Política

Construïm ultima un manifest amb cent firmes

La plataforma centrista exposarà l'ideari en un primer document fundacional després d'haver-se presentat en societat

També preveu celebrar una assemblea per elegir la direcció

En les properes setmanes Construïm ampliarà el seu ideari amb un manifest fundacional. La previsió del nucli primigeni és que l'avalaran un centenar de signatures, segons fonts de la plataforma. Aquest serà el proper pas d'aquest moviment que s'ha anat covant a la falda de la fundació d'Unió, l'Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (Inehca), i que ara es pretén vertebrar a totes les demarcacions del país. La constitució de Construïm coincideix amb la retirada progressiva de la primera línia política de Josep Antoni Duran i Lleida, i amb l'efervescència a Unió del debat per a la redefinició del seu projecte nacional enmig del procés independentista. Fonts de l'entitat, però, asseguren que Duran, al marge dels moviments inicials, no l'està “pilotant” ni hi roman “al darrere”.

Omplir “buits”

El líder d'Unió va formular el projecte de refundació de l'espai centrista a Catalunya en una intervenció en l'escola d'estiu del partit de l'any passat. Després va vehicular el projecte amb unes jornades organitzades per l'Inehca, fins que va agafar vida pròpia, tot anticipant-ne els moviments: “Pel que jo sé, Construïm no quedarà com el lema d'unes jornades o una simple plataforma de debat [...] Els que avui des de fora d'Unió configuren Construïm són molt sensibles a la necessitat d'omplir buits ideològics amb aire renovador i estan disposats a contribuir-hi amb diagnosi i amb praxi.” Sembla que al líder socialcristià no se li escapa que el possible acostament de la formació socialcristiana d'UDC al bloc independentista que ja formen CDC, ERC i la CUP podria deixar buit un espai polític amb un potencial electoral. És el de la tercera via i el de la consulta pactada amb Madrid. Els militants d'Unió aprovaran o rebutjaran la proposta de la direcció en la votació del 14 de juny. El secretari general del partit, Ramon Espadaler, treballa per confegir un document de “síntesi” per aglutinar les diverses sensibilitats del partit. Però hi podria haver fuites de vots pels extrems i es manté com a incògnita què farà Duran. Els estatuts d'Unió no permeten que els seus afiliats militin a cap altra formació política.

El partit, l'opció latent

Fonts de Construïm insisteixen que el seu propòsit inicial no és formar un partit, tot i que van registrar-lo al Ministeri de l'Interior i descarten la possibilitat de fer-ho. Es defineixen com un “grup cívic”. Després de publicar l'article Som el que Construïm dins La Vanguàrdia, ultimen la redacció del manifest fundacional, que presentaran d'aquí a poques setmanes, i celebraran una assemblea general per escollir els càrrecs de la direcció. S'ampliarà, per tant, el primer grup de signants, amb noms com el d'Eduard Arruga, Antonio Duran-Sindreu, Jordi Giró, Jordi de Juan, Carlos Losada, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, Ignasi Parody, Ignasi Rafel, Francesc Torralba i Ramon Xifré. L'opció d'esdevenir un partit, per tant, no la descarten.

El mateix nucli primigeni en va registrar el nom a principi de març, segons asseveren, perquè ningú altre no se'ls anticipés i s'acabés produint una pugna per la denominació si finalment l'organització fa el pas i comença a funcionar com a formació política. Juan Carlos Santín figura al registre del Ministeri de l'Interior com a president i, curiosament, s'especifica que l'àmbit territorial d'acció no és Catalunya sinó “nacional”, però fent referència a l'Estat espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia