Política

Deu personalitats internacionals demanen que els catalans puguin votar

Els Nobel de la Pau Desmond Tutu i Pérez Esquivel i figures de prestigi com ara Ken Loach, Lobo Antunes, Ambler Moss i Harold Bloom signen el manifest

A la recerca del ressò internacional i un dia després que el govern espanyol anunciés que impugnaria el nou 9-N, la campanya Ara és l'hora va fer públic un manifest signat per deu personalitats d'arreu del món. Amb el títol de Deixeu votar els catalans i traduït a l'anglès, francès, castellà i català, el text demana que els governs espanyol i català treballin perquè “la ciutadania de Catalunya pugui votar sobre el seu futur polític i que es negociï de bona fe d'acord amb el resultat”.

Els signants tenen una trajectòria reconeguda a escala internacional: l'arquebisbe sud-africà Desmond Tutu i el pacifista argentí Adolfo Pérez Esquivel (dos premis Nobel de la Pau); el director de cinema Ken Loach; la sociòloga holandesa i catedràtica de la Universitat Colúmbia Saskia Sassen; el crític literari nord-americà Harold Bloom; el productor i activista irlandès Bill Shipsey; l'historiador i hispanista britànic Paul Preston, i el diplomàtic nord-americà Ambler Moss, exambaixador dels Estats Units.

El manifest, de quatre paràgrafs, comença recordant que “una gran majoria de catalans han expressat repetidament i de diverses maneres el desig d'exercir el dret democràtic a votar sobre el seu futur polític”. I al mateix temps, assenyala: “Aquesta exigència ferma de votar és el resultat d'una llarga sèrie de desavinences entre els governs de Catalunya i Espanya.” A més, fa referència al cas quebequès i escocès, com a exemples que “la millor manera de resoldre les disputes internes legítimes és emprar les eines de la democràcia”.

Urnes en marxa

El Departament de Governació comença a transportar les urnes que es necessitaran per al nou 9-N. A la imatge, que és d'abans-d'ahir, hi apareix un camió carregat amb urnes, a Girona, per dipositar-les a la delegació del govern català, des d'on, a partir de dilluns, començaran a repartir-se als instituts i altres punts de votació. De cara al 9-N s'ha previst un dispositiu amb 8.200 urnes, repartides en 6.695 meses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia