cultura

El Born escalfa motors

Al que va ser el barri barceloní aniquilat pels borbònics, símbol de la resistència i de la repressió després dels fets del 1714, hi ha aquests dies una activitat frenètica. El Born ha renascut literalment de les seves ruïnes per esdevenir un centre cultural i de memòria històrica que rememora in situ la desfeta dels catalans però que també descriu com era la vida dels barcelonins en aquella part de la ciutat, que va ser l'última a caure després del llarg setge.

A una mica més d'una setmana de la inauguració, el dia 9, del Born Centre Cultural, els operaris treballen de valent per acabar de condicionar els espais expositius. A les impressionants restes arqueològiques, assagen, impecablement vestits d'època, els actors que representaran l'obra L'auca del Born en la inauguració. El director del centre, Quim Torra, incorporat fa un any i mig al projecte, no pot dissimular el seu entusiasme per la immediata obertura de l'equipament i per com està quedant tot plegat. “Aquest serà un espai que impactarà, d'això n'estem segurs –diu–. Però no ens podem quedar aquí. Hem de treballar amb rigor, excel·lència i modernitat. En cap cas, aquest lloc ha de ser un pamflet ni un santuari.” És per això que Torra insisteix que el centre no només és un jaciment, ni un espai expositiu, sinó que també és un espai on passaran moltes més coses.

El centre s'obrirà al públic l'11 de setembre, en una jornada de portes obertes que continuarà fins al dia 30. Què hi trobarà el públic? Torra dóna deu claus per visitar el nou Born Centre Cultural.

1. El carrer central, el Bornet. Amb una ullada ràpida al jaciment, es pot veure la que va ser una de les avingudes centrals del barri, el Bornet (avui en dia una mena de continuació del passeig del Born, que travessa l'estructura de l'antic mercat). La conservació del sòl d'aquest carrer és tan bona que és molt fàcil imaginar-se el carrer del segle XVIII. A banda i a banda de l'avinguda empedrada, hi havia un adroguer, una taverna i el palau del cònsol d'Holanda. Aquest és l'escenari d'una de les últimes batalles del 1714. “Aquí ens hem d'imaginar l'última càrrega del general Villarroel, entrant com si vingués per la banda del passeig del Born, per aturar els borbònics”, explica Quim Torra. Al jaciment només es podrà accedir mitjançant reserva, en grups de 15 persones i sempre amb guia.

2. El joc del tres en ratlla i el rec Comtal. Al barri de la Ribera vivia gent humil, però també burgesia. En una banda del jaciment, es van trobar les restes dels edificis on vivien i treballaven els menestrals. És la zona més industrial del barri, on s'aplegaven els oficis de tota mena. No és casualitat que per aquí passés el rec Comtal (amb la canalització ben visible per al visitant), que devia anar ben brut, ja que els artesans hi tiraven tot tipus de deixalles. A cada carrer corresponia un ofici diferent. Al carrer dels Corders de Viola, en concret a la casa del senyor Corrales, es pot veure un joc de tres en ratlla gravat a la pedra. Els barcelonins del XVIII eren molt aficionats als jocs de taula, ja que al jaciment s'han trobat fitxes de joc de tota mena.

3. Les bombes. Un dels moments més impressionants de la visita al Born és la vitrina on s'exposen una vuitantena de les més de 300 bombes que es van localitzar al jaciment. De sobte, un pren consciència viva del que va significar el setge de 13 mesos a Barcelona. Més d'11.000 projectils van ser disparats per les tropes borbòniques contra la ciutat de Barcelona.

4. La ciutat virtual i en maqueta del 1714. L'exposició permanent del Born CC, Barcelona 1714. De les pedres a les persones, s'inicia amb una gran maqueta de la ciutat del 1714, on es poden veure les diverses fortificacions de la ciutat (Santa Clara, Migdia...). És el moment abans de la desfeta i que es construís la Ciutadella amb la intenció de vigilar la ciutat derrotada. Una recreació virtual complementa la maqueta. Aquí, el visitant entrarà a Barcelona des del mar a través del bellíssim portal de Mar, recreat a partir de les descripcions de l'època, i veurà el palau reial (avui desaparegut) a la zona que avui en dia ocupa el pla de Palau.

5. Objectes quotidians. L'exposició permanent del centre pretén demostrar que “Barcelona era una ciutat pròspera en el segle XVIII, tan potent com qualsevol ciutat italiana, per exemple, trencant el mite de la presumpta decadència del país en aquell moment”. L'embranzida de la ciutat es demostra a partir de 3.000 objectes de tota mena, dels 8.000 que es van trobar al jaciment, que donen una idea de com era la vida quotidiana de la gent. Vaixelles, sivelles, coberteries, xicres, material d'adrogueria, joguines com ara baldufes i daus, rajoles de gran qualitat... El que es va trobar correspon al que “qualsevol família es deixaria a casa si els diguessin que han d'abandonar casa seva immediatament per enderrocar-la”. No hi ha, per tant, objectes de molt valor econòmic. Un dels moments més curiosos de l'exposició és una peça que evoca la zona del Born en el segle XIX, quan encara no s'havia construït el mercat de Josep Fontserè. Josep Mestres Cabanes, escenògraf del Liceu, va construir un magnífic diorama que representa l'Esplanada, el passeig d'estil neoclàssic que hi va haver on ara hi ha el mercat.

6. La batalla de l'11 de setembre, pas a pas. La primera exposició temporal del Born CC explica amb detall el setge del 1714. Aquesta mostra, comissariada per Francesc Xavier Hernández Cardona, estarà oberta ben bé fins a finals del 2014 i s'hi pot veure una animació de la batalla del dia 11 de setembre del 1714.

7. La batalla del servei pedagògic. Quim Torra insisteix que la funció divulgadora i pedagògica del Born CC és una clau fonamental del nou equipament. A hores d'ara, ja hi ha reserves d'escoles de cara a la tardor. “La peça clau del centre són els serveis educatius. És on hem d'abocar el màxim d'esforços. Explicar la història del setge i de com més de 3.000 persones van haver de marxar de les seves cases. I ajudar a formar ciutadans lliures i crítics”, diu Quim Torra.

8. Nou espai urbà. El Born CC serà també una mena de plaça pública coberta, dins de la mateixa plaça Comercial. L'espai es podrà travessar lliurement, cosa que permetrà que qualsevol ciutadà pugui contemplar les ruïnes des d'una balconada. A partir d'octubre, arrencarà la programació d'activitats. “Cada dia passarà una cosa”, diu Torra.

9. Gastronomia i lectura El restaurant, gestionat per Moritz tindrà un menú amb noms de plats que evocaran els fets del 1714 i els seus protagonistes. La llibreria estarà gestionada per Bestiari i no hi faltarà l'extensa bibliografia sobre l'època, a més d'altres volums.

10. La inauguració del Born i del tricentenari a Barcelona. El dia 9 a les 9 del vespre. Aquesta és la data de la inauguració del Born Centre Cultural, que és també l'acte que obre els actes del tricentenari a Barcelona (s'emetrà en directe per Televisió de Catalunya). Després dels parlaments de les autoritats, tindrà lloc la representació de l'obra de teatre L'auca del Born, escrita per Jordi Casanovas, que narra una història d'amor enmig del setge. L'espectacle es representarà cada dia fins al 28 de setembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.