Política
JAUME LÓPEZ
PORTAVEU DE REINICIA CATALUNYA
“Reinicia no és un exercici teòric vinculat a la utopia”
“El procés és imparable perquè hi ha una majoria molt sòlida que es replanteja l'actual marc legal i estatutari”
“La demanda social de transformació, de repensar el país, es mantindrà, al marge dels resultats que hi hagi al Parlament”
“Tenim la voluntat i la necessitat de ser una mitjancera neutral per afavorir el debat sobre el nou país”
Del dret a decidir, al ‘reset'
Professor de Ciències Polítiques de la UPF, va ser un dels fundadors de la Plataforma pel Dret a Decidir. Ara encapçala Reinicia Catalunya, una plataforma formada per 11 entitats (Òmnium, ANC, Parlament Ciutadà, Súmate, Procés Constituent, Convenció Constitucional...) amb què es vol aplegar i tirar endavant tots els debats sobre el nou país. López considera que el procés no té sentit si no té “una base democràtica sòlida”.
El dia que es va presentar en societat, Reinicia Catalunya va fer el gest de situar en files reculades els portaveus polítics per emfasitzar allò que persegueix: generar un debat com més viu millor a nivell ciutadà, un procés constituent obert, plenament democràtic, que inclogui tant els que estan per al sí i sí com per al sí i no. En un any, confien que la plataforma ja “estigui plena de continguts”.
El punt de partida, de pensar un nou país, és la primera via per eixamplar la participació?
Volem ser un instrument perquè es trobi el que probablement sigui el 80% de la societat catalana. A la voluntat d'exercir un dret a decidir, segurament hi està lligada la voluntat d'imaginar com podria ser un país nou i millor. D'entrada, aquest és el debat substantiu. Una altra cosa, que vindria després o en paral·lel –però a què, en tot cas, nosaltres no ens dediquem–, és definir quin seria el millor instrument per portar a la pràctica les conclusions d'aquest debat, d'aquesta deliberació pública sobre com ens imaginem, fora de les cotilles constitucionals.
Què hi entra, a l'hora d'imaginar un nou país?
Actuem com un espai aglutinador, perquè les 11 entitats que formen part de Reinicia ja havien fet un debat d'aquest tipus. Els recollim, els enfortim i ens podem adreçar a altres col·lectius que estarien interessats a participar d'aquests debats. És el cas d'un col·legi professional, a qui no pots dir que participi en un debat sobre la independència, però sí que li pots demanar el seu punt de vista de com voldria que fos el país en un context no limitat per l'actual marc estatutari. Recollirem la seva distribució i la distribuirem, en dos formats, en aquells aspectes que poden formar part d'una futura constitució, i aquells que podrien ser lleis d'un nou estat. El debat constituent no equival al debat constitucional, només. Reinicia suposa un element de sobirania mental. Tu no comences a imaginar-te com podria ser un nou país fins que penses que això és possible. Reinicia no és un exercici teòric vinculat a la utopia. Nosaltres vinculem un debat constituent a un exercici que és realitzable, i que està a un primer pas d'una convenció constitucional.
Voleu, per tant, fer un pas més enllà d'aquesta legalitat?
No ens interessen quines són les lleis vigents que ho permeten o no. Evidentment, estarem parlant de coses aplicables en el futur immediat. Hi ha molta intel·ligència i expertesa de la ciutadania sobre com podrien ser les coses. Ho equiparem a la idea que tenien els escocesos de “national conversations”. Fem uns grans diàlegs nacionals que permetin que hi hagi confluències de gent que verbalitzi el que pensem que ja està en l'imaginari col·lectiu, que és que coses que ara mateix no es poden fer però que no són impossibles des del punt de vista ni tècnic, ni material, ni pressupostari...
El disseny polític del futur país també es debatrà a Reinicia?
No és prioritat, perquè intentarem fer debats sobretot sectorials, per grans àmbits temàtics. Recollirem les reflexions per temes concrets.
El calendari polític no us
condiciona?
condiciona?
L'oferta política pot canviar i els parlaments canvien cada quatre anys. Però la demanda social es manté bastant constant, i parlo més com a politòleg. La demanda social de canvi i de transformació i, per tant, de repensar el país, es mantindrà, al marge dels resultats estrictes que hi hagi al Parlament. Aquest procés va molt més enllà del 27-S i es tirarà endavant siguin quins siguin resultats autonòmics i de les generals. Qualsevol procés és un projecte democràtic. No són les elits polítics ni una part de la ciutadania, sinó tota la ciutadania la que ha de caminar junta, amb les màximes majories possibles. En aquest cas, la majoria és la que es planteja un nou horitzó. Tant els que van votar sí i sí, com els que van votar sí i no tenen una voluntat regeneracionista.
El dia que es van presentar
va fer una crida a les entitats que formen el Pacte Nacional pel Dret a Decidir perquè s'hi afegissin. Hi ha hagut reacció o pesen els recels dels no
sobiranistes?
va fer una crida a les entitats que formen el Pacte Nacional pel Dret a Decidir perquè s'hi afegissin. Hi ha hagut reacció o pesen els recels dels no
sobiranistes?
La feina de Reinicia no és donar continguts sinó generar formats, instruments útils i teixir complicitats. Reinicia té la voluntat i la necessitat de ser una mitjancera neutral per afavorir aquest debat, i que cadascú tregui les conclusions pertinents.
El procés sobiranista corre el perill de perdre's en la buidor, veient els equilibris que fan
alguns partits?
alguns partits?
L'oferta electoral no es pot confondre amb la realitat política d'un país, una realitat no canvia ni cada quatre anys ni cada sis mesos perquè la gent acostumem a ser, en el fons, més coherent del que sembla, i més hostils als canvis. Per aquest motiu, quan la gent vol una cosa, quan hi ha hagut un canvi mental, això no canvia per unes eleccions. No podem saber com es reflectirà en unes eleccions concretes, però el procés que està vivint Catalunya és imparable perquè hi ha una majoria molt sòlida que es replanteja l'actual marc legal i estatutari.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.