Política

Mas torna a posar Cameron d'exemple

El president diu que és una “desgràcia” pertànyer a un estat que no respecta el dret a decidir, tal com ha fet el Regne Unit

Espadaler insta Rajoy a canviar l'actitud envers Catalunya abans de voler-se reflectir amb Cameron

El procés torna a entrar de ple en campanya i ahir el President de Generalitat, Artur Mas, va fer referència als resultats electorals del Regne Unit per recordar al govern de Madrid que qui ha guanyat amb una majoria absoluta els comicis anglesos és el partit que va donar una “lliçó de democràcia real, de respecte a les persones i a les nacions constituïdes”, deixant que Escòcia fes un referèndum per escollir el seu futur. “Les decisions més importants i transcendents que poden servir per a moltes generacions les ha de prendre la gent a les urnes”, recordava Mas des de la plaça de les Cols de Tarragona i hi va afegir: “Nosaltres ho entenem així, però tenim la desgràcia d'estar en un estat, que és l'Estat espanyol, que ho entén exactament en sentit contrari.”

Precisament divendres el president espanyol, Mariano Rajoy, també s'havia referit als inesperats resultats del britànic David Cameron però, en aquest cas, el líder del PP s'hi emmirallava per esperançar la militància que una majoria absoluta encara és possible. A banda d'Artur Mas, des de les files d'Unió Democràtica, Ramon Espadaler també va estirar les orelles al president del govern espanyol suggerint-li precisament que si vol reflectir-se en el britànic David Cameron, abans hauria de canviar la seva actitud envers Catalunya i fer “possible el dret a decidir dels catalans”, adoptant “la sensibilitat envers Escòcia que ha demostrat Cameron”.

Els pilars de Mas

Més enllà de fer servir el paral·lelisme britànic per recordar que CiU és un partit que farà que Catalunya “pugui aspirar i decidir, si és el cas, la seva llibertat com a país i com a nació”, el president de la Generalitat va enfocar la seva intervenció en l'acte central del partit a Tarragona, on l'independent Albert Abelló s'estrena com a candidat, en recordar que són “el partit de la feina”. “A Catalunya hi ha 100.000 afiliats menys que fa un anys”, recordava Artur Mas. I Abelló afegia: “A Tarragona hi ha els mateixos 12.000 parats que fa quatre anys”.

L'altra pilar que defensa el partit és el benestar. “No és el mateix ser progre que dedicar-se a treballar pel progrés”, deia el president fent clara referència a altres alternatives que en fan bandera i afegia, per deixar-ho més clar: “no som el partit de les etiquetes i de les superideologies, som el partit que ens ocupem de la gent que ho necessita.”

A més de Tarragona, ahir el president Mas també va donar suport als candidats de Sitges, Valls, el Vendrell i Calafell.

LES FRASES

Aquells que han guanyat al Regne Unit són aquells que van deixar decidir als escocesos
Artur Mas
president de la GenerAlitat
Passarem a ser un Ajuntament que també està al costat de la transició nacional
Albert Abelló
alcaldable per Tarragona

El rei de les tapes vol posar de moda Tarragona

A la plaça de les Cols de Tarragona, just a sota de les escales de la catedral, no hi ha arbres. El sol hi peta de ple, i més, al migdia. Aguantant estoicament, asseguts a les mateixes escales, cares conegudes de convergents de tota la vida i més aviat poca militància de carrer. Albert Abelló s'estrena com a candidat amb una llista renovada, i necessita deixar clar que té el suport del partit. El seu pare, preocupat, es preguntava si el president no els estimava perquè no havia vingut a Tarragona, explicava Abelló tot just començar. “Encara queda molt de peix per vendre” diu que li va respondre, assegurant-li que “el tindrien al costat”, com ahir va quedar demostrat. A les escales la gent suava, i de poc servia el ventall de propaganda electoral que havien repartit. Veien la situació. Mas ho va tenir clar: si suaven els militants, suarien tots i va refusar el para-sol d'aixopluc. A partir d'aquí, les tapes van entrar en escena i, amb el plat a taula, l'inventor de la ruta de tapes que s'ha exportat arreu va conversar amb el president per explicar que ell, un home que fa 35 anys que és autònom, convertirà l'Ajuntament en “locomotora per crear ocupació”, amb plans per a desocupats de més de 45 anys i amb una finestra única per a emprenedors. També va parlar de turisme i de convertir Tarragona en ciutat de moda i no la que el turista només visita quan està núvol. “I dels Jocs del Mediterrani, se'n pot parlar?”, va suggerir Mas recordant que “us estem ajudant”. “Si no n'ha de quedar un benefici per la ciutat, deixi que ho posem en dubte”, va respondre Abelló. I els assistents continuaven suant.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.