Catalunya lidera el rànquing de desnonaments a l'Estat
El tercer trimestre n'hi va haver 4.732, i en tot l'any fins al setembre, més de 19.400
La PAH alerta que aquest és el pitjor any des de l'inici de la crisi
El canvi de font de les dades genera distorsions
Catalunya torna a encapçalar el lamentable rànquing de territoris de l'Estat amb més desnonaments. Segons les dades oficials publicades ahir pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), entre gener i setembre al Principat hi ha hagut 19.405 tramitacions de desnonaments, després que entre juliol i setembre se n'hagin comptabilitzat 4.732. En el conjunt de l'Estat, la suma dels nou mesos ha generat 76.724 processos d'aquest tipus, dins dels quals els 19.314 del tercer trimestre. El cas català és especialment preocupant, perquè les xifres absolutes de llars afectades queden molt per sobre de la resta de territoris. Com a exemple, Andalusia, amb 2.887, Madrid, amb 2.622 i el País Valencià, amb 2.548, en el tercer trimestre, generen pràcticament la meitat de casos.
Les xifres, però, van arribar acompanyades de polèmica. I és que la metodologia actual de CGPJ comptabilitza les ordres de desnonament tramitats en els jutjats de primera instància, un càlcul que s'aplica des de principi d'any, per la qual cosa no es poden comparar els resultats amb els del 2011.
A aquesta circumstància, Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), afegeix que, en escollir aquesta font, es deixa de banda la que es feia servir anteriorment, que eren les dades notificades des dels serveis comuns. “Tot i que alguns procediments són duplicats en els dos canals, n'hi ha molts que no ho estan; així, si no es creuen les bases de dades l'estadística no resulta fiable.”
Efecte de les vacances
Colau també assenyala que l'aparent descens intertrimestral que sorgeix de comparar el tercer trimestre amb el segon (en el qual a Catalunya es van produir 7.501 desnonaments), és un simple efecte de la inactivitat de l'agost, un fenomen que s'ha repetit any rere any, sigui quina sigui la font utilitzada.
La portaveu de la PAH va insistir que, tot i la dispersió de dades, està clar que “és el pitjor exercici en matèria de desnonaments”, i va lamentar que “en quatre anys de crisi, les dades oficials siguin tan pobres i tan inexactes”, i que no recullin dades rellevants com, per exemple, els menors afectats pels procediments.
Tot i el dramatisme de les xifres, segons dades de l'INE fetes públiques ahir, el nombre d'hipoteques signades l'octubre a Catalunya va ser de 3.097, una xifra un 5,9% més baixa que la de fa un any. No obstant això, l'evolució és millor que la del conjunt de l'Estat, on el retrocés és del 14,4%, fins als 19.105 contractes.
LA XIFRA
Primers en concursos de creditors
Catalunya va ser la comunitat autònoma que va registrar el nombre més elevat de concursos de creditors en els nou primers mesos del 2012, amb 1.582 procediments, un 34% més que fa un any, segons l'estadística sobre l'efecte de la crisi que també elabora el CGPJ, que també va informar que, en l'àmbit estatal, els jutjats mercantils van obrir entre gener i setembre d'aquest any 7.513 concursos de creditors, un 27,3% més que en el mateix període de 2011. Val a dir que el nombre de procediments concursals d'empreses, antiga suspensió de pagaments, oberts en els nou primers mesos d'aquest exercici supera ja la de tot el 2010, quan es van registrar 7.136 casos.
En el tercer trimestre els jutjats espanyols van iniciar 2.306 concursos, xifra que va superar en un 26,9% els comptabilitzats en el mateix període de 2011, encara que alhora suposa un descens respecte dels 2.666 procediments oberts entre abril i juny passats.