Política

Junqueras: entre l'alcaldia i ERC

Sant Vicenç dels Horts El paper de l'alcalde com a president d'ERC és usat pels seus adversaris. L'acusen de ser poc al poble, cosa que ERC nega

Es veu una cadira. Buida. Una fletxa l'assenyala i diu: “L'alcalde que no hi és.” És la campanya del PSC a Sant Vicenç dels Horts per carregar contra Oriol Junqueras, a qui acusen de no exercir d'alcalde i passar el dia a Barcelona. “Sembla que l'únic que volia Junqueras és el títol d'alcalde per lluir que governa un poble metropolità amb un 85% de castellanoparlants”, afirma el candidat socialista, Miguel Comino. Una lectura radicalment diferent de la d'Enric Garcia, conseller d'ERC pel Baix Llobregat, que defensa que la prioritat de Junqueras és “l'alcaldia, i la prova és el bon resultat que ERC va obtenir en les europees a Sant Vicenç”. “Si un alcalde no es dedica a la seva ciutat, la gent no el vota.”

Entre molts veïns hi ha la sensació que veuen més el seu alcalde a la televisió que no pas a Sant Vicenç, un fet que és una arma de doble tall. Pels uns, és la prova que a Junqueras li interessa més la política d'alta volada que no pas la d'un municipi d'uns 28.000 habitants. Pels altres, el fet de veure'l sovint a la pantalla ha contribuït a donar a Sant Vicenç un orgull del qual estaven molt mancats. I és que els vicentins s'enfronten a la taxa d'atur més alta del Baix Llobregat, un 18,7% –la mitjana comarcal és del 14,2%– i arrosseguen un pla de sanejament que es va haver d'implantar el 2003, quan els socialistes van arribar al govern local i es van trobar que ICV, que havia governat durant 24 anys, havia deixat un deute de 32 milions d'euros. Sant Vicenç es convertia així en el segon municipi més endeutat de l'Estat després de Marbella, i l'estricte pla de sanejament, continuat per ERC, CiU i ICV-EUiA, ha rebaixat el deute a 6 milions.

Si bé en l'àmbit econòmic els socialistes van posar fil a l'agulla, el mandat de l'alcaldessa Amparo Piqueras va provocar una crispació social que va acabar amb plens desallotjats per la policia i a porta tancada. Junqueras i els seus socis de govern han calmat la indignació de les entitats, i els socialistes reclamen el seu paper en la pau social “per l'oposició tranquil·la” que han fet, segons Comino. De fet, el primer que va fer Piqueras quan va guanyar les eleccions del 2011 va ser dimitir per fer possible un pacte de govern que no va reeixir. El pacte d'ERC, ICV-EUiA i CiU, que Junqueras vol repetir, va arrabassar l'alcaldia als socialistes.

Tothom coincideix a destacar el tarannà negociador i afable de Junqueras, tot i que altres partits li retreuen que no l'hagi aprofitat per frenar les retallades d'equipaments al municipi. Ara s'obre la incògnita del resultat electoral. Segons Garcia, serà bo perquè Junqueras connecta fàcilment amb el votant. Comino, en canvi, pensa que “la gent castigarà la manca de presència de Junqueras i els acords per les retallades amb Mas”. Creu que un poble amb perfil poc independentista penalitzarà el president d'ERC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia