cultura

Art

De Betlem a Banyoles

La ciutat és la seu de la XV Biennal del Pessebre Català, que té com a mostra més destacada una selecció de diorames d'autors de prestigi d'arreu del país

Les obres són al monestir i a quatre escenaris més

Els aficionats al pessebrisme tenen aquests dies de Nadal una cita ineludible a Banyoles: la XV Biennal del Pessebre Català, un esdeveniment que aplega diferents mostres, entre les quals destaca la selecció de diorames elaborats pels principals artistes del país. La seu d'aquesta exposició és la nau de l'església del monestir de Sant Esteve. Hi tenen obres autors reconeguts com ara Joan Espuny, de Tortosa, que utilitza figures dels prestigiosos escultors germans Castells; Josep Vives, de Castellterçol, que sorprendrà els visitants amb uns personatges inspirats en gent de Banyoles i comarca; Manel Font, de Torelló, que utilitza de fons parts de la Sagrada Família; l'olotí Amadeu Anglada... En total, 74 artistes pertanyents a 26 associacions. En la nostra visita ens fa de guia Tomàs Vinardell, president de l'Associació de Pessebristes de Banyoles, l'entitat que ha organitzat la biennal. A la meitat del recorregut ens indica tres diorames petits que, intuïm, deuen ser la joia de la corona de l'exposició: uns pessebres antics dels monjos de Solius Gilbert Galceran i Albert Fontanet, que difícilment deixen sortir del seu emplaçament. Completen la selecció les peces de 14 figuraires d'estils diferents, com ara Pedro Martínez, de Banyoles; Joan Montero, d'Olot, o Ignacio Fernández, Tula, de Pamplona.

També a la nau d'aquesta església hi ha instal·lada l'exposició de diorames d'autors locals, que és la que s'organitza habitualment en aquestes dates. “A diferència de la majoria d'exposicions d'aquest estil, la nostra és exclusivament de diorames inèdits, fets expressament per a l'ocasió”, subratlla Vinardell. Al costat de muntatges clàssics (a Banyoles se sol seguir l'anomenada Escola d'Olot) hi trobem treballs d'estètica contemporània. Per exemple, un de minimalista de Jordi Bosch, Barraca; un altre en què veiem un pidolaire en una estació de metro, d'Albert Casals, o un de molt original, d'Albert Güell, que consisteix en una escena en què veiem el pessebrista banyolí Jordi Gratacós treballant al seu taller.

L'esdeveniment s'ha aprofitat per retre un homenatge a quatre pessebristes locals ja morts (Salvi Gratacós, Francesc Casadevall, Albert Tubert i Josep Roura), de cadascun dels quals es mostra un diorama.

El recorregut per la Banyoles més pessebrista de la història s'ha de completar amb una visita al Museu Darder (hi ha pessebres fets per escolars amb materials reciclats i una selecció de caganers), l'aparador de la botiga Novetats, del carrer Mercadal (col·lecció de caganers de la família Figueras), Can Duran de la plaça Major (figures de la col·lecció de Jaume Duran) i la Llar Santa Teresa Jornet, l'Asil (un pessebre monumental). L'Ajuntament ha programat per a aquests dies de Nadal visites guiades a tots aquests llocs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia