Política

L'hora de la renovació a l'ANC

Els socis de l'Assemblea Nacional Catalana voten avui la nova constitució del seu òrgan bàsic, el secretariat, que dissabte triarà el relleu de Carme Forcadell i la seva cúpula

La formació d'una candidatura de consens garanteix un relleu ordenat i tranquil·litat per afrontar els futurs reptes

No és vinculant, però del resultat d'avui en pot dependre qui serà president

L'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana afronta a par­tir d'avui el repte intern més impor­tant de la seva curta però intensa tra­jectòria. Després de mobi­lit­zar, durant els últims tres anys, la soci­e­tat civil vers l'objec­tiu de la inde­pendència i con­vo­car les mani­fes­ta­ci­ons més mas­si­ves de la història del país, els apro­xi­ma­da­ment 34.500 socis que té l'enti­tat al cor­rent de paga­ment –d'un total apro­xi­mat de 40.000– estan con­vo­cats avui a les urnes per reno­var els 75 mem­bres del secre­ta­riat, l'òrgan suprem, i amb ells la cúpula direc­tiva que l'ha encapçalat des de la fun­dació, que ha de ple­gar per la limi­tació de man­dats que impo­sen els esta­tuts.

De fet, dels inte­grants actu­als només una vin­tena ho han de dei­xar, si bé entre ells hi ha les cares més visi­bles fins ara, com ara la de la pre­si­denta Carme For­ca­dell; el vice­pre­si­dent, Jaume Mar­fany; els res­pon­sa­bles de comu­ni­cació, Fer­ran Civit, i d'actes, Ignasi Ter­mes, o el de rela­ci­ons polítiques, Pere Pugès, un dels fun­da­dors, per als quals ara caldrà tro­bar subs­ti­tuts, tot i que algu­nes veus havien recla­mat que allar­gues­sin el man­dat, previ retoc dels esta­tuts, almenys fins al 27-S. Final­ment, però, ho van des­car­tar, tot i que el fet que la majo­ria de la cin­quan­tena dels altres mem­bres actu­als aspiri a la ree­lecció n'ha de garan­tir un relleu orde­nat.

Una gran part, de fet, al cos­tat d'altres noms de nova incor­po­ració, hi con­corre amb Junts, l'equip de tre­ball de con­sens que s'ha for­mat fruit de l'acord entre els dos grans cor­rents que havien aflo­rat els últims mesos en la cúpula, i que havien gene­rat ten­si­ons crei­xents, sobre­tot sobre la neces­si­tat de desen­ter­rar o no el debat sobre la llista única, després del pacte del 14 de gener entre Mas, Jun­que­ras i les enti­tats civils per con­vo­car elec­ci­ons el 27-S.

Cap a la paci­fi­cació

La llista de con­sens per­met pen­sar que la jor­nada d'avui és el pri­mer pas per paci­fi­car defi­ni­ti­va­ment la situ­ació, fer foc nou i reforçar l'ANC amb vista als rep­tes gegan­tins que l'enti­tat i el país tenen al davant abans i segu­ra­ment després de les ple­bis­citàries. Això sí, és evi­dent que el debat de la llista única és un dels punts en què pro­ba­ble­ment s'haurà de tor­nar a defi­nir, i aviat, la nova direcció, després que l'assem­blea de Lleida del 12 d'abril deixés oberta la porta a aquesta pos­si­bi­li­tat a par­tir del juny. I és que con­ti­nuar pro­mo­vent la uni­tat d'acció entre polítics i enti­tats civils i man­te­nir-se tant com pugui al marge de la lluita par­ti­dista, dos dels grans èxits atribuïts a l'era For­ca­dell, tam­poc serà feina fàcil.

En tot cas, els grans objec­tius que es fixa l'ANC en els mesos imme­di­ats seran la rati­fi­cació del full de ruta pre­a­cor­dat amb CDC, ERC, Òmnium i l'AMI per després del 27-S, que vol­dria ampliar a altres for­ces; la cam­pa­nya de mobi­lit­zació de l'estiu que desem­bo­carà en el gran acte de la Diada a la Meri­di­ana de Bar­ce­lona, que haurà de dis­se­nyar també el nou equip, o la cam­pa­nya Ara és l'hora per mirar de convèncer el màxim nom­bre d'inde­ci­sos i garan­tir així la victòria dels par­tits inde­pen­den­tis­tes el 27-S. Per això l'enti­tat ja ha res­sal­tat, i així ho referma la decla­ració d'inten­ci­ons que ha pre­sen­tat Junts, la importància d'inci­dir més en l'eix social –va ser a la mani­fes­tació del Pri­mer de Maig, i ha donat suport a la Pla­ta­forma d'Afec­tats per la Hipo­teca–, esvair els dub­tes de la tran­sició i pro­moure el debat sobre el nou estat que es vol cons­truir i les con­seqüències que pot tenir que­dar-se a Espa­nya.

El relleu de For­ca­dell

La gran incògnita que caldrà resol­dre abans és la del relleu de For­ca­dell. Diver­sos són els noms que s'han temp­te­jat en els últims mesos perquè es pre­sen­tes­sin, com ara els de l'exeu­ro­di­pu­tat Raül Romeva; el direc­tor d'El Born Cen­tre Cul­tu­ral, Quim Torra, o els matei­xos fun­da­dors de l'ANC Miquel Sellarès i Miquel Stru­bell, que per diver­ses raons han aca­bat decli­nant la pro­posta. Final­ment, ha emer­git com a pos­si­ble figura de con­sens la de Jordi Sánchez, exdi­ri­gent de la Crida i actual adjunt al Síndic de Greu­ges, que de moment ha fet el pas enda­vant de pre­sen­tar-se al secre­ta­riat, però que ha evi­tat pro­mo­ci­o­nar-se explícita­ment per a la pre­sidència, cons­ci­ent de la incom­pa­ti­bi­li­tat que supo­sa­ria amb el seu càrrec actual, i de la mateixa lògica assem­bleària de l'ANC, on cada asso­ciat és sobirà, i per tant és impos­si­ble fer pronòstics. Que acabi aspi­rant a la pre­sidència pot depen­dre en bona part del resul­tat de les elec­ci­ons d'avui, tot i que en cap moment ha con­di­ci­o­nat la seva can­di­da­tura al fet de gua­nyar-les o no. De fet, no li cal, ja que el pre­si­dent s'esco­llirà dis­sabte vinent, 16 de maig, amb els vots estric­ta­ment del nou secre­ta­riat. I hi podria haver una majo­ria prou àmplia de Junts (pre­sen­ten 60 can­di­dats en total, dels 130 que s'han vali­dat, repar­tits entre totes les regi­ons tret del Bar­ce­lonès Nord, el Maresme, les Ter­res de l'Ebre i la Cata­lu­nya del Nord) per pac­tar el vot per a qui reco­ne­guin com a líder.

Els altres can­di­dats

En tot cas, al mateix equip de tre­ball s'han incor­po­rat altres noms de pes que també podrien fer el pas, com ara els de l'exdi­rec­tor del Museu d'Història de Cata­lu­nya, Agustí Alco­berro; l'exdi­pu­tada d'ICV i exre­gi­dora de Saba­dell Carme Gar­cia, o l'exal­calde soci­a­lista del Ven­drell Josep M. Lla­sat, a més del mem­bre de Súmate Gabriel Rufián o la peri­o­dista Liz Cas­tro. També Gemma Cots i Josep Sabaté, que si reno­ven presència al secre­ta­riat sonen com a pro­ba­bles relleus en la tasca de Civit i Ter­mes, res­pec­ti­va­ment.

Fora de la llista con­junta, també es pre­sen­ten altres noms relle­vants, com ara els dels fun­da­dors dels Verds San­ti­ago Vila­nova i Josep Puig, el mem­bre del Cie­men Ricard Vila­re­gut o les inte­grants d'assem­blees exte­ri­ors Fran­cesca Fer­re­res o Belén Muri­llo. Cap d'ells, segons els esta­tuts, ha pogut fer cam­pa­nya aquesta set­mana, més enllà de la par­ti­ci­pació als actes ordi­na­ris de l'ANC. Qui sigui que triïn, haurà d'haver-se gua­nyat molt abans la con­fiança dels socis.

LES DADES

34.500
socis de l'ANC
estan cridats avui a les urnes per votar la renovació del secretariat, l'òrgan bàsic de l'entitat.
75
membres
té el secretariat, 50 de representació territorial i 25 més de representació nacional, votats a tot el país.

130 candidats i 171 seus electorals

Tot i que inicialment es van presentar 139 candidats al secretariat, la junta electoral en va acabar descartant nou, per diversos motius. Dels 130 proclamats oficialment, 53 aspiren als 25 llocs de representació nacional (que es voten a tot arreu, inclòs les Illes Balears i les assemblees exteriors, que no estan constituïdes com a territorials) i 77 més per cobrir els 50 llocs de representació territorial, repartits entre 16 regions segons la seva població, dels quals onze noms ja es coneixen perquè no tenen més rivals a les seves regions.

Les votacions es faran avui de les 10 del matí a les 2 del migdia, en 171 seus electorals repartides arreu del país, i els resultats provisionals es faran públics avui o demà. Els definitius, això sí, després d'un breu termini per presentar al·legacions, no es faran oficials fins dimarts, quan previsiblement s'endegarà la fase final de les converses per votar i proclamar el dia 16 els nous càrrecs orgànics: president, vicepresident, tresorer i secretari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.