Economia

La ILP per a la dació en pagament aconsegueix més d'1,4 milions de firmes

A Catalunya s'han recollit 393.135 suports per entregar l'habitatge a canvi dels deutes amb l'entitat financera, establir un procés de moratòria de desnonaments i implantar lloguers socials

Les signatures “evidencien el clamor popular” per canviar la legislació hipotecària

Les entitats promotores de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) contra els desnonaments han recollit 1.402.854 firmes a Espanya, 393.135 d'elles a Catalunya, per implantar la dació de l'habitatge en pagament, establir un procés de moratòria de desnonaments i implantar lloguers socials perquè els afectats puguin estar a les seves llars.

Segons han informat aquest divendres en un comunicat, les firmes “evidencien el clamor popular” per canviar la legislació hipotecària, pel que han exigit al PP que reconsideri la seva decisió de votar en contra de la seva admissió a tràmit al Congrés dels Diputats el dimarts 12 de febrer.

“Suposaria un greu insult a la democràcia que el Congrés ni tan sols prengués en consideració i debatés una demanda ciutadana amb un suport tan ampli”, molt superior fins i tot al nombre de vots que tenen alguns partits amb representació en la cambra, han assenyalat, i s'han preguntat per a què serveixen llavors les ILP i el requisit de recollir almenys mig milió de firmes si es pot rebutjar un text que triplica aquesta xifra sense considerar-lo.

Han remarcat que la ILP per a la dació en pagament coincidirà amb la votació d'una altra iniciativa popular per regular la festa dels toros com bé d'interès cultural, que segons les entitats pot ser admès a tramitació amb menys de la meitat de firmes, per la qual cosa segons la seva opinió el Congrés oferirà una “imatge lamentable” d'Espanya si demostra que les prioritats polítiques anteposen els toros al sofriment de les persones.

Per aquesta raó, han demanat reunions amb tots els grups al Congrés per al dimarts 12 de febrer, i han mandat una carta a cada diputat demanant el vot a favor de l'admissió a tràmit de la ILP, en què subratllen el suport ciutadà per posar final “al drama que estan patint milers de famílies a tot Espanya”.

En la missiva apel·len a la responsabilitat dels diputats perquè tinguin en consideració la voluntat popular expressada a través d'”un dels pocs instruments de participació que ofereix la legislació actual”, fent valer així una democràcia que, segons remarquen, està tan qüestionada en els últims temps.


AUTONOMIES
Les autonomies que més firmes han recollit són Catalunya (393.135), Madrid (246.932), Comunitat Valenciana (180.541) i Andalusia (160.929), i alhora les que més desnonaments acumulen des del començament de la crisi són Andalusia (81.160), Catalunya (79.043) i el País Valencià (77.435).

Segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) recollits pel grup promotor, a Espanya s'han produït més de 400.000 execucions hipotecàries entre 2007 i el tercer trimestre de 2012.

Les entitats promotores de la ILP per a la dació en pagament inclouen la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) --va néixer a Catalunya i té més de 100 grups a tot l'Estat--; CCOO i UGT de Catalunya; la Confederació d'Associacions de Veïnals de Catalunya (Confavc); l 'Observatori Desc i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.