Política

El jutge demana que Jaume Matas torni a la presó

La justícia revoca el tercer grau a l'expresident de les Illes perquè no s'ha “reeducat” i perquè veu un risc de “ruptura de la confiança dels ciutadans en l'estat de dret”

La resolució no és ferma

El jutge de vigilància penitenciària de Valladolid, Florencio de Marcos, va estimar ahir el recurs del ministeri fiscal i va anul·lar el tercer grau penitenciari o règim de semillibertat que la secretaria general d'Institucions Penitenciaries va concedir el 31 d'octubre a l'exministre de Medi Ambient del Partit Popular i expresident del govern de les Illes Balears Jaume Matas, condemnat per tràfic d'influències. Aquesta decisió, aleshores presa pel seu “bon comportament”, va permetre que l'exdirigent del PP abandonés temporalment la presó de Segòvia, on complia la pena de nou mesos d'internament conseqüència del primer judici del cas Palma Arena.

La interlocutòria presentada pel jutge De Marcos demana que l'exresponsable popular torni a tenir el segon grau per no haver-se “reeducat” i també perquè, en l'actual context, observa un “risc de ruptura de la confiança dels ciutadans en l'estat de dret”. Tal com va explicar el magistrat, “no hi ha cap prova de l'existència de penediment, assumpció del fet ni consciència de dany causat i del descrèdit causat a la institució pública”. I hi afegeix: “L'únic que es pot afirmar és que l'intern ha fet, legítimament, tot el que ha pogut per no complir la condemna.” Pel jutge, tot i que es tracta d'un cas de corrupció amb una condemna curta, és “totalment legítim” demanar que Matas torni a la presó sense que intercali la seva vida dins i fora d'aquesta.

No obstant això, Jaume Matas continuarà complint la condemna que va començar el passat mes de juliol gaudint del tercer grau. Això ho farà perquè es pot recórrer contra la decisió del jutjat. Disposa de tres dies per presentar un recurs de reforma al jutjat de Valladolid i de cinc per a un recurs d'apel·lació a l'Audiència de Palma.

Les reaccions no es van fer esperar. El Ministeri de l'Interior va afirmar que respecta la decisió del jutjat. El departament que dirigeix Jorge Fernández Díaz es va limitar a remetre's a la intervenció del secretari general d'Institucions Penitenciaries, Ángel Yuste. Des del PSOE, el seu portaveu a la cambra baixa espanyola, Antonio Hernando, va exigir a l'executiu estatal que actuï amb “una mica de sensibilitat”, que no recorri a “excuses” i que retorni a la presó l'expresident de les Illes de manera “immediata”.

Arran de la notícia, el coordinador federal d'IU, Cayo Lara, va celebrar la revocació, ja que “mai no li haurien d'haver concedit el tercer grau”. I encara més: “Mai no hauria d'haver-lo sol·licitat”, va relatar. En aquesta línia, el líder d'IU també va considerar que “s'ha de donar exemple” i que Matas hauria de complir els nou mesos de presó als quals va ser condemnat.

LA FRASE

Mai no se li hauria d'haver concedit el tercer grau. Encara més, mai no l'hauria d'haver demanat
Cayo Lara
líder d'iu

Tornada a la feina

Jaume Matas va rebre el tercer grau penitenciari a l'octubre per l'escassa durada de la condemna; la bona conducta que tenia dins de la presó; per haver-se presentat voluntàriament a la presó, i per la possibilitat de treballar a l'exterior.

Tant és així que Matas es va donar d'alta a la Seguretat Social com a treballador autònom l'1 de setembre. Pocs dies després, va enviar una carta a la direcció de la presó per manifestar la seva “necessitat” de tornar a treballar com a economista.

Des d'aleshores, Jaume Matas no ha estat contractat per cap empresa i ha treballat pel seu compte com a consultor en un despatx situat al carrer Don Ramón de la Cruz de Madrid.

El tercer grau, a més, permetia a Matas viure amb la seva família i dormir tots els dies entre setmana al centre d'inserció que depèn de la presó de Segòvia, on estava internat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia