Política

CDC entén que només el TC pot fer retirar urnes el 9-N

Rull sosté que la resolució del Suprem sobre el recurs de la Generalitat limita al Constitucional qualsevol decisió sobre el procés

Denuncia que es vol atemptar contra drets fonamentals

El fantasma dels Mossos d'Esquadra retirant urnes diumenge vinent per ordre d'una autoritat judicial només podria activar-se per manament del Tribunal Constitucional. Aquesta és la interpretació que Convergència Democràtica fa de l'escenari que es pot viure diumenge vinent “si algú vol utilitzar jutges o fiscals” per impedir el normal funcionament del procés participatiu, segons va dir ahir al vespre el coordinador general de CDC en el marc d'una conferència a la seu de la Fundació Catdem.

Rull va argumentar que de la resolució coneguda ahir de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem en què es denega el recurs del govern de la Generalitat contra l'acord del govern espanyol de demanar al Constitucional que prohibís el 9-N es desprèn que només el màxim òrgan judicial espanyol és competent per pronunciar-se sobre qualsevol qüestió que tingui a veure amb els actes programats per diumenge. Rull ho va sostenir agafant-se a l'argumentari del Suprem, que es manifesta no competent per resoldre el tema del recurs del govern perquè “les resolucions jurisdiccionals del Tribunal Constitucional no poden ser jutjades per cap altre organisme jurisdiccional de l'Estat”. Estirant d'aquest fil, Rull va ser clar i contundent: “Això val per a nosaltres, però també val per a qualsevol altre que vulgui utilitzar qualsevol ressort, de jutges i fiscals”, referint-se, sense citar-ho, a la possibilitat que diumenge s'interposi alguna denúncia, ja sigui per un particular o a instàncies de la fiscalia general de l'Estat. Rull hi va afegir: “Hi ha una part de la resolució del Suprem que serveix per a tothom”, i va concloure: “En última instància qui haurà de decidir és el Constitucional”.

El coordinador general de CDC va insistir en la idea que la jornada de diumenge el que està en joc és l'exercici de drets fonamentals, com ara el d'expressió o el d'opinió i va lamentar que “en aquests moments encara haguem d'estar defensant aquests principis bàsics”.

Rull va fer aquestes declaracions en la xerrada que tancava un cicle de conferències organitzat per la fundació de CDC amb el títol El país que volem construir. El coordinador general de Convergència va repassar els passos principals que s'haurien de fer per consolidar un estat independent i va cloure la seva intervenció reclamant el “dret” dels catalans a construir un país millor i l'obligació dels dirigents a dotar-se de les millors eines.

A l'acte hi va intervenir també l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. El conseller de la Presidència, Francesc Homs va excusar la seva assistència per un problema d'agenda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia