Economia

Ofec a les polítiques d'ocupació

El govern espanyol aporta a Catalunya 17 milions menys per a la reinserció laboral d'aturats

Denuncien criteris opacs per a l'adjudicació

El govern espanyol destinarà enguany fins a 17 milions d'euros menys als recursos que aporta a la Generalitat per a polítiques actives d'ocupació, en un enèsim càstig de Madrid cap a les institucions del país. El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, va qualificar ahir de “dramàtica” la reducció de la partida, que estarà dotada amb només 176 milions d'euros de pressupost per a la reinserció laboral de les persones aturades a través de formació, orientació, plans d'ocupació i centres especials de treball, una xifra sensiblement inferior als 193 milions aportats el 2013 i que acumula una caiguda d'un 60% en quatre anys.

Així, la Conferència Sectorial de l'Ocupació va acordar dimecres a Madrid una reducció d'un 7,5% dels fons destinats a aquest tipus de polítiques arreu de l'Estat, que en el cas de Catalunya arribarà gairebé al 9%.

“Rebrem menys diners que mai per ajudar les persones desocupades i per desenvolupar millors polítiques d'ocupació”, es va lamentar ahir Puig, que va retreure a l'executiu estatal “els criteris opacs i sense objectivitat” que ha aplicat en el repartiment dels recursos entre comunitats perquè “penalitza la bona actuació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) en uns moments de major necessitat de lluita contra l'atur per a la represa econòmica”. El nombre d'aturats a Catalunya era de 624.467 al març.

De fet, entre els aspectes que el govern espanyol ha fet servir per calibrar les ajudes entre territoris hi ha el nombre de reunions que es van fer l'any passat amb el servei públic estatal d'ocupació (SEPE) o el nombre de mecanismes de transmissió d'informació entre les comunitats autònomes i el govern espanyol. Uns criteris que l'executiu espanyol fa servir “absolutament a la seva mercè”, en paraules de Laura Pelay, secretària d'estat del benestar i treball de la UGT i que “castiguen una vegada més Catalunya”. Pelay va qualificar de “catàstrofe i desastre” la retallada i d'“absolutament discrecional”, alhora que destacava la incongruència de la mesura “si es té en compte que som a la cua d'Europa en diners destinats a polítiques actives d'ocupació però al capdamunt de tot en atur”.

Catalunya no és l'únic territori perjudicat amb el nou repartiment, ja que també es retallen els ajuts per a Andalusia i el País Valencià, mentre que la comunitat de Madrid en surt beneficiada. “El que fa el govern és política d'Estat en comptes de política per a aturats”, va dir Pelay.

Per Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO, la mesura “afectarà l'atenció de les persones aturades tant en la recerca d'ocupació com en la seva requalificació”, encara que la Generalitat s'ha proposat estudiar alternatives per minimitzar l'impacte de la retallada. “Espero que repercuteixi molt poc”, confiava Laura Pelay, que va apel·lar al compromís contret per l'administració catalana en el pacte per al diàleg social permanent d'aportar els mateixos recursos que durant l'exercici del 2013.

Gallego considerava “injustificada” la situació, mentre que el conseller Felip Puig lamentava que “el govern central castiga absurdament Catalunya” i ha demostrat “que pren decisions errònies i que té un tarannà poc col·laborador i poc transparent”.

De fet, Gallego criticava que l'escassetat de recursos arribi quan les taxes de desocupació toquen el 25% de la població activa. El líder de CCOO i el seu homòleg a la UGT, Josep Maria Álvarez, feien justament ahir una crida a la ciutadania a participar en les manifestacions del Primer de Maig per exigir a governs i patronals la recuperació dels drets i els salaris dels treballadors retallats durant la crisi.

Segons va dir Gallego, la situació actual és “enormement greu” i requereix una resposta clara dels treballadors per evidenciar el rebuig a les polítiques que s'estan portant a terme, que han provocat la precarització i l'empobriment de la societat catalana. Per Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT de Catalunya, el país “no tornarà a una situació de normalitat i equilibri de drets” fins que no es deroguin les últimes reformes laborals, que han afectat greument la negociació col·lectiva.

LA FRASE

El govern del PP castiga absurdament Catalunya i té un tarannà poc transparent
Felip Puig
conseller d'empresa i ocupació

La revisió de l'EPA rebaixa l'atur

Els canvis en la base poblacional que es fa servir per calcular l'Enquesta de Població Activa (EPA) han provocat alteracions en les variables de població activa, ocupació i desocupació, segons va informar ahir l'Instituto Nacional de Estadística, i han comportat una rebaixa en la taxa d'atur en dotze comunitats autònomes, més marcada al País Valencià (-0,76) i Madrid (0,58). La taxa d'atur estatal cau del 26,03 al 25,73% i a Catalunya baixa un 0,39%. En canvi, el nombre d'aturats catalans creix en 19.100 persones, 16.000 a Andalusia i 15.000 al País Basc. Justament ahir es va publicar l'últim Eurobaròmetre, en què el 57% dels ciutadans europeus consideren que les seves condicions laborals s'han deteriorat en els últims cinc anys i en què només el 20% dels espanyols diuen estar-ne satisfet.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia