La ‘trinxera' de TVE
Sense plans aeris per mostrar la V, excés de veus unionistes i l'últim, ocultar la salutació feixista al Parlament
S'han recollit 1.500 signatures dels treballadors contra la manipulació informativa
El nou cap d'informatius, exresponsable d'opinió de ‘La Razón', ha fet incrementar les crítiques
El ja excap d'informatius de TVE, Julio Somoano, provinent de Telemadrid i que en dos anys acumulava acusacions reiterades per part del consell d'informatius –l'òrgan representatius dels treballadors– de censura i manipulació, va estrenar el 7 d'octubre un programa de debat a La 1. Cataluña, ¿ahora qué? era el títol d'aquesta primera edició inaugural que tenia com a gran “esquer” unes declaracions de Zapatero amb relació a la “qüestió catalana”. La novetat, però, era que per primer cop hi havia de convidat un representant de l'independentisme: Vicent Sanchis en el seu càrrec com a vicepresident d'Òmnium Cultural compartia debat amb Josep Ramón Bosch, president de Societat Civil Catalana i els periodistes Enric Juliana (subdirector de La Vanguardia) i Arcadi Espada; la catedràtica de Dret Constitucional Teresa Freixes, i l'economista Almudena Semur. En la introducció, Somoano va recordar que s'havia convidat l'Assemblea però que cap membre de la direcció havia pogut anar-hi “atribuint qüestions d'agenda”.
La presència d'Òmnium servia per cobrir la papereta i equilibrar una pluralitat informativa que en dos anys, i sobretot en els grans esdeveniments, TVE no ha tingut en compte. La Diada del 2012, TVE va minimitzar la manifestació com a penúltima notícia del Telediario, al minut 21. L'any passat, a la Via Catalana hi van dedicar 20 minuts: el Canal 24 Horas hi van fer connexions però van silenciar el parlament de Carme Forcadell perquè Chaves compareixia pels ERO a Andalusia. I per la V d'enguany, els treballadors de RTVE van denunciar una cobertura “plana” de l'espectacular mobilització, sense l'ús de plans aeris ni generals –recursos bàsics per a aquest tipus de concentracions massives– a més d'equiparar-ho amb la manifestació de Societat Civil a Tarragona, que havia tingut una participació menor. Per escalfar motors, l'Informe Semanal previ a la Diada havia emès un reportatge La diversidad catalana . Tot i el títol, era un monogràfic de Societat Civil amb declaracions als seus dirigents. Ni menció a l'Assemblea. Menys de mig minut se li va donar, al dret a decidir, en una tertúlia de dinar i amb una única veu; l'última paraula, però, la tenia el president de Societat Civil.
Un dels últims exemples és del Telediario del 29 d'octubre quan es va amagar la salutació feixista al Parlament. En la notícia, la presentadora Ana Blanco va explicar que la presidenta de la cambra havia expulsat un grup de convidats que aplaudia les intervencions del PP: “Han abandonado la sala con gritos de «viva España». Todos los grupos, excepto PP y Ciutadans, han condenado los hechos”. No va especificar, però, quins fets condemnaven. En el mateix Telediario del 29 d'octubre –l'últim de Somoano en el càrrec– s'informava del relleu al capdavant dels informatius de la cadena pública espanyola. El nou president de RTVE, José Antonio Sánchez –que ja havia estat el màxim responsable de la corporació (2002-2004) en l'època d'Aznar en el govern– va nomenar l'excap d'opinió de La Razón, José Antonio Álvarez Gundín nou cap d'informatius. Aquesta setmana, els periodistes de TVE han censurat en referèndum el nou responsable dels informatius amb una àmplia majoria de prop del 80%. La votació no és vinculant, però serveix de baròmetre de la redacció del mitjà públic.
Fa tres setmanes, el consell d'informatius de RTVE va denunciar, a través de 1.500 signatures, la “utilització partidista i progovernamental dels serveis informatius”. El text destacava la situació límit “després de dos anys de males pràctiques professionals que han enfonsat la credibilitat de TVE”. El consell denuncia, a més, que TVE “s'apropa perillosament” als models de Telemadrid i Canal 9.
La sagnia de TVE, quant a pèrdua de pes específic, es percep en les audiències, sobretot a Catalunya: a 6 de novembre, La 1 obté de quota mensual un 6,8%. La Sexta (7,4%) i Cuatro (7,1%), segones cadenes del duopoli audiovisual privat espanyol de Mediaset i Atresmedia, superen en audiència la cadena pública espanyola.
En vist el desafiament secessionista –terme molt usat en els rètols impressionats en la pantalla en el Telediario– l'últim cop que es va entrevistar el president Artur Mas va ser a Los desayunos de TVE el 2012 coincidint amb les eleccions catalanes del 25 de novembre. Per la Diada d'enguany, el mateix programa va entrevistar el portaveu Francesc Homs i el líder del PSC, Miquel Iceta. En canvi, al líder d'ERC, Oriol Junqueras , se'l va entrevistar el 29 d'octubre al programa matinal de RNE.