Política

El govern busca l'origen de l'atac informàtic que va fer caure els seus portals

Els llocs web de la Generalitat van quedar bloquejats durant la tarda de dissabte

Altres entitats també n'han estat víctima, sempre en moments clau

Especialistes en seguretat informàtica al servei de la Generalitat investiguen l'origen de l'atac contra els seus webs que va tenir lloc dissabte a la tarda. Durant unes quantes hores, els portals del govern van caure i no van donar servei al públic fins que els tècnics van aconseguir restablir la normalitat. Paral·lelament, l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència també van registrar atacs, amb una allau de trucades als mòbils dels coordinadors de l'ANC, que en va impossibilitar l'ús normal, i la caiguda dels webs.

La magnitud de l'ofensiva –segons TV3, el 90% dels atacs d'aquell dia van tenir lloc a Catalunya– i el fet que en la Diada també se'n registressin molts han dut el govern a voler trobar-ne els responsables. De fet, la Generalitat i les altres entitats implicades en el 9-N tenien clar que els seus sistemes informàtics podrien ser un objectiu atractiu per intentar boicotejar el procés. Per aquest motiu van extremar les precaucions i van reforçar-ne la seguretat. D'aquí que els webs propis de la consulta, doncs, no quedessin afectats i que es minimitzés els riscos fent que els ordinadors que diumenge van utilitzar els voluntaris no estiguessin connectats en xarxa. Fins i tot hi ha qui atribueix l'endarreriment en la publicació dels resultats al fet que, en un excés de zel per evitar nous atacs, una part del procés de recompte es va fer de manera analògica.

El Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya no va voler concretar ahir la magnitud de l'atac, en espera que acabi la investigació en curs.

Un sistema força nou

La Generalitat havia renovat el 2012 tot el sistema de contractació pública en serveis TIC per tal de modernitzar l'equipament i retallar-ne la factura. IBM, HP i T-Systems van ser les principals empreses adjudicatàries.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia