cultura

Patrimoni

Creen una ruta turística i cultural per visitar els búnquers de la Jonquera

Es tracta de construccions militars encarregades pel règim franquista el 1943

Tres espais són visitables en la ruta de la fundació Les Fortaleses Catalanes

La fundació Les Fortaleses Catalanes, en col·laboració amb el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (Mume) i el municipi, va presentar ahir La ruta dels búnquers, un recorregut turístic i cultural que vol apropar una part de la història bèl·lica de l'Empordà al públic. Amagats entre els boscos de la Jonquera es troben els búnquers que fa més de seixanta anys formaven una línia defensiva de les fronteres de l'Empordà. Aquestes construccions d'enginyeria militar, construïdes entre el 1943 i el 1945, formen part avui del patrimoni cultural de la localitat altempordanesa i tres d'aquests espais es poden visitar a partir d'ara. Les fortificacions –i les trinxeres que les envolten– combinen arquitectura de pedra seca i formigó.

Joan Manuel Alfaro, director de la fundació Les Fortaleses Catalanes, va destacar que els búnquers de la Jonquera, per la seva estructura, formen un conjunt únic a Catalunya, ja que, a més de servir de mètode defensiu, disposaven també de zones d'allotjament per als soldats. Alfaro va remarcar que el projecte de crear aquesta ruta no va ser fàcil, perquè una gran part de les construccions eren en finques privades. Els propietaris, segons Alfaro, “van mostrar un esperit ciutadà per excel·lència” en col·laborar en benefici del patrimoni cultural de la Jonquera.

“És una iniciativa que ens fa una il·lusió especial, ja que no tan sols incrementarà el turisme i l'economia de la Jonquera, sinó que també representa una millora de la imatge de la nostra població”, va explicar l'alcaldessa, Sònia Martínez. Jordi Font, director del Mume, també va destacar que es tracta d'una activitat lúdica però a la vegada històrica i cultural.

La ruta, elaborada per la fundació Les Fortaleses Catalanes, s'integra en les activitats del Mume, on se situa el punt de partida de la visita i des d'on els guies recolliran els interessats en cotxes tot terreny per acompanyar-los, durant quatre hores, als diferents emplaçaments. Les reserves es poden fer des del portal www.lesfortalesescatalanes.info.

Quan Franco temia la invasió dels nazis

Els búnquers de la Jonquera formen part d'una línia defensiva que el règim franquista va concebre quan no es fiava dels seus aliats nazis. Va ser construïda per soldats de lleva, per defensar-se mitjançant canons i metralladores d'un possible atac. Un atac que no es va produir mai, fet que explica que tampoc no s'arribessin a armar mai aquests búnquers.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.