Economia

El BBVA aplica la sentència i anul·la les clàusules sòl de 425.000 hipoteques

La mesura afectarà tots els contractes des del 9 de maig passat

El banc assegura que l'impacte en els seus comptes serà de 35 milions mensuals

En una decisió sense precedents, el BBVA va anunciar ahir que deixarà d'aplicar les clàusules sòl en els seus préstecs hipotecaris amb efectes des del 9 de maig passat. L'entitat assumeix d'aquesta manera la sentència del Tribunal Suprem, que va declarar il·lícita aquesta condició inclosa en la majoria dels contractes a causa de la seva falta de transparència.

L'entitat, sense incloure els provinents d'Unnim, té 800.000 hipotecats, dels quals 530.000 disposen de clàusules sòl en els seus préstecs. Al 80 per cent d'aquests, és a dir, 425.000, els perjudiquen les condicions contractuals que ara s'han canviat. El banc presidit per Francisco González va informar ahir a la Comissió del Mercat de Valors que l'aplicació de la sentència i, per tant, la utilització de l'Euríbor més el diferencial pactat, suposarà una reducció dels beneficis nets que al juny (primer mes complet en què s'aplicarà) serà de 35 milions d'euros. En mesos successius l'impacte dependrà de l'evolució de l'Euríbor.

Aquest índex de referència hipotecària és ara del 0,484%. Sumat el diferencial més habitual, els clients pagaran a partir d'ara un 1,484%, en lloc del 3% o 4% a què obligaven les clàusules sòl en els contractes hipotecaris.

Facua reclama la retroactivitat

El portaveu de l'associació d'usuaris Facua, Rubén Sánchez, va lamentar ahir que el Tribunal Suprem no exigeixi en la seva sentència la devolució dels interessos cobrats fins ara que es considerin abusius. “És un cop per als hipotecats”, va afirmar Sánchez, que va mostrar la seva preocupació per l'absència del caràcter retroactiu amb l'argument que podria generar “greus problemes per a l'economia”. Per la seva banda, Adicae considera que la sentència demostra “l'abús” que representen les clàusules sòl, i també critica la falta de retroactivitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.