Cap a noves percepcions
Alain Platel coreografia uns sords cantant Bach i La Caldera viatja amb la dansa
Alain Platel presenta un nou pas en el seu deambular per l'abisme de les percepcions. A Tauerbach s'inspira en l'experiment històric d'Artur Zmijewski (va convidar persones amb diferents graus de sordesa que cantessin temes de Bach) per fer un pas més en la seva dansa bastarda. També avui i demà, La Caldera repeteix el viatge coreogràfic amb accions de carrer per diferents punts de Barcelona. Ja no queden places per pujar al bus (i a la terrassa on es tanca el viatge, a la nit) però sí que es pot accedir a tots els espais, a peu de carrer.
Els Ballets C de la B actuen al Teatre Lliure, des d'avui i fins diumenge. En aquest cas, són els ballarins que canten mentre ballen corals de Bach i una ària de Mozart. Però aquests ballarins no estan en un espai neutre: segueixen les passes d'Estamira (un documental de Marco Prado): una dona amb esquizofrènia es trasllada a viure en un abocador, on trobarà uns altres habitants, més primaris, amb qui no podrà comunicar-se, d'entrada. Novament, Platel se submergeix en les peces de roba i en uns moviments espasmòdics que generen una incomoditat a l'espectador i alhora l'emocionen.
Més amable és la segona edició de Cal·ligrames en moviment. La Caldera, que l'any passat ja no disposava de local i va decidir fer itinerància per altres sales còmplices (per donar a conèixer equips nous, en cas que La Caldera naufragués en l'epopeia de no disposar de sala) farà una primera presentació a la seva nova seu (Eugeni d'Ors, 12). Després traslladarà els viatjants a la plaça Concòrdia, on es podrà seguir l'evolució de Joan Català amb Pelat (18.10). La propera parada serà a la terrassa del Teatre Lliure amb Big Bouncers (19.30) i Pol Jiménez, ballant flamenc al turó del Carmel mentre es pon el sol (20.45).
A l'amfiteatre Grec, aquesta nit es presenta un concert per a incondicionals de Ludovico Einaudi, un músic que quan es preparava per ser un notable concertista de clàssica va decidir barrejar-ho amb tots els estils. El director del festival, Ramon Simó, recomana deixar-se persuadir “per la seva manera particular de compondre i d'interpretar en directe: és tot emoció”. Diumenge, també al Grec, hi haurà la primera edició de Nit de Musicals, una iniciativa de la revista digital Teatralnet en la qual es fa un repàs de les composicions dels musicals d'Albert Guinovart i que compta amb la complicitat d'un equip notable d'intèrprets, com ara Nina, Mone, Elena Gadel, Daniel Anglès, Ivan Labanda i Toni Viñals. Dirigeix la festa, que vol tenir un caràcter anual, David Pintó.
El Grec completa aquest dissabte la trobada dels programadors internacionals. Aquest any, ha fusionat les iniciatives del Mercat de les Flors (centrat en la dansa i que s'han desenvolupat al Graner) amb les de Ciatre, que es remunten al 2006: es mostren fragments d'espectacles de companyies catalanes amb espectacles exportables. També ha ofert un lloc de trobada per signar possibles coproduccions que preveu el Grec de formacions catalanes o d'internacionals.