Opinió

editorial

David castillo. coordinador

Fontana rellegeix Pierre Vilar

B
Biblioteca del Catalanisme és una selecció per oferir l'evolució del pensament del país

El prestigiós historiador Josep Fontana (foto) presenta el volum Catalunya i Espanya de Pierre Vilar dins la nova col·lecció Biblioteca del Catalanisme, que presenta RBA La Magrana. Tal com sintetitza el segell editorial, la iniciativa planteja la represa d'un projecte emblemàtic de La Magrana (la Biblioteca dels Clàssics del Nacionalisme Català). Recupera alguns dels textos publicats en aquella col·lecció, però fonamentalment aposta per completar el cànon del pensament catalanista fins al present.

La col·lecció antiga arribava fins al catalanisme d'abans de la guerra amb un plantejament acadèmic. La nova es dirigeix a un lector no necessàriament especialitzat i recupera també textos posteriors a la Guerra Civil que han esdevingut clàssics, “veus que des d'ideologies distintes han marcat i marquen el desenvolupament del moviment polític. I privilegia aquelles obres que fan una aposta ideològica i alhora han esdevingut fonamentals en el cànon de l'assagisme català”.

Assessorada per Jordi Amat, Agustí Colomines i Josep M. Muñoz, els quatre primers títols són Notícia de Catalunya, de Jaume Vicens Vives; Llum als ulls i força al braç, de Joan Maragall; La nacionalitat catalana, d'Enric Prat de la Riba, i Espanya i Catalunya, de Pierre Vilar. Aquest últim conté l'esclaridor pròleg de Josep Fontana, del qual us presentem un fragment com a avançament. Antic col·laborador d'aquest suplement, Fontana ens acosta la figura de Vilar en el seu context, amb alguns elements biogràfics que ens expliquen les seves circumstàncies i el valor de l'obra.

Biblioteca del Catalanisme és una selecció per oferir una lectura d'obres i autors rellevants en l'evolució del pensament del país, des dels plànols cultural, polític i identitari. Hem volgut presentar la col·lecció a través de l'opinió del que és l'historiador actual més influent. En aquests temps en què l'independentisme és tan fort, convindria acostar als joves el sediment teòric del seu anhel. Per tots aquests motius convé donar suport a textos que ens expliquen mentre s'expliquen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.