cultura

València celebra el Sant Jordi amb llibres, roses i un homenatge a Estellés

Un cinquantena d'autors han llegit fragments de l'obra del poeta de Burjassot a l'Octubre

La néta de l'escriptor ha impartit un taller per aprendre a confeccionar roses de paper

Llibres i roses també han sigut protagonistes a València en aquesta Diada de Sant Jordi. L'Octubre Centre de Cultura Contemporània ha viscut una celebració enguany dedicada a Vicent Andrés Estellés en el 20 aniversari de la seua mort. Una cinquantena d'escriptors han llegit fragments de l'obra d'Estellés, acompanyats de l'actuació del cantant Miquel Gil, que ha interpretat “Rosa de paper”, poema musicat del poeta de Burjassot. Les roses de paper han tingut protagonisme amb un taller per aprendre a confeccionar-les de la mà de la néta d'Estellés, Isabel Anyó. Es tracta de la segona gran celebració de Sant Jordi, després que l'any passat s'organitzara la primera gran festa de Sant Jordi a la ciutat.

Moments abans d'iniciar-se l'acte, la vicepresidenta del País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Gemma Pasqual, una de les organitzadores de l'acte, ha explicat a l'ACN la voluntat d'arrelar una tradició que té més seguiment a València del que es puga conéixer. Pasqual ha explicat que Sant Jordi va ser patró de València i que molta gent celebra la diada amb llibres i roses, tot i que sense suport institucional.

Llaços i mitjans

Durant l'acte, un a un els escriptors han llegit un fragment de l'obra d'Estellés durant un espai aproximat de dos minuts. L'acte que ha sigut conduït per la periodista Reis Juan, una de les afectades per l'ERO que recentment ha acomiadat més de 1.000 treballadors a Ràdio Televisió Valenciana. També per segon any consecutiu, la convocatòria ha tingut com un dels seus eixos la col·laboració amb la campanya Enllaçats per la llengua, nascuda a les Illes, amb el repartiment de llaços. La reivindicació dels mitjans de comunicació en català al País Valencià ha sigut un altre dels eixos. En aquest sentit, Gemma Pasqual s'ha solidaritzat amb la vaga de Catalunya Ràdio i ha remarcat el perill que el territori quede sense mitjans en llengua pròpia. La festa ha sigut organitzada per Acció Cultural del País Valencià, l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Octubre Centre de Cultura Contemporània amb la col·laboració del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València, el PEN català, l'Associació d'Editors del País Valencià, la llibreria 3i4 i la floristeria Un món de flors.

Els autors participants en la lectura han sigut Francesc Anyó, Francesc Aledon, Josep Antoni Alfonso, Xavier Aliaga, Joaquina Barba, Pere Besó, Teresa Broseta, Núria Cadenes, Esperança Camps, Carles Cano, Rafel Castelló, Mercè Climent, Vicent Coll, Francesc Collado, Carles Cortés, Vicent Cortés, Isidre Crespo, Joan Carles Girbés, Ramon Guillem, Rafa Gomar, Tomàs Llopis, Rubén Luzón, Begonya Mezquita, Carme Miquel, Manuel Molins, Jesús Molla, Francesc Mompó, Anna Moner, Enric Monforte i Casañ, Octavi Monsonís, Jaume Pérez Montaner, Eusebi Morales, Joan Navarro, Gemma Pasqual, Vicent Penya, Begonya Pozo, Isabel Robles, Lluís Roda, Manel Rodríguez Castelló, Rosa Roig, Antoni Rubio, M. Carmen Sàez, Vicent Salvador, Encarna Sant Celoni, Xavi Sarrià, Jordi Sebastià, Núria Sendra, Ferran Suay, Josep Usó i Rafa Xambó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.