran aquesta votació.
Una de les decisions que ha pres el govern després de la primera cimera va ser ampliar els terminis de sol·licitud de vot anticipat. Però no hi ha data límit ni sabem el calendari electoral. Això no genera una certa inseguretat jurídica a la gent?
La primera inseguretat la genera la suspensió del Tribunal Constitucional. Se sabia que es treballaria en un escenari que no era estable però, mentre doni el temps suficient per registrar-se o votar, entenem que sí que garanteix una seguretat jurídica suficient per al ciutadà. Per al ciutadà sempre és més favorable que hi hagi terminis amplis que no restrictius. Hem de mirar que es puguin donar totes les oportunitats perquè tothom pugui registrar-se o consultar tota la informació.
El president Mas insisteix que les plebiscitàries poden ser l'alternativa si no hi ha marc legal per a la consulta. CDC hi voldria anar amb ERC?
Si es donés aquest supòsit, tot i que no és la nostra primera opció, defensaríem anar a una llista unitària fins a les últimes conseqüències. Hem d'esgotar totes les possibilitats per fer possible la consulta el 9-N. És l'encàrrec que tenim dels ciutadans que ens van votar. Però si els partits pro consulta decidissin que la solució són les plebiscitàries, no entendríem una llista unitària que no fos encapçalada pel president Mas.
Quina seria la proposta de CDC per al programa electoral?
No és un escenari explorat. Requereix molt consens i mà esquerra. No tinc cap mena de dubte que els partits pro consulta estarien a l'altura del que demana la ciutadania per presentar un projecte comú on es veiés de manera clara que anem a assolir la independència o l'estat propi.
Descarten una declaració unilateral d'independència si no hi ha cap altra via?
Amb el president Mas hem liderat un procés que té una sèrie d'etapes. Som en la del 9-N. Mentre no l'hàgim assolit, no ens plantegem nous escenaris.
CDC fa campanya pel sí-sí. Unió ha optat per la llibertat de vot. És un problema per a CiU no tenir un projecte nacional comú?
Sí que el tenim. No en tinc cap mena de dubte. Moltes persones vinculades a Unió faran un vot pel sí-sí. Hem de ser partits madurs i molt respectuosos amb les decisions dels socis de federació. No ens genera cap incomoditat la posició d'Unió. La llibertat de vot incorpora el sí-sí.
Després de la compareixença de l'expresident Jordi Pujol al Parlament, com viu el cas Convergència?
El president Pujol sempre serà un referent. S'ha de donar temps perquè tots puguem separar l'acció política i de govern d'una actuació privada que no podem compartir. Hi ha hagut molt interès a demonitzar el president i la seva acció de govern. Això és absolutament injust. Com a partit volem la veritat, transparència màxima i actituds absolutament honestes. Aquest és el nostre compromís per a la regeneració democràtica. Però no podem compartir la campanya de destrucció a la persona.