Política

NICOLÁS DE PEDRO

INVESTIGADOR DEL CIDOB, EXPERT EN ESPAI POSTSOVIÈTIC

“La guerra a Ucraïna serà molt difícil de gestionar”

“El nou govern de Kíev tindrà la pressió dels batallons de voluntaris, dels nacionalistes i de l'extrema dreta, d'una banda, i de Moscou, de l'altra”

“Haurà d'aplicar reformes impopulars però imprescindibles, que serveixin per modernitzar l'economia i el país sense perjudicar els sectors més vulnerables de la població”

PERFIL
Nicolás de Pedro (1975) és especialista en espai postsoviètic, concretament en l'Àsia central i Rússia. Ha format part de missions d'observació electoral de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) en diverses repúbliques de l'antiga URSS, incloent-hi Ucraïna. Amb una sòlida trajectòria acadèmica, és investigador principal del centre d'estudis internacionals CIDOB.
Els comicis són els segons que l'OSCE avala a Ucraïna, tota una novetat en l'espai postsoviètic

Les eleccions legislatives de diumenge a Ucraïna han donat una àmplia victòria als partits prooccidentals. Amb prop del 70% escrutat, el bloc del president ucraïnès, Petró Poroixenko, i el Front Popular que encapçala el primer ministre, Arseni Iatseniuk, lideren el recompte.

Quina valoració fa dels resultats d'aquestes eleccions?
La primera valoració és positiva en el sentit que les eleccions s'han pogut celebrar amb normalitat i que han rebut el vistiplau de l'OSCE. Estem, així, davant les segones eleccions consecutives –després de les presidencials del maig– avalades pels observadors, cosa que és una bona notícia i una novetat en l'espai postsoviètic. Un altre aspecte positiu és que sembla que l'extrema dreta no entra al Parlament, fet que posa en qüestió la idea que tot plegat és una qüestió d'una junta feixista a Kíev. El pitjor aspecte és, sens dubte, el sistema mixt [la meitat de la cambra s'elegeix de forma directa], perquè és un sistema fosc, complex i la porta més fàcil pels que vulguin comprar el seu vot.
Quins reptes immediats haurà d'afrontar el nou govern?
El govern que s'acabi formant té al davant una tasca ingent i molt difícil.Ucraïna ha d'emprendre una sèrie de reformes estructurals profundes, impopulars però imprescindibles. En el context del conflicte al Donbassi [est] i d'agitació política que hi ha al carrer, seran reformes difícils, perquè és molt probable que amb cada mesura impopular hi hagi mobilitzacions.
Quines són les reformes més urgents?
El tema número u és la corrupció. Ha arribat a afectar el normal desenvolupament del país fins a nivells insospitats: des d'empreses estrangeres que no s'instal·len a Ucraïna perquè veuen que el nivell de corrupció és insuportable, fins a les conseqüències que ha tingut en la vida quotidiana dels ciutadans. També hi ha el nivell de despesa energètica, per exemple, que no és raonable: Ucraïna consumeix molta més energia per càpita que Rússia o la UE. Això no és sostenible quan, ni tan sols, pot pagar aquesta energia. El problema és que els sectors socials més vulnerables són els que patiran més les reformes, perquè hi haurà limitacions a les subvencions del gas d'ús domèstic. El gran desafiament del nou govern, doncs, serà que totes aquestes reformes serveixin realment per modernitzar l'economia i el país sense perjudicar els sectors més febles de la població.
I la guerra a l'est del país?
El conflicte armat al Donbass serà molt difícil de gestionar, perquè, d'una banda, hi haurà una pressió forta per part dels batallons de voluntaris ucraïnesos, de nacionalistes i de l'extrema dreta i, de l'altra, la pressió de Moscou, interessada que les regions de l'est tinguin capacitat de bloquejar o de provocar inestabilitat a Kíev per tal de dificultar les reformes i evitar un acostament a la UE.
El nou govern de Kíev podrà seguir comptant amb el suport de la Unió Europea en la nova etapa que s'inicia?
La UE hauria de donar suport als ucraïnesos. Si això passarà o no és difícil de saber, perquè és clar que la UE condicionarà molt la seva ajuda, un fet positiu en el sentit que obligarà encara més els ucraïnesos a aprofundir en les reformes, sobretot contra la corrupció.
Després de l'annexió de Crimea i del suport als rebels de l'est, veu possible una nova operació d'expansió territorial russa a Ucraïna?
Ho veig difícil, perquè sostenir una invasió militar requereix molts esforços i Putin es podria enfrontar a una resistència de guerrilla molt problemàtica. Seria una decisió arriscada. Penso que, en un moment donat, va entrar en els seus càlculs si s'haguessin produït les revoltes populars que el Kremlin demandava. Però com que finalment no es van produir, s'han refredat els ànims.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.