Llibres

‘in memoriam'

antònia carré

Martí de Riquer: l'entusiasme d'un home savi

Aquesta setmana ens ha abandonat el medievalista i escriptor Martí de Riquer, un dels més insignes erudits de la literatura catalana, mestre de mestres i divulgador incansable de la poesia. La nostra col·laboradora Antònia Carré, deixeble de Riquer, ens en fa una semblança

Amb el pas del temps l'home pot desaparèixer, però no la llavor
Era un home apassionat, amb un gran sentit de l'humor, vitalista

La pri­mera foto­gra­fia on apa­reix Martí de Riquer i Morera al lli­bre Martí de Riquer. Viure la lite­ra­tura (Cris­tina Gatell i Glòria Soler, 2008) és la d'un nadó de dis­set dies sos­tin­gut per Maria Morera. Els dos únics per­so­nat­ges, en blanc i negre, mos­tren la seva satis­facció amb el món: el nadó es veu tran­quil, la mare se'l mira enten­drida. La penúltima foto­gra­fia del lli­bre, en color, feta en una sala d'estar àmplia i amb lli­bres al fons, mos­tra un grup d'una qua­ran­tena de per­so­nes de totes les edats. N'hi ha d'asse­gu­des al sofà, d'asse­gu­des a terra o a la falda, de dre­tes al dar­rere, de repen­ja­des per aquí i per allà. Són la des­cendència de Martí de Riquer, que l'envolta pel Nadal de 2007. A l'última foto­gra­fia es veu Martí de Riquer, asse­gut al mateix indret i el mateix dia, amb els onze besnéts. Les foto­gra­fies són una al·lego­ria per­fecta: amb el pas del temps l'home pot des­a­parèixer, però no la lla­vor que la seva obra ha dei­xat en nosal­tres. L'empremta de la per­so­na­li­tat i l'obra de Martí de Riquer serà ines­bor­ra­ble per a mol­tes gene­ra­ci­ons, tant per aque­lles que el van tenir de pro­fes­sor i que el van trac­tar, com per aque­lles que, sense haver assis­tit mai a les seves clas­ses, són també here­ves del seu pen­sa­ment i del seu mes­tratge.

Martí de Riquer era un home apas­si­o­nat, vita­lista, amb un gran sen­tit de l'humor i una par­ti­cu­lar manera d'actuar que li feia gua­nyar l'afecte i el res­pecte de tots els que el conei­xien. Són cèlebres les seves arri­ba­des a classe, a les aules de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona o de la UAB, amb la car­tera i la pipa que sem­pre l'acom­pa­nya­ven. Com si fos un ritual, les dei­xava al damunt de la taula i després treia un paper minúscul. Qua­tre notes esca­dus­se­res li ser­vien per omplir l'espai de tro­ba­dors, de dames, de reis, de bata­lles i de ver­sos, que citava amb un entu­si­asme i una pre­cisió que enllu­er­na­ven els oients. Com que era un home savi dels de debò, trac­tava els joves estu­di­ants amb con­si­de­ració, sense mos­trar-se mai intel·lec­tu­al­ment supe­rior, sense fer-los sen­tir incòmodes si no havien lle­git una deter­mi­nada obra o si des­co­nei­xien un autor. L'objec­tiu pri­o­ri­tari del pro­fes­sor Martí de Riquer era ino­cu­lar el virus de la passió per la lite­ra­tura medi­e­val i pel conei­xe­ment i s'ha de reconèixer que va obte­nir-hi un èxit rotund. El van aju­dar la seva oratòria rica de mati­sos i la seva prosa àgil, que sap com­bi­nar l'eru­dició amb la volun­tat de divul­gació. I és que l'oratòria i la prosa s'enca­va­llen, ja que la ingent obra d'inves­ti­gació de Martí de Riquer és indes­tri­a­ble de la docència: mol­tes de les seves publi­ca­ci­ons (més de tres-cen­tes entre els anys 1933 i el 2000) van néixer de l'estímul de les clas­ses, que amb els anys van for­mar diver­ses pro­mo­ci­ons de medi­e­va­lis­tes. Però la tasca docent de Martí de Riquer és enco­mi­a­ble també per un altre motiu, que l'arrela al país que el va veure néixer. Va començar a fer de pro­fes­sor a la UB l'any 1942, en ple fran­quisme, i el 1950 va esde­ve­nir-hi el pri­mer catedràtic d'història de les lite­ra­tu­res romàniques. En els cur­sos de lite­ra­tura medi­e­val espa­nyola que impar­tia va par­lar també de lite­ra­tura cata­lana com si fos la cosa més natu­ral del món, en uns anys en què des d'una tri­buna pública no ho feia ningú.

Qui­nes són les seves apor­ta­ci­ons més sig­ni­fi­ca­ti­ves? En una obra ingent com la seva es fa difícil de des­ta­car tres o qua­tre títols que acon­se­guei­xin l'accep­tació unànime de la llarga colla de dei­xe­bles. Estic segura de no equi­vo­car-me si afirmo que una con­tri­bució essen­cial és la Història de la lite­ra­tura cata­lana, publi­cada l'any 1964, que cons­ti­tu­eix un relat emi­nent­ment des­crip­tiu dels autors i les obres de la nos­tra lite­ra­tura medi­e­val. És cert que Martí de Riquer comp­tava amb el pre­ce­dent de la breu història de la lite­ra­tura cata­lana que Jordi Rubió i Bala­guer havia publi­cat, en cas­tellà, dins de la His­to­ria gene­ral de las lite­ra­tu­ras hispánicas (1949-58), però també ho és que ell tot sol va ser capaç de bas­tir tres volums amb una quan­ti­tat ingent d'infor­mació, pro­ducte de les seves lec­tu­res i de la recerca en arxius. Escrits en plena dic­ta­dura, aquests tres volums de Martí de Riquer són la gran història de la lite­ra­tura cata­lana del segle XX. Si els poe­tes ens han sal­vat els mots, Martí de Riquer ens ha sal­vat la memòria dels mots.

Acadèmic i humà, alhora

També són impres­cin­di­bles la seva edició (1947, 1979) i estu­dis sobre el Tirant lo Blanc de Joa­not Mar­to­rell. L'acti­tud de Martí de Riquer davant de la gran novel·la del cava­ller valencià posa de mani­fest dues carac­terísti­ques que em sem­blen impor­tants de la seva per­so­na­li­tat, una és de caire acadèmic, l'altra mos­tra la seva ves­sant més humana. M'expli­caré més bé. En la seva edició de l'obra, Martí de Riquer n'atribuïa l'auto­ria a Joa­not Mar­to­rell i a Martí Joan de Galba. Però quan inves­ti­ga­ci­ons poste­ri­ors van fer veure que Galba en rea­li­tat només havia cus­to­diat el manus­crit del Tirant, Martí de Riquer va des­car­tar la tesi de l'auto­ria doble en l'Apro­xi­mació al Tirant lo Blanc (1990). L'acti­tud té mèrit, perquè tot­hom sap de casos de per­so­nes que abans de reconèixer que s'han equi­vo­cat s'inven­ten noves hipòtesis que els per­me­tin man­te­nir viva la teo­ria que volen defen­sar a ultrança. El mateix 1990, Martí de Riquer va pre­si­dir a la Reial Acadèmia de Bones Lle­tres de Bar­ce­lona el Sim­posi Inter­na­ci­o­nal sobre el Tirant lo Blanc, que va mar­car el camí de mol­tes inno­va­ci­ons en la inter­pre­tació de l'obra de Mar­to­rell. Recordo les ses­si­ons a l'Acadèmia. Hi havia molta gent i un ambi­ent cor­dial i esti­mu­lant. A l'hora de la pausa, ens ofe­rien un cafè al vestíbul del Palau de Reque­sens. Pas­sada una estona, apa­rei­xia Martí de Riquer, feia sonar una cam­pa­neta i donava l'esbarjo per aca­bat. Només els veri­ta­bles savis man­te­nen un com­por­ta­ment tan humil.

L'arnès del cava­ller. Armes i arma­du­res cata­la­nes medi­e­vals (1968) és una altra con­tri­bució impor­tant al conei­xe­ment de la nos­tra història. Amb nom­bro­ses il·lus­tra­ci­ons, l'obra ha estat ree­di­tada l'any 2011, revi­sada per Isa­bel de Riquer. El lli­bre repre­senta que és un manual ter­mi­nològic de les armes ofen­si­ves i defen­si­ves uti­lit­za­des pels nos­tres cava­llers medi­e­vals, des del segle X fins al segle XVI, però en rea­li­tat és molt més que això. Una matèria que en prin­cipi podria sem­blar ben àrida, expli­cada per Martí de Riquer es con­ver­teix en una lec­tura apas­si­o­nant, que fa de bon empas­sar de cap a cap, com si fos una novel·la. La vida quo­ti­di­ana dels cava­llers medi­e­vals és nar­rada al volum titu­lat Caba­lle­ros andan­tes españoles (1967; ree­di­tat el 2008), on també hi ha lloc per als cava­llers cata­lans o valen­ci­ans, com el pobre Esbert de Clara­munt, que va morir d'acci­dent en un pas d'armes perquè no duia l'arma­dura ben posada. La prosa de Martí de Riquer llisca fàcil com el cor­rent d'un riu. I en aquest sen­tit, no em puc estar de des­ta­car la breu i deli­ci­osa Vida i aven­tu­res de don Pero Maça, la bio­gra­fia del cava­ller d'ori­gen ara­gonès que es va esta­blir al regne de València publi­cada pels Qua­derns Crema el 1984. L'intrèpid cava­ller hi emer­geix amb la mateixa força i atrac­tiu que sor­gei­xen els per­so­nat­ges de les pàgines de George Duby, el gran his­to­ri­a­dor francès que també ens parla de cava­llers i de dames, de reis, de sacer­dots i de cam­pe­rols.

Els conei­xe­ments i la savi­esa que Martí de Riquer ens trans­met evi­dent­ment que no s'aca­ben aquí. Com a bon roma­nista, ha dedi­cat molt del seu temps a estu­diar la vida i l'obra dels tro­ba­dors i l'èpica fran­cesa o cas­te­llana. En aquest sen­tit, són llo­a­bles els tres volums de Los tro­va­do­res. His­to­ria lite­ra­ria y tex­tos (1975), que han esde­vin­gut una obra cab­dal de referència, així com l'edició de la poe­sia de Gui­llem de Ber­guedà o la de Cer­verí de Girona, dos dels tro­ba­dors cata­lans més relle­vants. Hau­ria de citar també les edi­ci­ons i arti­cles sobre el Qui­jote o La Celes­tina, els capítols dedi­cats a la lite­ra­tura antiga en grec i llatí i a les lite­ra­tu­res medi­e­vals que ocu­pen els tres pri­mers volums de la His­to­ria de la lite­ra­tura uni­ver­sal (1957-1959), els tre­balls sobre Ber­nat Metge, Ausiàs March, Gila­bert de Próixita, Jordi de Sant Jordi... la llista seria inter­mi­na­ble. Així és que aca­baré la relació amb un títol que no té res a veure amb tot això. Són les Quinze gene­ra­ci­ons d'una família cata­lana (1979), un relat apas­si­o­nat sobre la història de la seva pròpia família que comença al segle XV i s'acaba al XIX. Però ben mirat, aquest lli­bre magnífic lliga per­fec­ta­ment amb tots els altres: l'afany per con­ser­var la memòria de la seva cul­tura el va por­tar a voler fixar la dels seus ascen­dents direc­tes. L'obra de Martí de Riquer no té fis­su­res.

Em torno a mirar les foto­gra­fies del lli­bre de Cris­tina Gatell i Glòria Soler. Lle­geixo la prosa de les dues auto­res, però em fa la sen­sació que és Martí de Riquer qui parla. Les dues auto­res tenen el mèrit de fer-lo viu, intens, diver­tit, intel·ligent, entu­si­asta i murri. Ara ha des­a­pa­re­gut l'home, que serà per sem­pre un dels meus herois. Però en queda l'obra. Mol­tes gràcies, mes­tre, per tot el que ens heu donat.

Reportajes de la Historia
Martín de Riquer, Borja de Riquer
Editorial: Acantilado Barcelona, 2010 Pàgines: 2.880 Preu: 85 euros
El darrer títol del mestre Riquer
Alguns títols
Martí de Riquer va publicar desenes de llibres amb diferents editorials. Amb RBA, per exemple, els dos volums de la Historia de la literatura universal, Caballeros andantes españoles, Los cantares de gesta franceses, L'arnès del cavaller i Viure la literatura. Amb Quaderns Crema també va publicar molt, com ara Heràldica catalana des de l'any 1150 al 1550, Aproximació al Tirant lo Blanc, Les poesies del trobador Guillem de Berguedà, etc...
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.