Terna de candidats a presidir la Diputació de Barcelona
CDC posa sobre la taula els noms de l'encara alcalde de Barcelona, Xavier Trias, del president de l'ACM, Miquel Buch, i de l'alcalde d'Igualada, Marc Castells
L'entesa entre CiU i ERC ha avançat, però els falta un diputat per a la majoria
Si alguna administració local té poder territorial i econòmic a les quatre demarcacions catalanes, són les diputacions, especialment la de Barcelona. Amb un pressupost anual que se situa a l'entorn dels 800 milions d'euros, CiU ha aconseguit mantenir-se com la primera força, tot i que ha tingut un important desgast, passant de 20 diputats a 14, i amb una ERC emergent que ha passat de 2 representants a 11. Per tant, no hi ha cap dubte que la presidència tornarà a estar en mans de CiU, després que el president, Salvador Esteve, no repeteixi. Això ha obert un procés de debat al si de CDC que, segons han explicat diverses fonts, ha posat sobre la taula una terna de noms.
Una opció és l'alcalde d'Igualada, Marc Castells. El seu nom fa temps que sona com a relleu d'Esteve i és una persona molt ben considerada dins el partit, per la seva joventut i la seva experiència. A més, els resultats a les municipals li han anat a favor i ha estat capaç d'obtenir majoria absoluta per la coalició nacionalista a la capital de l'Anoia. Se'l considera un valor a l'alça i, a banda, és ben vist per una part important del territori.
El nom de l'encara alcalde en funcions de Barcelona, Xavier Trias, també s'ha plantejat. En principi no es comptava amb ell, bàsicament perquè fa un temps les enquestes li eren favorables per revalidar l'alcaldia de la ciutat. Però les coses no han sortit per a ell com s'esperava, i haurà de ser a l'oposició. Alguns sectors de CDC li voldrien reconèixer la fita històrica d'haver obtingut l'alcaldia ara fa quatre anys, així com la trajectòria: ha estat conseller de la Generalitat o diputat a Madrid i ja va anunciar que aquest era l'últim cop que es presentava. Seria una manera d'acabar la carrera política amb un càrrec de prestigi, més enllà que el de cap de l'oposició barcelonina.
Una altra possibilitat és l'alcalde de Premià de Mar i president de l'ACM, Miquel Buch. A favor té que ha trepitjat tot el territori gràcies al seu càrrec a l'ACM –els suports que això li ha generat són indiscutibles– i que s'ha posicionat amb molta claredat a favor del procés independentista. En contra, que els resultats a Premià no han estat els esperats. La marxa de Buch cap a la Diputació comportaria una jugada, a més, per cobrir la seva plaça a l'entitat municipalista. Afí a l'entorn d'Artur Mas, Buch té un màxim de sis mesos per convocar una assemblea per renovar els càrrecs, d'acord amb els estatuts. Segons ha pogut saber aquest diari, aquesta es convocarà el mes d'octubre. Però no es descarta que si finalment ell fos l'escollit per presidir la Diputació, l'assemblea s'avancés al juliol per propiciar un relleu. L'operació podria passar, segons algunes fonts, perquè Buch vagi a la Diputació i Castells es faci càrrec de l'ACM.
Un acord a la cuina
Mentrestant, el pacte entre CiU i ERC es va gestant. Uns i altres asseguren que a hores d'ara la prioritat són els ajuntaments, però ja hi ha hagut reunions formals per sumar els 25 diputats. Tot i això, en faltaria un per a la majoria absoluta. CiU és partidària que el PSC –10 diputats– s'incorpori també a l'acord, però els socialistes ja han expressat públicament la seva negativa a fer part de l'entesa, però no descarta acords puntuals. CiU creu que el PSC, que governa gran part dels municipis importants de la demarcació, ha de ser al govern, un argument que no convenç ERC. Els republicans creuen que un govern bipartit és viable perquè només els falta un vot i es poden buscar acords puntuals. A més, l'oposició queda fragmentada: difícilment la CUP i ICV-BComú s'aliarien amb C's i el PP.
LA DATA
La incògnita de la presidència per a Unió
Els acords de federació entre CDC i UDC estableixen que als socialcristians els correspon el 25% de la representació de la coalició. En el cas de les diputacions, significa una presidència. Fins ara, tenien la de Girona, però diversos sectors de CDC a la demarcació l'han reclamat, ja que la gironina és l'única on CiU ha aconseguit la majoria absoluta i han proposat l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria, per presidir-la. Si aquesta demanda tirés endavant, voldria dir que s'hauria de negociar amb les de Lleida o Tarragona, perquè la de Barcelona és irrenunciable per a CDC. El problema és que tant Joan Reñé com Josep Poblet han expressat la seva predisposició a continuar al capdavant de les de Lleida i Tarragona, respectivament, i tots dos són de CDC. Això obriria un escenari de negociació complicat per als dos socis.