Economia

Els registradors auguren la supressió de les clàusules sòl

Consideren que la seva eliminació per part del BBVA provocarà un “efecte cascada” que arrossegarà altres grups financers

Sabadell i Popular defensen aquesta figura i diuen que l'han aplicada amb total “transparència”

El Col·legi de Registradors va augurar ahir que els bancs s'afegiran en “efecte cascada” a l'eliminació de les clàusules sòl, després que el BBVA va decidir ahir suprimir aquest punt en tots els seus contractes hipotecaris. Les clàusules sòl estableixen el cost mínim al qual pot arribar un crèdit hipotecari, independentment de l'evolució de l'Euríbor.

El Tribunal Suprem ja va dictaminar, l'abril passat, la nul·litat d'aquestes clàusules en una sèrie de supòsits, entre els quals destaca la falta de transparència sobre la seva existència en el moment de la comercialització del crèdit hipotecari. El BBVA, llavors, va demanar aclariments al Tribunal Suprem; els va rebre dimecres passat i, tot seguit, va confirmar l'eliminació d'aquestes clàusules sòl, igual que han fet altres grups, com ara Nova Galicia Banco i Cajamar.

Malgrat això, la posició del sector financer no és unànime. El Banc Sabadell, per exemple, va confirmar ahir, mitjançant un portaveu, que no té cap intenció d'eliminar les clàusules: “La sentència del Suprem no diu que són il·legals, sinó que perquè siguin vàlides s'han d'aplicar en un context de transparència que, evidentment, nosaltres complim.” La Caixa, per la seva banda, tampoc té plans per modificar els pocs contractes hipotecaris en què apareix aquesta figura. “La Caixa no fa hipoteques amb clàusules sòl, però en les hem trobades en algunes hipoteques de l'adquirida Cívica, i de moment no pensem canviar aquests contractes”, van indicar portaveus del grup financer. Finalment, el Popular va dir ahir que les clàusules sòl dels seus contractes no estan afectades per la sentència del Suprem.

En un moment en què l'Euríbor està en el mínim històric del 0,48%, l'impacte de les clàusules sòl –que solen col·locar-se en el 3%, encara que no hi ha regles fixes– sobre la quota hipotecària és gran. El BBVA, per exemple, va informar que l'eliminació d'aquest punt contractual en 425.000 préstecs reduirà els seus ingressos mensuals en 35 milions d'euros, unes xifres que suposen una reducció mitjana de les quotes en 82 euros al mes o en prop de 1.000 euros l'any. Evidentment, les xifres varien en funció de les característiques del crèdit.

Segons el Banc d'Espanya, un terç de les més de sis milions d'hipoteques vigents a l'Estat tenen aquestes clàusules. Entre els grans, només el BBVA les va aplicar, ja que ni La Caixa ni el Santander van vendre hipoteques amb aquesta figura, creada per cobrir els costos fixos d'un crèdit davant una davallada del preu del diner.

LA XIFRA

6
milions d'hipoteques hi ha en el mercat espanyol, de les quals un terç tenen clàusules sòl.

“Les hipoteques s'encariran”

Representants del Col·legi de Registradors de la Propietat van alertar ahir, en una trobada amb la premsa, d'una més gran restricció del crèdit com a conseqüència de la més gran protecció jurídica que en els últims mesos estan tenint els ciutadans davant la banca. El director del Servei de Coordinació d'Oficines Liquidadores dels registradors, Vicente Carbonell, va dir ahir que davant l'alerta social que suposen els desnonaments, el legislador està començant a protegir els clients bancaris, un fet que considera lògic per la seva “clara inferioritat”. No obstant això, va demanar que es vagi amb compte i que només s'ataquin els punts abusius, perquè si no, s'aguditzarà la sequera creditícia. “Les mesures poden suposar un enduriment del crèdit a través d'interessos més alts”, va subratllar Carbonell. De fet, va considerar que el “sistema hipotecari ha estat molt bo” i que ha permès crear una classe mitjana de propietaris d'habitatge: “Hem d'ajudar deutors víctimes d'abusos, però sense atemptar contra el sistema.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.