De Madrid a Palamós, als camions de Mateu & Mateu
L'empresa transportista d'uns cassanencs, que va fer fallida el 1980, es va encarregar de traslladar el monument que havia adquirit Hans Englehorn
Els misteris al voltant del claustre del jardí del Mas del Vent de Palamós, un lloc paradisíac, es van esvaint, tot i que encara en queda un de cabdal, que és la procedència originària del monument. Ahir, els descendents de l'anterior curador de la peça, a Madrid, van explicar a El País com va arribar a la capital i en quines condicions va marxar cap a Palamós.
La primera vegada que la història del claustre va fer el salt a l'esfera mediàtica, a principis d'aquesta setmana, un usuari de la pàgina web del diari madrileny va penjar en l'apartat de comentaris una foto familiar –la que reproduïm– i va explicar que ell havia jugat de petit als peus del monument. Aquest usuari es va posar en contacte amb el periodista Juan Ángel Montañés, que va reproduir la seva història. Es tractava de Juan Manuel Ortiz (86 anys), fill de Julián Ortiz, un restaurador, que va rebre l'any 1931 l'encàrrec de tenir cura del claustre que va ser adquirit per un prestigiós antiquari, Ignacio Martínez. La peça, d'origen indeterminat, es va reconstruir en un solar de Ciudad Lineal (Madrid) i es va posar a la venda el 1936 per 5 milions de pessetes, una xifra que baixaria a 3,5 milions el 1939. La guerra va interrompre el muntatge, que no va finalitzar fins el 1943. Els actuals propietaris asseguren haver-lo adquirit el 1958, per 1 milió.
Juan Manuel Ortiz explica en el seu relat que es va trigar un any a enumerar les peces i desmuntar el claustre, i que els camions “semblava que s'enfonsaven” amb el pes de les pedres. Aquells camions eren els de l'empresa transportista de Cassà de la Selva Mateu & Mateu, que llavors començava a ser un dels gegants del transport a l'Estat espanyol. En els documents de l'època hi figura que el claustre transportat era d'estil gòtic.