cultura

Passió per Viladomat

El suplement Cultura d'El Punt Avui publicarà aquest divendres un ampli reportatge sobre el conjunt d'exposicions que s'obriran dissabte arreu del país

El president
Mas inaugurarà aquest dissabte a Girona la macroexposició de cinc seus

Alguns dels pintors més importants de la Barcelona de principi del XVIII, els avui tan ignorats Joan Gallart i Pau Priu, van morir durant el setge del 1714. El petit món de la pintura barcelonina va quedar terriblement tocat, però acabada la guerra de Successió va aparèixer en l'escena artística una nova i imponent figura, Antoni Viladomat, que es va erigir en el pintor més famós de la seva època.

Per això els artífexs del programa commemoratiu dels tres-cents anys dels fets del 1714 han decidit coronar-lo com a l'artista del Tricentenari, tot organitzant un circuit de cinc exposicions a Girona, Lleida, Mataró (on hi ha una doble proposta) i Barcelona. El president de la Generalitat, Artur Mas, inaugurarà aquest dissabte, al Museu d'Art de Girona, la macroexposició. El suplement Cultura d'El Punt Avui en publicarà divendres un ampli reportatge.

De Viladomat (Barcelona, 1678-1755), l'artista més conegut i reconegut del barroc català, un període encara ara poc i mal estudiat, se n'han conservat més de 300 obres, una tercera part de les quals integren el projecte expositiu, dividit en cinc seus. Cada museu defensarà una faceta diferent d'un artista ben heterogeni, de manera que qui vulgui tenir una visió completa no podrà defugir cap mostra. Totes duen l'aval intel·lectual del principal expert en Viladomat, Francesc Miralpeix, que a més de fer de comissari ha publicat la seva primera gran monografia (un volum de més de 500 pàgines), amb el catàleg raonat de la seva immensa producció artística.

Al Museu d'Art de Girona, institució que ha portat la iniciativa, el visitant podrà embadalir-se amb algunes de les millors teles de Viladomat, alhora que podrà resseguir la seva glòria a partir de la seva mort, pràcticament ininterrompuda fins a la Guerra Civil, moment a partir del qual va començar a caure en un cert oblit.

A Mataró, on el pintor va tenir molts vincles personals i professionals, es van encarregar de rescatar-lo el 1990 amb una exposició antològica. Ara el museu de la capital del Maresme exhibirà un conjunt farcit de pintures inèdites. I, no cal dir-ho, és de visita obligatòria la capella dels Dolors de l'església de Santa Maria, icona del barroc català. Viladomat hi va fer una intervenció majúscula, admirada junt amb l'altra seva obra mestra, el cicle de vint pintures de Sant Francesc. Una selecció d'aquestes teles serà un dels atractius de l'exposició del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal, on les parets quedaran ocupades per altres Viladomat de gran format.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia