cultura

Renovat ‘in extremis' el conveni d'actors

La darrera reforma laboral deixava en una situació molt fràgil la professió escènica. El nou conveni signat entre empresaris i sindicat d'actors (i avalat per l'assemblea) permet mantenir les mateixes compensacions salarials que l'actual per als papers de menys volada, tot i que sí que han afectat sensiblement en els preus mínims per a protagonistes i principals.

El director de l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), Joan Maria Gual, entén que l'acord ha permès tancar el conflicte, tot i que no pot estar satisfet d'un conveni que empitjora l'anterior, molt pressionat per una reforma laboral molt favorable a l'empresari, segons Gual. El conveni ha permès que la davallada dels mínims de sous “no siguin lineals”. Aquest conveni només afecta els actors i actrius de teatre, que són entre 4.000 i 5.000 persones, segons càlculs de l'AADPC. Com en tots els convenis, els preus que apunten són una referència mínima que, habitualment, és superada per contractar els actors de papers més rellevants de l'escena. Els ballarins han volgut afegir-se històricament al conveni dels actors, tot i que el frenen els gestors de les companyies de dansa, que disposen d'un equilibri econòmic molt més fràgil. El conveni tampoc protegeix els directors d'escena.

Marc desfavorable

El límit per renovar el conveni laboral dels actors de teatre era el 31 d'octubre i, finalment, es va aprovar en assemblea el dilluns 28. Joan Maria Gual, admetia que s'havia aconseguit reduir la indefensió dels treballadors de l'escena vist “el marc desfavorable”que permetia la darrera reforma laboral estatal. De totes maneres, també matisava que els empresaris no volien abusar en la reducció dels costos laborals, com els ho hagués permès la reforma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.