Economia

Báñez s'obre a retocs sense capgirar la reforma laboral

La ministra de Treball manté que no rep dels sindicats cap alternativa

La CEOE vol imposar que l'aturat accepti la primera oferta del que sigui

UGT i CCOO ideen una mesa per suavitzar el decret

La clausura d'un congrés de partit a Sevilla davant dels fidels va permetre a Mariano Rajoy exhibir la fermesa de replicar que “Espanya deixarà enrere els que posin obstacles”, però Fátima Báñez és la ministra d'Ocupació i està obligada a la convivència estreta amb els sindicats durant tota la legislatura i en la reacció a la marxa contra la reforma laboral es permetia modular el to. L'endemà que mig milió de persones omplissin el centre de Barcelona i Madrid, Báñez prometia diàleg “sense exclusions” sobre qualsevol punt del decret però deixant clar que no rep “propostes concretes” i que no capgirarà el nucli de la reforma.

El pinyol del decret és l'extinció del contracte de 45 dies en favor del de 33 i l'ampli ventall per poder acomiadar de forma procedent (20 dies). La ministra Báñez admet que hi ha contactes “tècnics” amb la UGT i CCOO i accepta un diàleg “part per part”, però no esbossa cap reculada. I va calcar el discurs previ a la marxa: “La intenció és enriquir el text perquè serà millor com més suport social i parlamentari tingui; escoltem tothom.”

Si bé va expressar el seu “respecte“ pels milers de manifestants, la ministra d'Ocupació no va tenir la mateixa deferència amb els dirigents del PSOE que s'hi van sumar, entre ells l'últim ministre de Treball, Valeriano Gómez. “M'ha sorprès de debò”, va fer mofa Báñez, que imputa a Gómez i a l'últim govern socialista l'herència de 5,3 milions d'aturats i la taxa d'atur juvenil de gairebé el 50%. A l'hora de compartir el cost de la impopular reforma laboral, Rajoy sap que compta amb l'aval de CiU al nucli de la reforma per esmorteir la imatge de la majoria absoluta i que té la bel·ligerant oposició de tota l'esquerra en bloc.

Mentrestant, la UGT i CCOO no eleven el to i no parlen de vaga tot i lloar una marxa “de les més massives de la història de la democràcia”. “Que el govern de Rajoy reflexioni i doni una resposta perquè encara té temps”, van dir a l'uníson Cándido Méndez (UGT) i Ignacio Fernández Toxo (CCOO). I han ideat una mesa paral·lela fora del Congrés per suavitzar el decret laboral.

Oferta a Lapònia

Alhora, la CEOE agita el debat sobre la prestació d'atur exigint que l'aturat estigui obligat a acceptar la primera oferta laboral que rebi –del que sigui i on sigui– o se li retiri el cobrament del subsidi. La idea la firma l'exponent de l'ala més dura, José Luis Feito, president de la comissió d'economia de la CEOE. “A països admirats, com ara Suècia, és inconcebible cobrar la prestació d'atur si has rebut una oferta de treball... Com si és a Lapònia!”, va desafiar. Feito no ho va dir, però Lapònia és més enllà del cercle polar àrtic i a l'interior té temperatures de 35 graus negatius. Segons el dirigent de la CEOE, una prestació “molt generosa” fa que “a Espanya hi hagi una mentalitat que la prestació és una espècie de renda, i que es tenen dos anys per buscar feina”.

LES FRASES

El text de la reforma es pot discutir part per part sense exclusions, però no he rebut propostes concretes
Fátima Báñez
ministra de treball
A països com Suècia és inconcebible cobrar l'atur si has rebut una oferta de treball... Com si és a Lapònia!
José Luis Feito
president de la comissió d'economia de la ceoe
Que Rajoy reflexioni davant una marxa de les més massives i doni una resposta, a partir d'aquí veurem
Cándido Méndez
secretari general dE LA ugt

Polítiques d'ocupació: de la subvenció al contracte

Les empreses i entitats que actualment ajuden la Generalitat a formar aturats o inserir-los en el mercat laboral deixaran de rebre subvenció i passaran a cobrar més o menys depenent de la qualitat i l'èxit del servei. De manera gradual però implacable, la Generalitat ha decidit donar un tomb al model de polítiques actives d'ocupació. Segons va explicar ahir la secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sánchez, “no es tracta de privatitzar cap servei del SOC” sinó de canviar un model “obsolet” i passar al contracte o conveni, que facilitarà que els proveïdors de serveis apostin per la qualitat i la innovació.

El 70% dels serveis relacionats amb les polítiques d'ocupació estan externalitzats. El pastís està repartit entre 1.500 entitats que el govern anima ara a “agrupar-se”. El pla de desenvolupament de les polítiques actives d'ocupació 2012/2103 tindrà un pressupost de 420 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.