cultura

El festival REC plega per falta de finançament

El REC Festival Internacional de Cinema de Tarragona ha suspès indefinidament l'activitat. La retirada de l'ajut econòmic de l'Ajuntament de Tarragona ha estat clau en la pèrdua d'un certamen que havia portat a la ciutat creadors audiovisuals d'arreu del món, amb un pressupost força inferior al d'altres festivals. La Generalitat i el Ministeri de Cultura havien confirmat l'aportació per a aquesta edició. El REC s'havia consolidat els darrers anys amb prop de 10.000 espectadors.

A quatre mesos de l'edició d'enguany, el consistori tarragoní va comunicar a Play Acció Cultural, l'entitat organitzadora, la no renovació del conveni, que li aportava un ajut de 60.000 euros. L'Ajuntament va afirmar que estava disposat a cobrir les despeses derivades de l'obertura de sales, neteja, etc. Tant poc temps i “les franques dificultats per poder trobar un patrocinador important, han posat l'organització en una situació límit”, segons el director del REC, Xavier Garcia Puerto. Els organitzadors, a més, han criticat que el consistori els degués encara part de les factures del 2011. Malgrat tot, Play no es dissol i “continuarà cercant vies noves” per poder organitzar “produccions culturals”. Enguany, però, l'edició del REC és “inviable”.

La política cultural de l'Ajuntament es veu, per tant, plenament afectada per les retallades i la regidora de Cultura, Patrimoni i Festes, Carme Crespo, sosté que “la part d'oci” n'és la principal perjudicada: “El govern ens deu dotze milions d'euros, i abans són les llars d'infants.” Crespo diu que el REC hauria d'haver fet “igual que altres entitats, com les del carnaval, que s'han espavilat a buscar patrocinis privats”. Sobre els deutes amb Play, afirma que ja han rebut el vistiplau, i que “el seu pagament depèn de Tresoreria, que té els seus ritmes”.

La desaparició del REC coincideix amb el projecte de Tarragona com a Capital de la Cultura Catalana 2012. El consistori, però, sols ha mantingut el suport econòmic a quatre projectes “identificatius” de la vila: Tarraco Viva, les festes de Santa Tecla i el festival de fotografia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.