cultura

Publiquen les memòries d'un pagès del segle XVIII

Amer Massó, veí de Sant Esteve de Guialbes, va deixar uns textos que ha revisat el documentalista Jordi Curbet

Els pagesos de fa 300 anys no solien deixar per a la posteritat centenars de pàgines de memòries. L'excepció és un home de Sant Esteve de Guialbes (Vilademuls) anomenat Amer Massó i Puig, un antiborbònic que va viure la guerra de Successió i, quan va ser molt gran, va recopilar les seves experiències de manera ordenada. Aquest material l'acaba de publicar la Subdirecció General d'Arxius i Museus de la Generalitat, en una edició a cura del documentalista i investigador Jordi Curbet Hereu. Dels 96 capítols de què consta el llibre –Amer Massó: memòries d'un pagès antiborbònic (1691-1774)– només tres tracten d'agricultura. La resta es dedica a les campanyes bèl·liques, qüestions fiscals, la monarquia, els abusos dels funcionaris borbònics, la pesta marsellesa de 1720 i les famílies més significatives de Sant Esteve. En el pròleg, el catedràtic d'història moderna de la UdG Xavier Torres afirma: “Les memòries d'Amer Massó, tan singulars, respiren indiscreció per tots costats i no es deixen res: ni noms ni cognoms, siguin del veïnat o d'alguns personatges coneguts del moment, ni tampoc assumptes tan delicats o espinosos com ara els reis i els governants, el cadastre borbònic, el clero, i Madrid i els castellans.”

Explica Jordi Curbet que dels textos es dedueix que Massó es rebel·la contra la derrota de 1714 i la consegüent situació d'espoli fiscal i repressió, i que passa de la francofòbia a la castellanofòbia, provocada per la vinguda d'estols de funcionaris corruptes i arrogants.

LA XIFRA

96
capítols
formen l'estructura en què l'autor va deixar ordenades les seves memòries.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia