Tensió a Unió per la consulta interna
S'aprova el reglament amb només un 69% dels vots
Gent del territori demana més implicació en l'òrgan de control i millores en el vot per correu
Havia de ser un consell nacional de pur tràmit per aprovar el reglament del 14-J, però es va convertir en un debat tens entre els dos sectors que conviuen en el partit. Els sobiranistes van demostrar ahir que estaran ben atents a tots els aspectes de l'organització de la consulta interna com així ho demostra el resultat de la votació que, a més, es va fer a mà alçada.
El reglament es va aprovar només amb un 69% de vots afirmatius mentre que un 10% hi va votar en contra i un 21% es va abstenir. Entre les demandes que es van adreçar a la direcció d'Unió, va destacar, per excepcional, la de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que va reclamar, segons diverses fonts presents a la reunió, que després del 14-J havia de quedar clar quin era el posicionament del partit amb vista a les eleccions del 27-S atesa la proximitat dels comicis. De Gispert, que d'un temps ençà ha començat a prendre posicions en el debat, vol que Unió deixi enrere l'ambigüitat que fins ara ha demostrat en el procés i va proposar celebrar un consell nacional extraordinari que desencalli la situació. També va prendre la paraula l'expresident del Parlament i coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, per demanar claredat.
El sector més sobiranista afronta amb suspicàcies la consulta interna i ahir, després d'un intent fallit de presentar esmenes al reglament, van acabar deixant enrere la prudència que fins ara han demostrat i van reclamar canvis que garanteixin el resultat final. Entre els aspectes més tècnics, dirigents del territori van reclamar la presència dels presidents intercomarcals en l'òrgan de control que ha de resoldre els conflictes i supervisar el dispositiu i el resultat de la consulta. Altres demandes del territori van estar enfocades a regular millor el vot per correu. També es van mostrar crítics amb les línies vermelles expressades amb anterioritat pel secretari general del partit, Ramon Espadaler, i es malfien que la proposta que es porti a aprovació hagi de ser una síntesi del que pensen els dos sectors interns ja que, si és així, es donarà corda a l'ambigüitat. A dos mesos del 14-J, la campanya interna dins d'Unió s'albira complicada.