Economia

Projecten a l'Ebre una gran hidroelèctrica reversible

La central de Riba-roja d'Ebre, que gestiona Endesa, passaria d'una producció de 200 megawatts a 3.000, l'equivalent a tres reactors nuclears

La inversió superaria els 2.000 milions d'euros

La central hidroelèctrica de l'embassament de Riba-roja d'Ebre, que gestiona Endesa i produeix 200 megawatts de potència, es podria convertir en una hidroelèctrica reversible de 3.000 megawatts. Així, a més de transformar l'energia de l'aigua en electricitat, es traslladaria l'aigua de la presa de Riba-roja a una gran bassa (en hores de menys consum energètic) mitjançant unes bombes i després es reutilitzaria l'aigua per fer energia. És a dir que s'utilitzaria com un sistema d'emmagatzematge d'energia.

La producció d'aquesta central, que promou una enginyeria filial d'una empresa de capital català, seria l'equivalent a tres reactors nuclears i possiblement la hidroelèctrica més gran del món. “Ens situaria en el primer nivell de producció elèctrica”, ha manifestat l'alcalde de Riba-roja d'Ebre, Antoni Suárez, que no ha volgut desvelar el nom de l'empresa. Pel que fa a la inversió que implicaria el projecte, estaria a l'entorn de 2.100 milions d'euros i segons l'alcalde, durant el procés de construcció es crearia un important nombre de llocs de treball. “És una oportunitat de futur; és l'últim tren que pot agafar la Ribera d'Ebre”, ha dit Suárez.

A més de Riba-roja d'Ebre, el projecte afecta directament el municipi de la Fatarella, on es construirien dues grans basses per emmagatzemar l'aigua de l'embassament de Riba-roja. “Estem treballant per aconseguir el consens polític del territori. Es tracta d'una gran inversió que no podem deixar perdre”, ha assenyalat l'alcalde de Riba-roja d'Ebre. Tot i que fa mesos que l'alcalde, amb el suport del govern, treballa perquè es materialitze la inversió, encara no hi ha cap calendari d'execució de l'obra. “El projecte està en una fase embrionària; hem de ser molt prudents i actuar amb precaució”, ha dit Suárez. Fonts del govern han precisat que caldrà veure com encaixa aquest projecte en el sistema elèctric del país i si és viable.

Flix seria el tercer municipi afectat pel projecte, ja que s'hi s'instal·larien part de les conduccions auxiliars que connectarien la presa de Riba-roja amb les basses de la Fatarella. “Una inversió industrial tan potent és una molt bona notícia”, ha dit l'alcalde de Flix, Marc Mur, que recorda que la Ribera fa temps que va apostar per la indústria i l'energia com a motor econòmic.

També el president del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre i president de la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya, Jordi Jardí, ha manifestat el suport al projecte. “La necessitat d'aquesta inversió milionària és irrefutable, a més és un projecte que s'ajusta als cànons de desenvolupament de la Ribera”, ha comentat Jardí, que confia que el projecte no genere cap rebuig social a la comarca.

LA FRASE

És una oportunitat de futur per a la Ribera d'Ebre, l'últim tren que podem agafar per créixer
Antoni Suárez
ALCALDE DE Riba-roja D'EBRE

LA XIFRA

2.100
milions d'euros
és la inversió que preveu fer una empresa de capital català a la Ribera d'Ebre.
Les claus

Vuit municipis produeixen el 70% de l'energia elèctrica del país

L.M

Els termes municipals d'Ascó, la Fatarella, Móra la Nova, Riba-roja d'Ebre, Tivissa, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Vilalba dels Arcs produeixen l'equivalent al 70% de l'energia elèctrica que s'ha consumit a Catalunya en el darrer any, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, que sumen 3.146,8 megawatts de potència instal·lada), una planta de cicle combinat (La Plana del Vent, 823,3 megawatts), tres centrals eòliques (dues a Vilalba dels Arcs, amb 75 megawatts i una a la Fatarella, amb 45 megawatts), una central hidràulica (a Riba-roja d'Ebre, amb 232 megawatts de potència instal·lada) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova (1,5 megawatts) i Vilalba dels Arcs (1,5 megawatts).

Especialització

Aquests vuit municipis s'han agrupat en la Mesa d'Alcaldes de l'Energia de Catalunya i defensen els beneficis dels projectes energètics. “Sovint es veuen com una lacra, aquests projectes, però nosaltres en volem destacar la part positiva i que tot el país conegui que som els millors fent energia”, ha dit Jardí. Els alcaldes també volen atreure projectes de recerca i investigació a la zona i per això han contactat amb l'IREC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.