Les dietes a l'FMC no són delicte
L'Audiència afirma que no hi ha malversació perquè la Federació de Municipis és una entitat privada tot i que rep fons públics
Els 33 alcaldes imputats, sense càrrecs
Carpetada judicial al cas de les dietes a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). L'Audiència de Barcelona ha acceptat el recurs presentat per una desena dels 33 alcaldes imputats per la jutgessa de Sabadell, que investiga el cas Mercuri, i ha arxivat la investigació sobre la malversació de fons públics en el cobrament d'aquests presumptes sobresous. El tribunal ha decretat el sobreseïment lliure d'aquest cas –la peça 25 bis–, perquè la federació, ens liderat pel PSC, és una associació que “es regeix pel dret privat, i els fons rebuts, tot i que són quotes dels ajuntaments, deixen de tenir la consideració de cabal públic” i, per tant, “el que facin amb aquests diners ja no es pot incardinar als delictes contra l'administració pública”, clou l'Audiència.
El cas dels presumptes sobresous de l'ens municipalista es va destapar fa un any, quan en la investigació a l'exalcalde de Sabadell Manuel Bustos, iniciada el 2010, el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo va denunciar que s'haurien malversat uns 294.615 euros entre els anys 2011 i 2012 en el pagament de dietes fixes als alcaldes de la corporació, amb un sistema suposadament ideat per Bustos. Es van imputar 25 alcaldes i exalcaldes, i el gener passat vuit batlles més, ja que es va ampliar la investigació a l'any 2004. L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, és un dels alcaldes imputats que van presentar el recurs a l'Audiència de Barcelona contra la decisió de la jutgessa i del fiscal de no arxivar la investigació, ja que considera que es van malversar fons públics. La fiscalia ja ha anunciat que presentarà un recurs al Tribunal Suprem contra la resolució de l'Audiència.
En la interlocutòria, difosa ahir, Josep Niubò, magistrat ponent de la secció tercera de l'Audiència, exposa que el Tribunal Suprem, en la seva jurisprudència, afirma que es poden considerar cabals públics els fons de societats municipals o provincials quan gestionen uns serveis públics tot i ser entitats de dret privat. “L'FMC, però –indica Niubò–, no és una entitat que gestiona serveis públics, sinó una associació sotmesa expressament al règim jurídic de la llei d'associacions, de dret privat.”
El magistrat ponent hi afegeix que l'associació municipalista té personalitat i capacitat jurídiques pròpies i els seus estatuts regulen els seus recursos econòmics i la manera d'administrar-los, a diferència de les entitats que gestionen serveis públics. Niubò ho exemplifica amb l'article 45 dels estatuts de l'FMC, “en el qual es disposa que, en cas de dissolució de la federació, el seu patrimoni no reverteix als ens locals, sinó que es posarà a disposició de qualsevol altra associació similar”. I Niubò conclou: “Es podria qüestionar la raó que ha portat cada ajuntament a integrar-se a l'FMC o a una altra associació, i la despesa que aquella integració suposa [...], però, des del moment en què l'FMC ha ingressat la quota de cada ajuntament, els diners han perdut la consideració de cabal públic.”
El president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor (PSC), es va mostrar ahir “molt satisfet i alleujat” davant la resolució de l'Audiència. “En tot moment hem col·laborat amb la justícia com a administració i hem defensat l'honorabilitat dels alcaldes”, va destacar el president, que va recordar que durant aquests mesos els imputats han hagut de suportar una situació “molt desagradable” que afectava tant la seva imatge com, en especial, la feina feta al capdavant dels ajuntaments. Amor va insistir que les imputacions “afectaven caps de governs locals de diversos partits polítics” i que la situació encara s'agreujava més “com més s'acostaven les municipals”.
Amor va insistir que, des que va assumir la presidència de l'FMC, “s'ha buscat i s'ha aplicat des del primer moment la màxima transparència en tota la gestió”. Així, va recordar que a finals de l'any passat es va posar en marxa una auditoria dels comptes de la federació des del 2009 i, en aquest sentit, va lloar la tasca feta pel secretari de l'FMC, Juan Ignacio Soto. El president va afegir que l'FMC “és una eina a disposició dels municipis, malauradament poc coneguda, però efectiva i necessària”, i va recordar que, tot i ser una institució privada que no està obligada a retre comptes com han de fer les públiques, sempre han estat “oberts” a facilitar la informació que se'ls ha demanat.
LES FRASES
Els rellotges, pendents de la jutgessa
La imputació de vint alcaldes pel regal d'un rellotge per part de l'FMC continua oberta al jutjat de Sabadell. És la peça 25 bis A del cas Mercuri, i es preveu que la magistrada també l'arxivi aviat, en vista de la resolució de l'Audiència en el cas de les dietes. L'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, que va ser imputat la setmana passada per aquest cas, va lamentar ahir la situació que han hagut de viure.