L'Escola d'Art d'Amposta homenatja Tàpies amb un gran mural cal·ligràfic
El cal·lígraf Keith Adams ha plasmat a la façana d'Esardi un text del reconegut artista barceloní
Una gran bastida tapava encara ahir al matí part de l'obra de Keith Adams. Però entre els barrots metàl·lics es podien intuir unes lletres perfectament dibuixades i un únic dibuix: una flor fúnebre darrere la paraula mort. L'artista cal·lígraf aquesta vegada no s'ha limitat a escriure el text que li han encomanat de l'Escola d'Art amb bona lletra sinó que ha jugat amb les paraules i les ha fet ballar damunt del mur. Així, en alguns punts les frases fan un cercle, en d'altres simulen el moviment de les ones o pugen en diagonal.
«Es tracta de frenar la lectura», explica Adams, que precisa que amb la tipografia la gent llegeix de pressa, mentre que amb la cal·ligrafia s'hi ha d'esforçar. «Cada dia passa molta gent per aquesta plaça i m'agradaria que cada dia pogués veure una cosa nova. Si ho poso fàcil, llegiran la façana una vegada i no la tornaran a mirar més», argumenta.
Adams ha anat reescrivint des de dilluns un text d'Antoni Tàpies extret de l'article Comunicació sobre el mur, publicat en francès a la revista Essais, el 1969 i que parla de les «suggestions que es poden despendre de la imatge del mur». «És una llarga llista», explica Adams, que reconeix que al principi no li agradava massa perquè era escriure en un mur sobre un mur. «Ara sí que crec que és un bon text.» Ahir a la tarda es va inaugurar part de l'obra, que es preveu que estiga acabada avui dissabte, ja que les pluges d'aquesta setmana li han complicat una mica la feina.
Un taller i també una exposició
Paral·lelament a l'acció Façana cal·ligràfica, l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta també ha oferit durant tota aquesta setmana un taller de cal·ligrafia impartit per Amanda Adams, i es pot visitar una exposició d'escrits cal·ligràfics, a la planta baixa d'Esardi. Lluny de ser un art en decadència, la cal·ligrafia és una matèria molt útil per als estudiants de disseny gràfic. «Un bon cal·lígraf ha de tindre paciència i li ha d'agradar fer gargots», explica Keith Adams, que al marge de la façana de l'escola d'art d'Amposta també ha deixat la seua empremta en d'altres murs. Així, va participar en una proposta del Macba d'art efímer i va plasmar també la seua cal·ligrafia a la façana d'un edifici del carrer de l'Hospital de Barcelona que, més de dotze anys després, s'ha acabat enderrocant.