cultura

Restauren l'única capella barroca que hi ha a Badalona

L'associació Conservació Ermites de Canyet treballa per recuperar l'edifici, abandonat des de fa 200 anys

Busquen voluntaris i aportacions econòmiques per poder continuar la seva tasca

La capella del Sant Crist de Badalona estava en un estat molt lamentable, completament colgada de vegetació; tant, que era impossible distingir-la des de la carretera de Canyet, que passa a tocar de la construcció, l'única del període barroc que hi ha a Badalona. Des de fa uns mesos, els voluntaris de l'associació Conservació Ermites de Canyet treballen per dignificar la capella per dins i per fora. S'han trobat que l'estat de l'estructura és bo, tot i els anys d'abandó. Es tracta d'un edifici que forma part del catàleg de patrimoni de la ciutat. Construïda durant el segle XVIII en estil barroc, pertanyia a la masia de can Ferrater. L'obertura de la carretera de Canyet, a final del segle XVIII, va esqueixar els terrenys que pertanyien a la masia i va fer que la capella quedés a l'altra banda de la carretera, fet que va contribuir al seu abandó i posterior deteriorament. Els voluntaris han començat les tasques de restauració amb la neteja del sostre de la capella, que acumulava una gran quantitat de terra i petits arbres que s'havien anat acumulant després d'anys sense cap tipus de manteniment. Els membres de l'associació també han impermeabilitzat l'exterior de la capella abans de començar els treballs a l'interior. Per retornar-li el seu aspecte original, estan en contacte amb l'associació Proyecto Fresco, una entitat que treballa per mantenir viva la tradició de la pintura al fresc, que podrien encarregar-se de la restauració de l'interior del temple si finalment arriben a un acord de col·laboració. Ara, l'associació Conservació Ermites de Canyet busca voluntaris i aportacions econòmiques que els permetin de tirar endavant aquesta tasca i els altres projectes per restaurar el patrimoni de la ciutat.

LA FRASE

Volem tornar a la capella l'aparença més fidel possible a la que tenia a l'època en què havia estat en ús
Joaquim Gual
President de l'associació Conservació Ermites de canyet

Més projectes de recuperació de patrimoni

L'associació Conservació Ermites de Canyet treballa en altres projectes de rehabilitació a l'entorn rural de Badalona. El més immediat és una nova restauració de l'ermita de Sant Climent, que el grup ja es va encarregar de recuperar a finals dels anys setanta, però que ara torna a necessitar millores a causa dels actes vandàlics que ha patit al llarg dels anys. L'altre projecte pendent és reconstruir la gairebé desapareguda ermita de la Miranda de Sant Jeroni de la Murtra, que data del segle XIV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia