cultura

PATRIMONI

Inicien les obres perquè la mina d'aigua de Torroella de Montgrí es pugui visitar

Les dues primeres fases per consolidar un tram de 40 metres estaran enllestides abans de l'estiu

Afectaran puntualment el trànsit a l'avinguda de Lluís Companys

Les obres per recuperar i per obrir al públic l'antiga mina d'aigua de Torroella de Montgrí van començar la setmana passada, amb l'objectiu que la galeria es pugui visitar parcialment a partir de l'estiu vinent. Els treballs es dividiran en tres fases, segons preveu el projecte, per acabar habilitant una longitud aproximada de 130 metres, una cinquena part del seu recorregut total per fer arribar l'aigua fins al centre de la vila durant l'edat mitjana.

La primera part de la rehabilitació, anomenada fase zero (15 metres lineals), preveu el reforç i estabilització estructural; mentre que la fase 1, que també s'ha d'executar abans de l'estiu, suposarà reformar i condicionar els primers 40 metres de mina. La tercera fase s'ajornarà com a mínim fins a final d'any o 2015. En conjunt, les tres fases de les obres tenen un pressupost de poc més de 100.000 euros.

Afectacions puntuals

Els treballs iniciats inclouen l'aplicació d'injeccions de resina expansiva per a la consolidació del terreny adjacent a la galeria. Per aquesta raó es faran perforacions en superfície, motiu pel qual caldrà regular el trànsit puntualment a l'avinguda de Lluís Companys, a l'altura del Palau lo Mirador. Les tècniques per reforçar el subsòl i evitar despreniments es van decidir després d'un seguit d'estudis geològics del subsòl amb prospeccions per avaluar l'estabilitat de les parets i la pressió dels materials cap als murs.

La galeria de la mina va ser excavada a terra i les parets laterals dels seus murs estan formades per pedres de dimensions mitjanes ajuntades amb calç. El govern local augura que el túnel, un cop rehabilitat, es convertirà en un important recurs turístic local.

LA DATA

1368
És l'any de
la referència escrita més antiga conservada que fa esment de la mina, que abastia el nucli antic.

LES XIFRES

130
metres
fa el tram de galeria que es vol fer visitable. Aquest estiu, però, només se n'obriran una quarantena.
650
metres
aproximadament fa la mina d'aigua de Torroella, des de l'exterior de la muralla fins a la plaça de la Vila.

Infraestructura datada al segle XIV

El canal, declarat com a bé cultural d'interès local (BCIL) el febrer de 2012, és un dels elements patrimonials més singulars i desconeguts del nucli històric. La primera referència escrita apareix en un document de 1368 i des del municipi asseguren que possiblement sense aquesta deu mai s'hagués desenvolupat el poble.

La cavitat artificial recollia l'aigua que baixava pels torrents del Montgrí i la canalitzava cap a la vila per al seu aprofitament a través de diferents pous i fonts. Té el seu inici en una deu a l'exterior de la muralla i després de recórrer el passeig de l'Església acaba a la plaça de la Vila, on alimentava la font dels Gossos, que en aquella època era l'única font pública de la qual es té constància.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia