cultura

El litigi per l'art sacre pot arribar al papa

Els alcaldes de Peralta de Alcofea, Berbegal, i Vilanova de Sixena –tots tres, municipis d'Osca– faran arribar al papa Benet XVI la denúncia contra el bisbe de Lleida, Joan Piris, per una suposada apropiació indeguda d'alguns béns de la diòcesi lleidatana.

L'advocat Jorge Español, que representa aquests batlles i que és conegut per la seva aferrissada guerra contra Catalunya i aquest patrimoni artístic, va explicar que el Tribunal de la Rota s'ha inhibit en aquesta denúncia entenent que no es tracta d'un contenciós sinó d'una matèria penal canònica i, en aquest cas, és el papa l'autoritat competent. Per aquest motiu, Español afegia que presentaran un recurs i l'adreçaran a Benet XVI. L'argument és que Piris no atén els requeriments del Vaticà per lliurar les peces d'art al bisbat de Barbastre-Montsó i, per tant, desobeeix Roma.

Els tres alcaldes reclamen menys d'una desena de peces, incloent-hi una portalada romànica que fa segles que és a l'església de Sant Martí de Lleida. Però Español no en té prou i també posa a la denúncia les 112 obres d'art que reclama la diòcesi aragonesa, així com unes quaranta peces més que la Generalitat va comprar a les monges del monestir de Sixena, una transacció que Aragó va recórrer al Tribunal Constitucional reclamant el dret de retracte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.