cultura

El Born reneix amb les seves runes

El complex, que conjuminarà la memòria i una intensa activitat cultural, s'inaugurarà el 9 de setembre i espera rebre els ciutadans a partir de la diada

L'equipament ha costat 74 milions d'euros, “10 menys dels previstos”, diu Jaume Ciurana
Cada dia passaran coses al Born Centre Cultural: teatre, dansa, concerts, conferències...

Fins fa qua­tre dies, Bar­ce­lona vivia resig­nada amb la història d'un pas­sat deca­dent que no li per­to­cava. Els tòpics invo­ca­ven uns segles XVI i XVII tris­tos i obs­curs. La ignorància ali­men­tava aquest relat pes­si­mista fins que l'his­to­ri­a­dor Albert Gar­cia Espuche va posar llum autèntica a tanta fos­cor inven­tada. No va exis­tir aquesta Bar­ce­lona depres­siva o cre­pus­cu­lar, més aviat tot al con­trari: una ciu­tat pròspera, viva i dinàmica, amb una acti­vat social i cul­tu­ral intensa, un comerç i una indústria potents, i oberta i con­nec­tada al món.

D'això se n'ado­na­ran de seguida –no en dub­tin que els impres­si­o­narà– els visi­tants de l'expo­sició per­ma­nent del nou Born Cen­tre Cul­tu­ral (a par­tir d'ara serà cone­gut amb l'acrònim El Born CC), Bar­ce­lona 1700. De les pedres a les per­so­nes, en la qual llu­ei­xen les per­ti­nen­ces i els estris quo­ti­di­ans d'uns bar­ce­lo­nins amb una bona qua­li­tat de vida, però que van veure com tot can­vi­ava de sobte l'11 de setem­bre de l'any 1714. Lla­vors sí que es va fer la nit. La nit més negra.

El Born CC, el gran equi­pa­ment cul­tu­ral que ha ges­tat la Bar­ce­lona del nou mil·lenni (ha cos­tat 74 mili­ons, “deu menys dels pre­vis­tos”, pre­cisa el regi­dor de Cul­tura, Jaume Ciu­rana) s'inau­gu­rarà el 9 de setem­bre a nivell ins­ti­tu­ci­o­nal, i a par­tir de l'11 de setem­bre s'obrirà a tots els cata­lans, en una jor­nada de por­tes ober­tes que ja s'ensuma mas­siva. La festa coin­ci­dirà, a més, amb la data d'inici de la com­me­mo­ració del 300 ani­ver­sari dels fets de 1714.

El recinte està pràcti­ca­ment a punt per començar a rebre la gent, tal com ahir va com­pro­var el mateix alcalde, Xavier Trias –“això és magnífic... ha que­dat espec­ta­cu­lar! Els cata­lans del 1714 no van voler renun­ciar als seus som­nis, nosal­tres tam­poc ho hem de voler fer”–, que el va visi­tar en un dia simbòlic. Ahir va fer 300 anys de l'inici del llarg i ter­ri­ble setge a Bar­ce­lona per part de les tro­pes de Felip V. A l'antic mer­cat del Born, un silenci cor­pre­ne­dor recor­ria les runes d'una ciu­tat que les for­ces ocu­pants van des­truir sense com­passió. Sense huma­ni­tat. L'ene­mic borbó va obli­gar a ender­ro­car un miler de llars als pro­pis bar­ce­lo­nins que les habi­ta­ven per eri­gir la for­ta­lesa mili­tar de la Ciu­ta­de­lla, des­ti­nada a vigi­lar i a sot­me­tre la ciu­tat. Un 17% de Bar­ce­lona va des­a­parèixer. No la seva ànima, que ara s'ha des­per­tat.

La humi­li­ació s'aca­barà l'11 de setem­bre que ve. 300 anys després, les res­tes d'aque­lla Bar­ce­lona devas­tada exi­gei­xen silenci i res­pecte per ser, més que admi­ra­des, sen­ti­des. Totes les cases derruïdes i les famílies que hi vivien tenen noms i cognoms. “Volem emo­ci­o­nar els cata­lans”, emfa­sitza el direc­tor del cen­tre, Quim Torra. I aquesta és la missió prin­ci­pal del Born CC: arri­bar a l'ànima i al cor de la gent tot evo­cant un pas­sat que ha pro­te­git al llarg d'aquests tres segles el subsòl del Born.

El jaci­ment –de 8.000 metres qua­drats, únic a Europa per les seves dimen­si­ons i pel seu estat de con­ser­vació– serà, sens dubte, el gran atrac­tiu del cen­tre cul­tu­ral, l'accés al qual serà gratuït. Des d'una immensa bal­co­nada museïtzada amb sen­tit i sen­si­bi­li­tat, el visi­tant viurà una experiència molt intensa amb la Bar­ce­lona del 1700. També podrà tre­pit­jar els seus car­rers (els matei­xos per on va caval­car el gene­ral Villar­roel aquell fatídic 11 de setem­bre; “vèncer o morir, això és el que ens toca”, va pro­cla­mar just abans de caure ferit) i escor­co­llar de prop les inte­ri­o­ri­tats del seu mig cen­te­nar de cases, però per fer-ho haurà de pagar entrada.

També se n'haurà de pagar per entrar als dos espais expo­si­tius: el per­ma­nent (que jus­ta­ment du per nom Sala Villar­roel) i el tem­po­ral (Sala Casa­nova), que l'11 de setem­bre vinent s'estre­narà amb una expo­sició sobre el setge i la capa­ci­tat de resistència d'un poble abans de ren­dir-se, Fins a acon­se­guir-ho! El setge de 1714, i amb una peça estre­lla: la icònica ban­dera de Santa Eulàlia, de finals del segle XVI, just aca­bada de res­tau­rar.

Però el nou cen­tre no apel·la només a la història pas­sada. No és només un espai de memòria. No vol ser un sim­ple con­te­ni­dor de pedres sinó un lloc viu, un lloc on sem­pre hi pas­sa­ran coses. “Hi haurà una pro­gra­mació cul­tu­ral diària”, emfa­sitza Torra. Con­certs, dansa, tea­tre de petit for­mat, con­ferències, semi­na­ris, tite­lles, reci­tals... s'ager­ma­na­ran en un catàleg d'acti­vi­tats –de nom Roda el món i torna al Born– que es des­ple­garà a la Sala Mora­gues, un espai poli­va­lent amb capa­ci­tat per a 280 per­so­nes que els artífexs del cen­tre tenen un espe­cial interès que es con­necti amb els neguits i les neces­si­tats de la gent del barri de la Ribera.

Al Born CC s'hi podrà anar a fer mol­tes altres coses. Des d'anar a la botiga-lli­bre­ria i/o al res­tau­rant que ges­ti­o­na­ran Moritz i Bes­ti­ari, res­pec­ti­va­ment, i que omplen de con­tin­gut lúdic la Sala Cas­tellví, fins a una cosa tan sen­zi­lla però tan enri­qui­dora com és explo­rar, des de la bal­co­nada mateix del jaci­ment, la pre­ci­osa cate­dral de ferro i vidre que va con­ce­bre Josep Font­serè el 1871 per al mer­cat del Born, una joia arqui­tectònica que es va con­ver­tir en un model que ben aviat van seguir altres mer­cats de la ciu­tat.

El com­plex tindrà molta cura de les famílies i, a través d'un pro­grama edu­ca­tiu molt com­plet, de les noves gene­ra­ci­ons de cata­lans “perquè pugin crítics i lliu­res”, con­clou Torra.

El jaciment arqueològic

El jaciment del Born és únic a Europa per les seves dimensions (8.000 metres quadrats) i pel seu excel·lent estat de conservació. A més, té un valor afegit: va ser l'escenari de l'atac final dels fets del 1714.

El llarg i terrible setge

La primera exposició temporal del complex examinarà a fons el setge que Barcelona va partir durant més d'un any abans que les forces catalanes es rendissin a l'exèrcit borbònic, l'11 de setembre del 1714.

La Barcelona del 1700

L'exposició permanent del Born Centre Cultural vibrarà amb la societat barcelonina del 1700, que de decadent no en tenia res, com es pensava fins ara. Les restes localitzades al jaciment són una prova de la seva qualitat de vida.

Dies i horaris d'obertura

De dimarts a diumenge de 10 a 20h. S'hi accedirà per les portes de la plaça i del carrer Comercial. El primer diumenge de cada mes i tots els diumenges a la tarda seran de portes obertes. L'entrada general val 6 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.