Il·legals més de mil habitatges de lloguer per vacances
Els hostalers critiquen els portals web que comercialitzen una oferta detectada sobretot a Girona ciutat
La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona calcula que a la demarcació, i sobretot a Girona ciutat, existeixen més de mil lloguers d'habitatges de particulars per vacances que s'anuncien en portals en línia i que operen de manera il·legal. Habitatges que no estan sotmesos a cap tipus de control per part de l'administració, que no compleixen cap requisit legal i que tampoc fan la liquidació d'impostos, com ara l'impost turístic i l'IAE.
El càlcul que fa la Federació d'Hostaleria –formada per deu associacions comarcals i locals– es basa només en l'oferta comercialitzada per portals en línia com per exemple Airbnb i Windu. Per això, la federació dóna suport a l'acció de la patronal Confederació Empresarial d'Hostaleria, Restauració o Apartaments Turístics de Catalunya (Cehratc) per combatre els portals web “que es consideren al marge i impunes a la legalitat vigent al nostre territori”.
Unificar la normativa
La secretària d'estat de Turisme, Isabel Borrego, que ahir es va reunir a Girona amb empresaris del sector turístic, va assegurar que el govern espanyol està treballant per aconseguir una normativa única a tot l'Estat per regular l'activitat dels apartaments turístics. Segons l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Borrego va apuntar que “cal aprendre a conviure” amb aquest nou tipus d'oferta, però que alhora s'ha de ser bel·ligerants amb els empresaris que “fan competència deslleial” al sector hoteler oferint apartaments il·legals. La secretària d'estat de Turisme també va traslladar al sector les bones xifres del mercat rus que sembla consolidar-se aquest 2014, lluny encara, però, dels increments anuals del 30% i el 40% que s'havien registrat els últims anys.