Política

L'exportaveu econòmic de la UE, nou delegat a Brussel·les

Amadeu Altafaj, exhome de confiança del vicepresident de la CE Olli Rehn, dirigirà la reforçada representació permanent de la Generalitat a Brussel·les

El govern la vol dotar de més pes polític

El govern enfila l'any decisiu del procés sobiranista amb un reforç diplomàtic de luxe per a la seva projecció exterior. L'alt funcionari europeu Amadeu Altafaj, que va ser l'home de confiança del comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, i vicepresident de la Comissió Europea, Olli Rehn, serà nomenat de manera imminent, possiblement ja en el Consell Executiu de dimarts, representant permanent de la Generalitat davant la UE, un càrrec que s'acaba de crear –el govern el va aprovar el 23 de desembre– amb la intenció de reforçar la presència i els contactes a la plaça que es considera més bàsica en una eventual batalla política pel reconeixement: Brussel·les, la capital comunitària.

Altafaj, que tindrà rang de director general, també assumirà la direcció de la delegació del govern davant la UE, càrrec que es fusiona i que des de principi del 2012 ocupava el també alt funcionari Pere Puig. El canvi de nom, de fet, no és gens casual i té càrrega política, ja que tots els estats comunitaris tenen una representació permanent davant la UE, a banda de l'ambaixada a Bèlgica. El nou representant i delegat, que abans havia estat portaveu del llavors comissari de Desenvolupament i Ajuda Humanitària, Louis Michel, va donar la cara pel comissari Rehn davant la premsa durant dos anys i mig, en plena crisi de l'euro i durant els rescats de Grècia, Irlanda i Portugal, un fet que li va atorgar una notable rellevància internacional i li va valer elogis fins i tot de mitjans com ara el Wall Street Journal. Rellevat el 2012 per Simon O'Connor, llavors va ser nomenat cap adjunt del gabinet del comissari, càrrec que va ocupar fins al juny, quan Rehn va plegar coincidint amb el final del mandat comunitari. Altafaj, que ara continuava ocupant plaça de funcionari a les institucions comunitàries, és periodista de formació i havia iniciat la seva trajectòria a Brussel·les com a corresponsal de la COM, El Mundo i l'Abc. Des que va esclatar, no havia amagat les seves simpaties pel procés sobiranista, i el 2013, per exemple, va assistir a la Via Catalana feta a Zuric.

“Grandíssim” fitxatge

Tot i que encara no és oficial, tant fonts de la secretaria d'Afers Exteriors, que destacaven el seu perfil, com el conseller d'Empresa, Felip Puig, van confirmar ahir al matí el nomenament, que avançava el diari Ara. “És una grandíssima incorporació” perquè “té un gran ascendent i coneixement” de la CE, lloava Puig a RAC1. Segons ell, el fitxatge permetrà “aprofundir en l'intercanvi, en les relacions diplomàtiques i en el coneixement” per Europa del procés polític català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.