Gran angular

MARIA ABELLANET

DIRECTORA GENERAL I CONSELLERA DELEGADA DEL GRUP CETT

“Em preocupa que es formi una bombolla a l'allotjament turístic”

A Barcelona, sota la idea de ciutat oberta, s'ha colat una excessiva permissivitat
La interlocució del sector ha estat en mans del lobby hoteler i això hauria de canviar
El preu dels hotels està notant un cert esgotament i això ens hauria de preocupar
Els empresaris han de saber que la relació és: a menys formació, menys marges
Hi ha una bretxa entre l'oferta de formació al turisme i el nivell dels treballadors
Tot el turisme és bo. En tot cas hi ha pràctiques que cal gestionar de manera diferent

L'alimara era la flama que en l'antiguitat s'encenia en zones altes dels pobles com un far en la nit i que, entre d'altres coses, servia de guia als viatgers. El grup empresarial CETT, constituït al voltant del centre de formació en turisme, hoteleria i gastronomia, l'ha pres com a símbol del seu afany per posar una mica de llum en un sector ple de clarobscurs.

Catalunya té una bona oferta formativa en turisme?

L'oferta formativa és àmplia i cobreix pràcticament tots els nivells i tots els sectors, almenys pel que fa al CETT segur. De fet, aquest any l'hem completat amb el nou grau de ciències culinàries i gastronòmiques, conjuntament amb el Campus de l'Alimentació de Torribera (UB), on els estudis estan adscrits a la Facultat de Farmàcia, l'Escola Superior d'Agricultura de Barcelona (UPC) i la Fundació Alícia, que potser era el buit més important que hi havia en aquest àmbit sectorial. Però paga la pena recordar que la formació turística a Catalunya va entrar a la universitat el 1996, cosa que significa que en termes universitaris és una formació recent i no ha tingut prou temps per consolidar la recerca ni un corpus teòric prou sòlid i consistent, i per fer transferència d'una manera més contundent, com es fa amb altres sectors que fa més temps que són a la universitat. Això ens obliga a treballar per recuperar el temps.
Tan important és la formació universitària? No seria millor fer un tractament d'oficis que requereixen FP?

El vessant universitari no cobreix l'ofici, això ho dóna una formació tècnica que en el cas del turisme n'hi ha de grau mitjà i superior. Però la formació universitària dóna uns fonaments més amplis que permeten no només aprendre com fer una cosa, sinó per què és fa d'aquella manera i com es podria fer millor. Per a la transformació dels sectors, és imprescindible la formació universitària cobrint tots els cicles.
Hi ha una bretxa entre l'oferta d'estudis i el nivell de formació dels treballadors del sector?

Sí, hi és. El sector ocupa unes 314.000 persones en llocs directes i indirectes i en aquest volum de persones ocupades n'hi ha una part, sobretot en llocs de base, que o no tenen formació o tenen una formació molt bàsica.
És responsabilitat del nostre model que busca preu i això limita els marges i els recursos per fer formació?

El procés és un altre: com menys formació, menys marges, sobretot formació d'alt nivell. Perquè les coses evolucionin s'han de professionalitzar molt, s'ha de tenir molt en compte tot l'entorn econòmic en què es viu i l'entorn mundial. Si no hi ha formació, no funciona. No es pot generalitzar, però el que hem de veure tots els empresaris és que en aquest moment per anar endavant i perquè el sector sigui rendible i sostenible, hem de canviar algunes formes de treballar respecte a com es feien. Per tant, la qualificació dels equips, tant el de la gent que s'incorpora de nou com la que ja hi es, és clau per ser competitius.
Hi ha molts economistes que abominen del nostre model turístic perquè, diuen, no comporta dinàmiques virtuoses per al conjunt de l'economia, sinó més aviat al contrari.

Aquest és un plantejament clàssic però la realitat és que si es mira el PIB de Catalunya, la generació de llocs de treball i la productivitat, tot és positiu. L'àmbit gastronòmic, per exemple, està situant el nostre país en el nivell internacional i això té efectes no només en el turisme, també a la indústria alimentària, agroalimentària o educativa. Aquest impacte en altres sectors s'ha de considerar. O pensem en les noves formes d'interpretar el patrimoni. El turisme està fent que valorem els nostres recursos naturals i culturals i això redundarà també en benefici del país. O en el cas de determinats aliments que es tornen a recuperar i s'utilitzen en els restaurants i això fa que no es perdin.
El perfil de turista que ens arriba afavoreix aquest cicle virtuós que comenta?

Catalunya és molt variada i la demanda també ho és. Tenim a favor el fet de no tenir un monocultiu turístic. Tota la feina que s'està fent no es pot llegir en el curt termini, però estic segura que en deu anys es veurà d'una manera molt clara aquesta evolució i aquest canvi. Jo diria que tot el turisme és bo.
Tot?

Sí, ara hi ha determinades pràctiques o irregularitats que no són majoritàries -tot i que són les que més surten a la premsa- que s'han d'intentar eliminar o gestionar de forma diferent. Però un jove que viatja amb pocs diners és un turista fantàstic i segurament serà un turista fantàstic quan ens visiti en business class. Les dosis, les proporcions, és el que pot desequilibrar el model.
Com interpreta les rebel·lions ciutadanes en alguns barris de Barcelona de veïns contra el turisme?

Potser a Barcelona, sota aquesta cultura de ciutat oberta, s'ha imposat una excessiva permissivitat, i no parlo només pels turistes. Els que vivim i passegem per Barcelona sabem que hi ha problemes que no són només turístics. La política turística de la ciutat s'ha centrat més en la promoció, que està molt bé, però ara hauria d'incidir més en temes d'ordenament de la ciutat, de regulació i d'inspecció. Pel que fa a l'ordenament, per exemple, sí que es pot incidir a evitar la concentració de determinats tipus d'establiments. També es podrien millorar determinats serveis en funció del volum de turistes, i també en funció de nous hàbits de la ciutadania, com ara, la qüestió de menjar per emportar. Abans ningú menjava pel carrer, ara sí i això demana un altre tipus de resposta.
De qui és la responsabilitat?

La gestió política és evident en temes de planificació, ordenació i control. En aquest sentit penso que l'Ajuntament i la Generalitat haurien de fer polítiques més transversals. El turisme afecta urbanisme, medi ambient, cultura, patrimoni, economia, seguretat, neteja..., penso que la política turística s'hauria d'integrar en altres polítiques d'altres àmbits i no restar de forma aïllada.
Estem en aquest camí?

Crec que encara no. Els responsables polítics veuen que hauria de ser així, però aquest canvi costa i no estem en aquest camí.
No creu que massa sovint la interlocució del sector l'han tingut els hotelers?

Sí que ha dominat el lobby hoteler i això hauria de canviar. Cal obrir la representació a altres col·lectius i persones que tinguin una visió àmplia i que puguin aportar una nova llum a la forma d'afrontar l'evolució i adaptació del sector.
El CETT està aportant en aquest debat tot el que hi podria aportar?

A àmbit de Catalunya i des de la direcció general de Turisme s'està fent una feina important en la Taula de Turisme i les Taules Sectorials, que han obert un marc per fer aportacions que valoro molt, sobretot en el camp del coneixement. A la resta d'institucions els costa, no hi ha gaires àmbits on ens puguem explicar.
Parlava de la regulació. Hi ha massa hotels a Barcelona?

Barcelona és una ciutat que està creixent i ha despertat l'interès d'inversions en l'àmbit hoteler i possiblement en aquest moment l'equilibri entre cap a on creix el turisme i el nombre de places hoteleres noves no és prou bo. Han aparegut nous establiments en l'àmbit de l'allotjament que fan que passem un moment una mica inestable. Què em preocuparia? Doncs que es creés una certa bombolla immobiliària per aquest atractiu de la inversió immobiliària cap a un sector de l'allotjament on els inversors veuen una expectativa de creixement. Podria ser un risc important. De vegades aquest risc es produeix també des de la mateixa administració pública, que diu que manquen residències d'estudiants. Bé, jo puc afirmar que no falten residències d'estudiants. Una altra cosa és que vinguin molts joves a allotjar-se a Barcelona i que ho facin en allotjaments alternatius. Aquest tipus d'afirmacions, que jo posaria en qüestió, poden provocar un excés d'aquest tipus d'establiments.
Però ara els allotjaments que més crítiques desperten són els apartaments turístics?

Els apartament turístics, les residències d'estudiants o l'allotjament col·laboratiu. Jo no hi veig només un únic factor. D'una banda, amb la crisi immobiliària han aflorat una sèrie de pisos que han provocat un increment de l'oferta. D'altra banda, la regulació ha palesat que hi havia apartaments que ja estaven funcionant però fora de control. Hi ha una suma de factors. Això ha influït en el preu hoteler de la ciutat de Barcelona, que està patint un cert esgotament i això sí que és delicat.
Hi ha molta gent que s'està apuntant a l'empenta del turisme per sortir de l'atur.

És que ha estat un dels pocs sectors que ha generat oportunitats durant la crisi. Un 30% de l'alumnat del CETT quan acaba la carrera ja està treballant. Anualment rebem més de 1.500 ofertes de treball i en els darrers quatre anys s'han incrementat un 23% tot i la crisi. També han augmentat les ofertes per treballar a l'estranger, s'han quadruplicat en quatre anys i avui ja són prop de les 200.
El CETT fa recerca turística, en quins àmbits?

El CETT té tres grups de recerca. Un d'aquests està treballant per diversificar l'oferta cap al turisme cinematogràfic; s'ha identificat el gran potencialitat del país en aquest camp. En l'àmbit d'hoteleria, hem impulsat conjuntament amb dues entitats més un observatori de turisme rural. És un sector molt important perquè són petites empreses que estan per tot el territori i necessiten millors eines per comercialitzar el seu producte.

Molt més que una escola

El CETT és un centre internacional de formació i transferència de coneixement especialitzat en turisme, hoteleria i gastronomia adscrit a la Universitat de Barcelona. Va ser fundat el 1969 per l'empresari Gaspar Espuña, actual president d'honor, en un moment que el turisme començava a emergir amb força bàsicament a la costa catalana. El centre ofereix graus i postgraus universitaris, formació professional, formació contínua i aprenentatge virtual. Avui el CETT és un grup d'empreses que inclou l'hotel Alimara, la residència universitària Àgora BCN, Viatges Century, CETT Consultors i Barcelona Academic Services, on els alumnes poden aplicar els coneixements apresos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia