Política

El govern detallarà a la UE tots els cops de porta de l'Estat

Un informe del CATN constatarà que, tot i els intents, la via jurídica està exhaurida

Vol explicar així el 27-S al món

El govern vol que el món entengui bé el “sentit” plebiscitari de les eleccions del 27-S. Per ajudar a explicar-se, i de passada fer balanç a fora però també a dins, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, desvelava ahir que fa unes setmanes va encarregar un nou informe al Consell Assessor per a la Transició Nacional, que podria veure la llum en pocs dies i que avaluarà com el govern ha complert els passos per poder exercir legalment el dret a decidir marcats precisament pel primer informe de l'ens, el juliol del 2013, passos escrupolosament democràtics que han estat guillotinats sistemàticament pel govern i els estaments judicials espanyols. “L'expressió democràtica catalana dins l'Estat no troba ni diàleg ni recorregut jurídic”, lamentava ahir Homs. L'informe, que s'enviarà al conjunt de governs i institucions de la UE, és “imprescindible” perquè “sigui coneguda l'actuació i el nivell de qualitat democràtica de l'Estat, i la conveniència d'unes eleccions”, defensava. “Té tot el sentit que expliquem a la comunitat internacional per què hem hagut de recórrer a les eleccions”, indicava.

L'informe també inclourà l'anul·lació dimecres, pel TC, de la convocatòria del 9-N i dels preceptes de la llei de consultes que permetien al govern organitzar-ne en el conjunt de Catalunya, en vista de la qual Homs dóna per definitivament “exhaurida” la via jurídica, ja que descarta recórrer al Tribunal Europeu dels Drets Humans. “Estan disposats a destruir l'essència de la democràcia per impedir el debat sobiranista”, denunciava. El conseller, a més, es mostrava “sorprès” perquè, segons la sentència, votar cada quatre anys ja permet la participació “de manera molt àmplia”. “És una visió antiga i limitadora, no és acceptable”, carregava, i tampoc ho veu compatible amb les mesures de democràcia participativa de la UE. “La Constitució s'ha tancat i només s'interpreta a conveniència d'una de les parts”, concloïa, un fet que “obliga” a buscar camins alternatius, com ara les plebiscitàries.

Les querelles, a banda

Homs, que creu que la reunió del 6 de març del Pacte Nacional pel Dret a Decidir esdevé ara encara més oportuna, desvinculava la sentència de les querelles en marxa contra el president Mas i les conselleres Ortega i Rigau, que es basen en la possible desobediència pels actes endegats els dies previs al procés participatiu del 9-N.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.