Economia

Turisme

Blanes, Lloret i Tossa fan pinya per posar-se al dia

Tots tres municipis signaran a final de mes l'acord definitiu per acollir-se al pla de reconversió de destinacions turístiques madures

Han encarregat un estudi a una consultora barcelonina

Els alcal­des de Llo­ret de Mar, Bla­nes i Tossa de Mar sig­na­ran abans d'aca­bar el mes el docu­ment defi­ni­tiu per acce­dir al pla de recon­versió de les des­ti­na­ci­ons turísti­ques madu­res, que pro­mou la secre­ta­ria gene­ral de Turisme de l'Estat. La memòria per acce­dir al pla l'està ela­bo­rant la con­sul­to­ria bar­ce­lo­nina ALS, que ahir va man­te­nir reu­ni­ons de tre­ball amb els regi­dors i tècnics de Turisme de les tres pobla­ci­ons impli­ca­des, en el que serà el pla de la Costa Brava sud. El pri­mer pas per acce­dir-hi ja es va fer en l'ante­rior man­dat, amb la firma d'un pro­to­col de col·labo­ració per part dels lla­vors alcal­des, Xavier Crespo, Josep Trias i Imma Colom.

El con­sorci

Un cop pre­sen­tat el pla a l'Estat, el següent pas serà la for­mació d'un con­sorci entre la secre­ta­ria gene­ral de Turisme, la Gene­ra­li­tat, la Dipu­tació i els ajun­ta­ments impli­cats. El con­sorci després s'encar­rega de desen­vo­lu­par un pla d'acció a tres anys per trans­for­mar i adap­tar aquests muni­ci­pis de la Costa Brava “als nous reque­ri­ments de demanda i per gene­rar més bene­fici econòmic, social i medi­am­bi­en­tal”.

El pla té una dotació d'entre dos i tres mili­ons d'euros, segons van expli­car fonts d'ALS. La dotació ini­cial ser­veix per començar a defi­nir pro­jec­tes (públics i pri­vats) i, a més, for­mar part d'un pla de recon­versió –segons ALS– que per­met acce­dir a altres fonts de finançament, línies de crèdit d'interès baix i pre­ferència a l'hora d'acce­dir a algu­nes sub­ven­ci­ons.

Valo­ració posi­tiva

Tots tres muni­ci­pis fa temps que veuen de bon ull aco­llir-se al pla, que seria un impuls per posar al dia els actius turístics de les pobla­ci­ons impli­ca­des. Els regi­dors de Turisme i Pro­moció Econòmica de Llo­ret, Bla­nes i Tossa, Jordi Oro­bitg (ERC), Lur­des Fàbrega (PSC) i Àngels Pujals (TU), res­pec­ti­va­ment, van valo­rar ahir posi­ti­va­ment la reunió man­tin­guda amb ALS.

Segons la con­sul­tora, Bla­nes i Llo­ret, sobre­tot per la seva dimensió i pels equi­pa­ments que han anat assu­mint, poden començar a gene­rar “un altre tipus de crei­xe­ment” que no només esti­gui basat en el turisme. ALS pre­veu que, en un ter­mini de cinc anys, la zona que comprèn tots tres muni­ci­pis podria arri­bar a con­ver­tir-se “en una àrea metro­po­li­tana de 100.000 habi­tants” que té tot el poten­cial per atreure el que s'ha bate­jat com “l'eco­no­mia del conei­xe­ment”.

Segons aquest con­cepte, l'eix de com­petència entre ter­ri­to­ris en els pròxims anys serà “la capa­ci­tat d'atreure talent i de-sen­vo­lu­pa­ment”, i ALS creu que la Costa Brava sud té tots els ingre­di­ents per ser un pol de crei­xe­ment.

LA XIFRA

3
milions d'euros
podria ser la dotació del pla per començar a endegar projectes.

La falta d'accés per autopista, un dels punts febles de Lloret

Un dels punts febles de Lloret, que concentra el 40% de l'oferta turística gironina, és la falta de connexió per autopista. El pla estratègic presentat l'any passat ja parlava de l'aglomeració d'oferta d'hotels “de menys de 100 places i la baixa qualitat al centre urbà”, i de la forta concentració de l'oferta d'oci nocturn en una zona determinada. Pel que fa als hotels, l'Ajuntament poca cosa pot fer ja que qui té capacitat per fer tancar un hotel que no es posa al dia és la Generalitat. És un tema, a més, sensible perquè implica tocar grups hotelers potents (com ara HTop) i establiments molt arrelats al municipi.

Un pla per comunitat autònoma, amb implicació del sector privat

Segons ALS, la secretaria general de Turisme valora especialment que s'impliqui el sector privat a l'hora de donar impuls als plans (se'n presenta un per comunitat autònoma). Per la consultoria, aquest és un dels punts forts de la Costa Brava sud, ja que sobretot a Lloret de Mar hi ha molta iniciativa privada. També considera que les tres destinacions es complementen perfectament: Blanes té molts càmpings i un model més urbà que necessita posar-se al dia; Lloret té instal·lacions que fa poc no tenia (teatre i casino, per exemple) i equipaments esportius, i Tossa, segons ALS, “és la cira” de la zona.

L'hotel HTop de Lloret

, focus de problemes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.