Gran angular

Un espoli fiscal endèmic

El catedràtic Jacint Ros Hombravella lamenta que el dèficit de Catalunya amb l'Estat pràcticament no varia quan es canvia el model de finançament, i pronostica que els dos grans partits espanyols tombaran el pacte fiscal

Els últims resul­tats de la balança fis­cal de Cata­lu­nya amb el sec­tor públic cen­tral publi­cats pel Depar­ta­ment d'Eco­no­mia i Conei­xe­ment asse­nya­len que el dèficit fis­cal català equi­va­lia al 7,9% del PIB l'any 2006; al 8,1% el 2007; al 8,5% el 2008 i al 8,4% el 2009. Res de nou sota el sol, asse­nyala l'eco­no­mista Jacint Ros Hom­bra­ve­lla, que recorda que Ramon Trias Far­gas va fer la seva tesi l'any 1959 sobre la balança fis­cal de la província de Bar­ce­lona, on sor­tia un dèficit fis­cal del 8,5% del PIB bar­ce­loní. “L'espoli, el gran dese­qui­li­bri o com se'n vul­gui dir és endèmic, estruc­tu­ral, d'entre un 7 i un 10 per cent del PIB català -diu l'autor, entre altres lli­bres, de Cata­lu­nya: una eco­no­mia deca­dent? (1992) i de Més val sols... La via­bi­li­tat econòmica de la inde­pendència de Cata­lu­nya (2009)- i això obliga a fun­ci­o­nar amb un braç lli­gat a l'esquena.” Una exces­siva sor­tida de recur­sos molt impor­tant perquè un 10% del PIB repre­senta la mei­tat de la for­mació de capi­tal públic i pri­vat i dos terços de les des­pe­ses de la Gene­ra­li­tat.

Sense aquest dèficit, el deute públic de la Gene­ra­li­tat esta­ria eixu­gat en dos anys, men­tre que amb el sis­tema de finançament vigent ha de col·locar deute entre els par­ti­cu­lars i dema­nar bes­tre­tes al govern cen­tral per pagar les nòmines i les fac­tu­res. No hi ha dades dels exer­ci­cis poste­ri­ors als 2009, però la situ­ació de la caixa de la Gene­ra­li­tat cons­tata que el model de finançament implan­tat arran de l'apro­vació del nou Esta­tut és insu­fi­ci­ent, i els par­tits cata­lans dis­cu­tei­xen com plan­te­jar a Madrid un pacte fis­cal que tin­gui uns efec­tes equi­va­lents al del con­cert basc i el con­veni navarrès. Res de nou sota el sol: cada vegada que can­via el model -aquest amb el soci­a­lista Rodríguez Zapa­tero, l'ante­rior amb el popu­lar José María Aznar- el govern català de torn n'exalta la millora, i al cap de pocs mesos es comença a deba­tre la insu­ficiència en una comissió del Par­la­ment. Ros ja ho havia anun­ciat quan va escriure Més val sols...: i va adver­tir davant la revisió de la llei de finançament de les auto­no­mies de règim comú: “Si accep­tem aquest finançament, esta­rem fent un pas enrere en la inde­pendència molt impor­tant. Tenim un dèficit fis­cal del 10% del nos­tre PIB, 19.000 mili­ons d'euros, 1.200 mili­ons o una mica més no reso­len abso­lu­ta­ment res i ens lli­guem per més temps a la política econòmica espa­nyola.”

Fins i tot Jordi Pujol diu que la seva política del peix al cove no porta enlloc. Ros diu que en els anys noranta es veia com a l'única via perquè els dos grans par­tits esta­tals “no esta­ven per fer favors i el marge era molt estret”, però ja en aquells temps estava entre els que pen­sa­ven que la cosa no anava bé. Va ser un dels quinze espe­ci­a­lis­tes que el 1998 van escriure per ini­ci­a­tiva d'Òmnium Cul­tu­ral el lli­bre Cata­lu­nya i Espa­nya. Una relació econòmica a revi­sar, per denun­ciar el ”tracte econòmic i fis­cal inac­cep­ta­ble” que Cata­lu­nya rebia de l'Estat espa­nyol.

Un dèficit fis­cal que tra­di­ci­o­nal­ment, des de Madrid, els auto­no­mis­tes com Fran­cesc Cambó i els indus­tri­als cata­lans deien que que­dava com­pen­sat pel superàvit en la balança de mer­ca­de­ries amb la resta de l'Estat. “Un argu­ment que es podia enten­dre en un mer­cat tan­cat, però això va aca­bar l'any 1959. Mol­tes pimes cata­la­nes venen el 80% de la pro­ducció a l'estran­ger, i el 20% res­tant es repar­teix a mit­ges entre Cata­lu­nya i la resta d'Espa­nya. L'argu­ment comer­cial és con­tes­ta­ble, però a Madrid no ho volen veure de cap manera”, explica Ros Hom­bra­ve­lla, con­vençut que la petició d'un pacte fis­cal fra­cas­sarà: “El País Basc pot tenir un con­cert perquè és petit, però un con­cert a Cata­lu­nya és impos­si­ble perquè Espa­nya no voldrà pres­cin­dir de 21.000 mili­ons d'euros anu­als que li arri­ben de Cata­lu­nya. Fa gràcia que el PP i el PSOE de la Loapa prac­ti­quin amb el finançament de les comu­ni­tats autònomes el prin­cipi comu­nista de cadascú segons les seves neces­si­tats i de cadascú segons la seva capa­ci­tat.”

Total, que “amb Espa­nya no hi ha res a fer”, diu Ros Hom­bra­ve­lla, que fa trenta anys col·labo­rava amb el PSC i va pas­sar a col·labo­rar amb ERC en l'època de Carod-Rovira, quan es va pas­sar a fer “un cata­la­nisme de but­xaca que va tenir molt èxit. Quan t'expli­quen que amb les rela­ci­ons amb Espa­nya cada habi­tant de Cata­lu­nya perd 2.300 euros anu­als, t'empre­nyes encara que no siguis inde­pen­den­tista”.

Pes­si­mista sobre la pos­si­bi­li­tat que s'acon­se­gueixi un pacte que redu­eixi el dèficit fis­cal, diu que l'única alter­na­tiva és la inde­pendència de Cata­lu­nya, econòmica­ment via­ble fins i tot encara que els espa­nyols fes­sin boi­cot comer­cial (les ven­des cata­la­nes a Espa­nya, infe­ri­ors a les que van a l'estran­ger, repre­sen­ten el 25% del dèficit fis­cal). I política­ment? “Em sorprèn l'opti­misme amb què ho veuen joves eco­no­mis­tes que conec, con­vençuts que la UE i els Estats Units ens aju­da­rien si hi hagués con­flicte. No ho crec, la UE no mourà un dit, amb pro­ble­mes com el d'Escòcia o el de Flan­des.” Qui sap, pot­ser Espa­nya dei­xa­ria mar­xar Cata­lu­nya, com Txèquia va fer amb Eslovàquia... Més pes­si­misme: “Fa sis anys, el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit va pro­nun­ciar una con­ferència al Cer­cle d'Eco­no­mia i ens va recor­dar que la Cons­ti­tució enco­mana als mili­tars guar­dar la uni­tat d'Espa­nya, dei­xant clar que estan pre­pa­rats.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.